Aποπροσανατολισμός της κυβέρνησης και εσωκομματική πειθαρχία

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Του Γιάννη Ντσούνου

Ο λόγος τις τελευταίες ημέρες γίνεται για την λέξη αποπροσανατολισμός που στην πολιτική αποτελεί βασικό «όπλο» κυβερνήσεων και κομμάτων.

Ο αποπροσανατολισμός ωστόσο δεν έχει να κάνει μόνο στην πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αλλά επηρεάζει και το εσωτερικό των κομμάτων.

Στην προκειμένη περίπτωση την ΝΔ που από την μια πλευρά κατηγορεί την κυβέρνηση για αποπροσανατολισμό και από την άλλη έχει να διαχειριστεί

τον δικό της «εσωτερικό αποπροσανατολισμό» αφού σε αρκετά θέματα της ατζέντας που θέτει η κυβέρνηση οι «γραμμές» στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι θολές.

Η κυβέρνηση επέλεξε αμέσως μετά την συζήτηση στην βουλή για την ανομία να ξεκινήσει μια επίθεση στη ΝΔ με αφορμή το τρομοκρατικό χτύπημα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ την υπόθεση των paradise papers και την αποφυλάκιση του Δημήτρη Κουφοντίνα. Τα κυβερνητικά στελέχη έκαναν λόγο για προβοκάτσια στην υπόθεση των γραφείων του ΠΑΣΟΚ, για εμπλοκή της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη σε διαδρομές χρημάτων στο εξωτερικό και για μικροπολιτική εκμετάλλευση και λαϊκισμό στην υπόθεση Κουφοντίνα.

Δυστυχώς η αντίδραση από την πλευρά της ΝΔ σε αυτές τις κατηγορίες ήταν μάλλον αδύναμη αν εξαιρέσει κανείς τις τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στην βουλή και στην ομιλία του στο προσυνέδριο της Κρήτης. Ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε στις κυβερνητικές κατηγορίες αλλά τα στελέχη του κόμματος «έμειναν λίγο πίσω» στην μάχη αυτή. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ένα ακόμη στοίχημα που οφείλει να κερδίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο εσωτερικό του κόμματός του που δεν είναι άλλο από την ενεργοποίηση όλων των στελεχών από όποια «πτέρυγα» και αν προέρχονται.

Άλλωστε είναι γνωστό ότι στη ΝΔ υπάρχει η «καραμανλική» η «σαμαρική» και η «μητσοτακική» πτέρυγα οι οποίες ενίοτε συγκρούονται και δίνουν αφορμές για να κατηγορηθεί το κόμμα ότι δεν ακολουθεί «ενιαία γραμμή».

Ο πρόεδρος της ΝΔ γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει στα του οίκου του και δηλώνει μέσω συνεργατών του ότι δεν θα ανεχτεί προσωπικές πολιτικές διαφοροποιήσεις σε θέματα που αφορούν τη ηθική, την καθημερινότητα των πολιτών, την ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική. Χαρακτηριστική η φράση στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Α που έλεγε «Ο Μητσοτάκης έχει αντίπαλο τον Τσίπρα και ευθύνη για την χώρα. Όσοι δεν το αντιλαμβάνονται αυτό θα βρεθούν προ εκπλήξεων».

Και μπορεί αυτές οι εκπλήξεις να φτάσουν έως και την διαγραφή, όπως έγινε στην περίπτωση της κ. Παπακώστα που διαφοροποιήθηκε σε κορυφαίο αντιπολιτευτικό ζήτημα από την γραμμή του κόμματος. Τα μηνύματα που στέλνουν οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη απευθύνονται προς όλες τις τάσεις στο εσωτερικό της ΝΔ ιδιαίτερα τώρα που το κόμμα οδεύει προς το συνέδριο του. Η τακτική Μητσοτάκη είναι ίσως πιο ξεκάθαρη από ποτέ και οι στενοί του συνεργάτες το μεταφέρουν σε όλους τους τόνους.

«Το κόμμα έχει όργανα, το κόμμα προχωρά σε συνέδριο.

Όποιος θέλει να διαφοροποιηθεί και να καταθέσει μια άλλη άποψη μπορεί ελεύθερα να το κάνει εντός των κομματικών οργάνων. Οτιδήποτε έξω από τα όργανα δεν είναι αποδεκτό». Το χρονικό περιθώριο όλων στο εσωτερικό της ΝΔ είναι το συνέδριο.

Από κει και πέρα ο καθένας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του είτε είναι βουλευτής είτε είναι στέλεχος. Πληροφορίες της Α αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα ασχοληθεί προσωπικά με το ζήτημα αυτό μέσω αλλεπάλληλων συναντήσεων που θα έχει με ομάδες βουλευτών στο χρόνο που απομένει έως το συνέδριο.

Την ίδια στιγμή στο συρτάρι του προέδρου της ΝΔ υπάρχει και το σενάριο του «εσωτερικού ανασχηματισμού» που θα λάβει χώρα μάλλον μετά το συνέδριο.

Οι τομεάρχες του κόμματος άλλωστε δεν είναι μόνιμες θέσεις και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει παράπονα από πολλούς που δεν συμμετέχουν σε κοινοβουλευτικές διαδικασίες αλλά και από άλλους βουλευτές που έχουν «αραιώσει» τις επισκέψεις τους στην περιφέρεια και στους χώρους εργασίας των πολιτών. Άλλωστε όλοι θυμούνται ότι οι εντολές Μητσοτάκη προς τους βουλευτές πριν λίγους μήνες ήταν «κάθοδος στην κοινωνία και την περιφέρεια».

Όποιος κατάλαβε λοιπόν από βουλευτές και στελέχη και οι ευκαιρίες που θα δοθούν από την ηγεσία του κόμματος μάλλον εξαντλούνται…

Το άρθρο Aποπροσανατολισμός της κυβέρνησης και εσωκομματική πειθαρχία εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα