H ώρα του Eurogroup: Μάχη Γερμανίας- ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Σκληρό και πολυσύνθετο θα είναι το σημερινό Eurogroup με κύριο ζήτημα μία νέα διατύπωση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

Η κρίσιμη συνεδρίαση ξεκινά στις 16.00 ώρα Ελλάδος και τα αποτελέσματα των συζητήσεων θα είναι γνωστά το βράδυ της Δευτέρας ή τα ξημερώματα της Τρίτης.

Τα κράτη μέλη θα έχουν στα χέρια τους την έκθεση συμμόρφωσης της τρόικας η οποία μετά και από την ψήφιση του μνημονίου

αναμένεται θετική.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε εντωμεταξύ ο κ. Τσακαλώτος, που την Κυριακή δήλωσε πως μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μία καλή και οριστική λύση στο χρέος, ώστε στη συνέχεια να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και να επιτευχθεί η έξοδος στις αγορές.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πιερ Μοσκοβισί.

«Η Ελλάδα έχει αναλάβει τις ευθύνες της. Ελπίζω ότι τώρα εμείς οι εταίροι της Ελλάδας να αναλάβουμε επίσης τις ευθύνες μας», είπε ο κ. Μοσκοβισί και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι, στην πραγματικότητα, βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συνολική συμφωνία».

Το Σάββατο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε στη Bild ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτή καμία μείωση του ελληνικού χρέους, ούτε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, ούτε και εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ από τον ESM.

Όλα εξαρτώνται από την στάση της Γερμανίας που ως τώρα επιμένει πως η συζήτηση για το χρέος, θα ανοίξει- και αν- μόνο μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018.

Πριν από τη συνεδρίαση αναμένονται συναντήσεις και έντονο παρασκήνιο για το χρέος. Σημαντική είναι η συνεδρίαση του προπαρασκευαστικού οργάνου των υπουργείων οικονομικών της Ευρωζώνης που θα προετοιμάσει το έδαφος για τους υπουργούς Οικονομικών.

Τα βασικά θέματα της ατζέντας σήμερα είναι τρία. Πρώτα τα μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης, το μέγεθος και η διάρκεια του πρωτογενούς πλεονάσματος και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Στο πλεόνασμα, η συζήτηση δεν περιορίζεται στο χρονικό πλαίσιο κατά το οποίο θα πρέπει η Ελλάδα να πιάνει τον στόχο 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος επί του ΑΕΠ, καθώς η διάρκεια του θα είναι μεταξύ 4 και 5 ετών. Το θέμα σήμερα είναι η «μετα – προγραμματική» εποχή και το πλεόνασμα που θα πρέπει να πιάνει η Ελλάδα μετά το 2022 ή 2023. Σύμφωνα με πληροφορίες η Γερμανία θέλει 2,5% επί του ΑΕΠ, εκτιμώντας πως έτσι η ευρωπαϊκή πλευρά δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε σημαντικές κινήσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

Από την άλλη το ΔΝΤ θέλει πρωτογενές πλεόνασμα στο 1.5 με 2% και αναμένεται να γίνει μια ευρεία συζήτηση σήμερα, όπου κατά πάσα πιθανότητα η ευρωπαϊκή πλευρά θα προσεγγίσει αυτή του ΔΝΤ

Για το χρέος δεν αναμένεται να υπάρξουν μεγάλες εκπλήξεις, συνεπώς η απόφαση θα κινηθεί στα πλαίσια του Eurogroup του Μαΐου 2016, όπου μέσω χρηματοοικονομικών παραγώγων, τα ακριβά δάνεια που είχε λάβει στο παρελθόν η Ελλάδα από το ΔΝΤ θα αγοραστούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας με μικρότερο επιτόκιο, τα κυμαινόμενα επιτόκια θα σταθεροποιηθούν και θα υπάρξει επιμήκυνση πληρωμών κάποιων δανείων.

Τα έξοδα που δημιουργούνται από τη μετατροπή και το κλείδωμα των επιτοκίων, μάλλον θα καλυφθούν είτε με τα 21 δισ του τρίτου μνημονίου που έμειναν στα ταμεία ή με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ή από τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τα ελληνικά ομόλογα.

Σύμφωνα με τον Πιερ Μοσκοβισί αν δεν υπάρξει ούτε σήμερα συμφωνία, μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχουν όλα λυθεί.

Το άρθρο H ώρα του Eurogroup: Μάχη Γερμανίας- ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα