Αυξήσεις-χαράτσια: ΕΝΦΙΑ, καύσιμα, κινητά τηλέφωνα, ΔΕΚΟ

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να μίλησε για την ανάσταση της οικονομίας ωστόσο οι πολίτες δεν προβλέπεται να βγουν σύντομα από τον εφιαλτικό δρόμο προς τον… Γολγοθά.

Οι δανειστές ασκούν αφόρητες πιέσεις στην κυβέρνηση, η οποία όλα δείχνουν ότι προκειμένου να επέλθει συμφωνία θα αναγκαστεί να πάρει μια σειρά από νέα δυσβάσταχτα μέτρα

για τους πολίτες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κυβερνητικές προτάσεις δεν ικανοποιούν παρά τις μισές από τις απαιτήσεις των πιστωτών.

Μέχρι στιγμής, θεωρητικά έχουν βρεθεί γύρω στα 900 εκατομμύρια ευρώ αλλά χρειάζεται να μπουν άλλα τόσα στα κρατικά ταμεία.

Τα σενάρια για αυξήσεις και νέα χαράτσια

Στο στόχαστρο έχει μπει για άλλη μια φορά ο ΕΝΦΙΑ.

Σκοπός είναι να εξασφαλιστούν επιπλέον έσοδα 200 εκατομμυρίων ευρώ, τα συνολικά έσοδα να ανέλθουν δηλαδή από τα 2,65 δσ. στα 2,85.

Σχεδόν βέβαιο θεωρείται η αύξηση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα με τον υπολογισμό με βάση τις τιμές αυτή τη στιγμή να δείχνει ότι η μέση τιμή από το 1,35 στην αμόλυβδη θα πάει στο 1,46, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης θα αγγίξει το 1,12 ευρώ.

Πάντως και σε αυτήν την περίπτωση τα συγκεκριμένα μέτρα αναμένεται να αποφέρουν έσοδα κοντά στα 0,5 δισ. ευρώ οπότε για να καλυφθούν τα 1,8 δι. που ζητούν οι δανειστές χρειάζονται και άλλα μέτρα.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών θεωρούν αναγκαία και την αύξηση του του ΦΠΑ σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.

Σύμφωνα με διαρροές, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διαφωνεί και προσανατολίζεται σε άλλες αυξήσεις όπως στον ΦΠΑ εφημερίδων και περιοδικών, αλλά και στην αύξηση των φόρων στα κινητά τηλέφωνα.

Υπό σκέψη βρίσκεται και ένας νέος φόρος που θα επιβληθεί στη συνδρομητική τηλεόραση.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, τα προαναφερθέντα μέτρα στην καλύτερη περίπτωση δεν θα συνεισφέρουν στον κρατικό κορβανά πάνω από 900 εκατομμύρια ευρώ.

Με λίγα λόγια η ελληνική κυβέρνηση πρέπει ως τη Μεγάλη Εβδομάδα να «σκεφτεί» ένα νέο πακέτο-φωτιά που θα αγγίζει και αυτό τα 900 εκατομμύρια ευρώ!

Keywords
Τυχαία Θέματα