750 εκατ. ευρώ χάνονται από το λαθρεμπόριο τσιγάρων!

Χάνουμε 3 ισοδύναμα με ένα τσιγάρο!H απώλεια εσόδων του κράτους είναι πάνω από 750 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα έκλεισαν και 8.000 σημεία λιανικής πώλησης, στα οποία τα προϊόντα καπνού αντιστοιχούσαν στο 60% των πωλήσεων. Όλα αυτά χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη μείωση του ποσοστού των καπνιστών.

Λαθρεμπόριο καπνικών: δεδομένα και διαπιστώσεις

Το παράνομο εμπόριο αυξάνεταιΔεν θεωρείται έγκλημααπό τους καταναλωτέςΣύνδεση με εγκληματικές οργανώσεις70% είναι cheapwhites

Οι επιπτώσεις

Το παράνομο εμπόριο προϊόντων καπνού οδήγησε σε συρρίκνωση κατά 50% τον τζίρο της αγοράς, αφού από το 2009 έχουν κλείσει πάνω από 8.000 σημεία λιανικής πώλησης, στα οποία τα προϊόντα καπνού αντιστοιχούσαν στο 60% των πωλήσεων. Συνολικά στην εφοδιαστική αλυσίδα πάνω από 60.000 οικογένειες αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας.Η υψηλή φορολογία σε συνδυασμό με το μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών ήταν, μεταξύ άλλων, οι αιτίες που το λαθρεμπόριο πήρε μεγάλες διαστάσεις. Δεν πρέπει να επιβληθούν υψηλότεροι φόροι, καθώς είναι βέβαιο ότι θα επιδεινώσουν το πρόβλημα.Τα απωλεσθέντα δημόσια έσοδα το 2014 ανήλθαν σε 740 εκατ. ευρώ.Στερεί το κράτος από σημαντικά έσοδα, ζημιώνει τις νόμιμες επιχειρήσεις και ευνοεί το οργανωμένο έγκλημα.Άρα μας πλήττει όλους. Δ-δεν είναι έγκλημα χωρίς θύματαΌλα τα εμπλεκόμενα μέρη, κυβέρνηση, διωκτικές Αρχές, παραγωγοί, χονδρεμπόριο, λιανεμπόριο και βιομηχανία θα πρέπει να εργαστούν από κοινού, προκειμένου να σταματήσουν τους εγκληματίες που δραστηριοποιούνται στην παράνομη διακίνηση προϊόντων καπνού.

Αντιμετώπιση

Όχι άλλους φόρους! Κινδυνεύουν 60.000 οικογένειες.Αυστηροποίηση νομικού πλαισίου. Επιβράβευση διωκτικών αρχών για κάθε πλήγμα που καταφέρνουν στο λαθρεμπόριο.Να ευαισθητοποιηθεί το κοινό για τις επιπτώσεις του παράνομου εμπορίου, όχι μόνο για τους άμεσα εμπλεκόμενους, αλλά και για την οικονομία και τον καθένα μας ξεχωριστά.Κάθε τι παράνομο που προκαλεί φοροαποφυγή κτυπά την οικονομία της χώρας, στερεί πολύτιμα έσοδα, χρήσιμα για την υγεία, την παιδεία και την ποιότητα της ζωή μας γενικότερα.
Keywords
Τυχαία Θέματα