«Αισχύλεια 2016»-Αυτό είναι το φετινό πρόγραμμα

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Πάνω από 65 εκδηλώσεις φιλοξενούν φέτος τα «Αισχύλεια» από τις 29 Ιουνίου έως τις 15 Νοεμβρίου. Το ιστορικό φεστιβάλ που διοργανώνει ο δήμος Ελευσίνας εδώ και 42 χρόνια, επιστρέφει και σύμφωνα με τους διοργανωτές του φιλοδοξεόι να είναι ο «προθάλαμος της κατάκτησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021».

«Οι πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις των Αισχυλείων, σε συνδυασμό με την πολύπλευρη και πολύμορφη δραστηριότητα των φορέων της Ελευσίνας

μας «οπλίζουν» να κοιτάξουμε στα μάτια την τελική επιλογή για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021» δήλωσε ο δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς και συνέχισε:

«Στα σχέδιά μας είναι η αξιοποίηση και η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και κάποιων ανενεργών εργοστασίων, ώστε να αποκτήσουν στέγη όλες οι προσπάθειες των διάφορων φορέων. Στα πλαίσια αυτά ο δήμος υποστηρίζει ενεργά την πρωτοβουλία για την δημιουργία Μουσείου της Νεότερης Ιστορίας της Ελευσίνας».

Πρόγραμμα «Αισχύλεια» 2016

Η έναρξη του φεστιβάλ θα γίνει στις 29/6 με το ιστορικό ιστιοφόρο Hoppet που κατέπλευσε στο λιμάνι της Ελευσίνας στο πλαίσιο του «Meeting the Odyssey».Πρόκειτα για ένα καλλιτεχνικό συνεργατικό πρότζεκτ που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια από τη Βαλτική θάλασσα και φέτος συνεχίζεται στην πατρίδα του Οδυσσέα.

Ερμηνευτές και καλλιτέχνες από όλη την Ευρώπη φτάνουν στην Ελευσίνα για τέσσερις μοναδικές παραστάσεις με δωρεάν είσοδο στο Παλαιό Ελαιουργείο,

Στις 29/6 θα παρουσιαστεί το «Memories for Life», μια πολύγλωσση παράσταση που εμπνέεται από την ομηρική Οδύσσεια και τον κόσμο όπως είναι σήμερα.

Επίσης, στις 30/6, καθώς και στις 2-3/7 η ομάδα θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την παράσταση «Landing­ an odyssey». Με αφορμή την έννοια της «επιστροφής» οι συντελεστές θα αναδείξουν την άλλη πλευρά του «νόστου», της νοσταλγίας – της επιθυμίας να αποκαλύψεις αυτό που πάντα οδηγεί σε νέες συναντήσεις, συγκρούσεις και τραγωδίες.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής δράσης «Meeting the Odyssey», η «Ελευσίνα 2021» παρουσιάζει την Τρίτη 28/6 στις 19:45 τον περίπατο «Routes on Roots // Διαδρομές στις Ρίζες» της ομάδας ΩΣΜΩΣΙΣ σε σκηνοθεσία Ευριπίδη Λασκαρίδη, με τη συνεργασία του Συλλόγου Μικρασιατών Ελευσίνας. Ο βιωματικός αυτός περίπατος θα πραγματοποιηθεί στο Συνοικισμό της Ελευσίνας, την περιοχή στην οποία εγκαταστάθηκαν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922. Σχεδόν 100 χρόνια μετά τον ερχομό των προσφύγων, σημερινοί κάτοικοι του Συνοικισμού μοιράζονται οικογενειακές αλλά και προσωπικές ιστορίες για τη Μικρά Ασία και την Ελευσίνα.

Ακολουθεί το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος- Baumstrasse (1-10/7), στο πλαίσιο του οποίου παρουσιάζεται, κάτω από τη γενική εποπτεία της Μάρθας Φριντζήλα, μια σειρά παραστάσεων και συναυλιών στο Παλαιό Ελαιουργείο, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Στο πλαίσιο της Σύγχρονης Θεατρικής Δημιουργίας από τις 15-25/7 παρουσιάζονται, επίσης στο Παλαιό Ελαιουργείο, παραστάσεις που αναδεικνύουν τις νέες τάσεις στο σύγχρονο ελληνικό θέατρο σε επίπεδο συγγραφής και παρουσίασης.

Το κύριο μέρος του Φεστιβάλ Αισχύλεια 2016 ξεκινά την Παρασκευή 12/8 με την παράσταση «Θουκυδίδης Δραματικός: Το θέατρο του Πολέμου» σε σκηνοθεσία Γιάννη Παναγόπουλου και Δημήτρη Λιγνάδη.

Στις 18/8 ο αρχαιολογικός χώρος της Ελευσίνας θα φιλοξενήσει βραδιά πανσελήνου με την Σόνια Θεοδωρίδου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ακολουθεί στις 24/8 ο Σωκράτης Μάλαμας με τη συναυλία «πώς λαβώνεται ο χρόνος…», ενώ στις 28/8 η Hangzhou Opera Theater παρουσιάζει την παράσταση «The honest advice unpleasant on the ear», βασισμένη στο έργο «Βασιλιάς Λιρ» του Σαίξπηρ.

Στις 31/8 το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει τους «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου.

Ακολουθούν στις 2/9 το Εθνικό Θέατρο με την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού και στις 5/9 η «Ορέστεια» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά. Στις 7/9 δίνει συναυλία ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, στις 8/9 η Κάρμεν Ρουγγέρη παρουσιάζει το έργο «Ο κουρέας της Σεβίλλης», βασισμένο στο θεατρικό έργο του Μπωμαρσαί και στις 9/9 ο Γιάννης Κακλέας το «Συρανό».

Στις 12/9 έρχεται από το Εθνικό Θέατρο η «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη και στις 15/9 «Ίων του Πλάτωνα-ένα μικρό συμπόσιο» σε σκηνοθεσία Νάνας Παπαδάκη.

«Όλοι ένα φίλα με» μας λέει ο Σταμάτης Κραουνάκης παρουσιάζοντας τρεις γενιές τραγούδια στις 16/9. Στις 18/9 η Θεατρική Σκηνή Ελευσίνας ανεβάζει τους «Ιππής» του Αριστοφάνη. Στις 21/9 οι Νατάσσα Μποφίλιου, Θέμης Καραμουρατίδης και Γεράσιμος Ευαγγελάτος προσκαλούν το κοινό στη δική τους μουσική «Βαβέλ». Τέλος, στις 2/10 δίνει συναυλία η χορωδία της Εμπορικής Τράπεζας.

Πλούσιο είναι και το εικαστικό μέρος του Φεστιβάλ. Στις 30/8 ο κόλπος της Ελευσίνας μετατρέπεται σε θάλασσα πολιτισμού με προβολές video installation art πάνω σε αγκυροβολημένα πλοία. Ακόμη, η «Ελευσίνα 2021» σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αισχυλείων διοργανώνουν την ομαδική έκθεση «Γεωγραφικά Πλάτη | Ανθρώπινοι Ορίζοντες» σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

Η έκθεση ανοίγει για το κοινό την 1η Σεπτεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Λεωνίδας Κανελλόπουλος» και παρουσιάζει το έργο επτά καλλιτεχνών με θέμα τη Ρουμανία του σήμερα. Τέλος, στο Παλιό Ελαιουργείο Ελευσίνας θα φιλοξενηθεί από τις 4/9 η site specific παρέμβαση «Ό,τι φωτεινό έχει να πει, θα πρέπει να μείνει εικασία».

Το άρθρο «Αισχύλεια 2016»-Αυτό είναι το φετινό πρόγραμμα εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα