Βρήκαν 6 εκατ. ευρώ στις off shore του Καρατζαφέρη – Τον ψάχνουν για τρία κακουργήματα

Τρεις βαρύτατες κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα ενδέχεται να αντιμετωπίσει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης αν επιβεβαιωθούν οι πρώτες πληροφορίες που αναφέρουν ότι σε λογαριασμούς που ανήκουν σε δικές του off shore και μάλιστα δεν έχουν δηλωθεί ποτέ βρέθηκαν 6 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως εκτιμούν οι αρμόδιες αρχές εφόσον τα ευρήματα αυτά τεκμηριωθούν ο κ. Καρατζαφέρης

αλλά και στενό του συγγενικό πρόσωπο θα αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, για αναληθή υποβολή πόθεν έσχες και για παράβαση του νόμου περί των off shore.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας το Βήμα της Κυριακής, οι Ορκωτοί Λογιστές που ερευνούν το πόθεν έσχες του κ. Καρατζαφέρη με εντολή της Βουλής των Ελλήνων εκτός από τις διαδρομές των 6 εκατομμυρίων ευρώ ερευνούν διεξοδικά και τον τρόπο απόκτησης ακινήτων περιουσιακών στοιχείων αξίας περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ που έχει στην κατοχή του ο πρώην βουλευτής.

Δίωξη ίσως και μέσα στην εβδομάδα

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο εισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Μπρακουμάτσος αναμένει την απάντηση της Βουλής και αναλόγως θα κρίνει αν και για ποια αδικήματα πρέπει να ασκήσει τη δίωξη.

Όλα βασίστηκαν στο πόρισμα των εισαγγελέων για την αντιμετώπιση της Διαφθοράς Αντώνη Ελευθεριάνου και Πόπης Παπανδρέου που εντόπισαν τις off shore του κ. Καρατζαφέρη και του συγγενή του. Συνολικά, πέντε πρόσωπα, πλην του κ. Καρατζαφέρη, εμπλέκονται στο πόρισμα, εναντίον των οποίων ασκήθηκαν διώξεις για δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Οι τρεις από αυτούς είναι στρατιωτικοί:

Πρόκειται για τους Σταύρο Κομνόπουλο και Αλέξανδρο Τσάτσο, οι οποίοι είναι και ιδιοκτήτες της γαλλικής εταιρείας KESTREL. Μαζί τους διώκονται και οι στρατιωτικοί Θ. Μόσχος, Ι. Ράμμος και Π. Στράντζαλης για παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα.

Σύμφωνα με το πόρισμα των εισαγγελέων «η εισαγγελική έρευνα εντόπισε για την προμήθεια των ελικοπτέρων AS 332 CI Super Puma που προμηθεύτηκε το Ελληνικό Δημόσιο από την εταιρεία EUROCOPTER έναντι τιμήματος 21,04 δισ. δραχμών, προμήθεια 5,5 εκατ. ευρώ. Προέκυψε ότι οι εταιρείες KESTREL και MALWERN, συμφερόντων Σταύρου Κομνόπουλου και Αλέξανδρου Τσάτσου, είναι οι μεσάζοντες στην επίμαχη σύμβαση. Η εταιρεία Malwern έχει έδρα τον Παναμά και είναι αυτή που στέλνει χρήματα στην υπεράκτια του Γιώργου Καρατζαφέρη».

Η τράπεζα στην οποία διατηρούσε τον λογαριασμό η υπεράκτια, που έστειλε τα χρήματα (δύο εμβάσματα ύψους 1,6 εκατ. ευρώ το 2007 και το 2008) πιστώθηκε κατά το εισαγγελικό πόρισμα με το ποσό των 5,5 εκατ. ευρώ από το διάστημα 2002-2008 από τις λιβανέζικες εταιρείες με επωνυμίες COPSI SAL και MEDIFIN SAL. Ο τελευταίος λογαριασμός ανήκε στον Λιβανέζο Omar Zeidan, ο οποίος είναι ο βασικός μέτοχος της EUROCOPTER.

Μετά το εισαγγελικό πόρισμα ο φάκελος διαβιβάστηκε στον ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή και αντίγραφο για την πορεία των χρημάτων στον Καρατζαφέρη διαβιβάστηκε από τον εισαγγελέα Μπρακουμάτσο στη Βουλή. Η ανώνυμη καταγγελία υπέδειξε ότι η υπεράκτια CATALINA είναι συμφερόντων Καρατζαφέρη, ενώ η άλλη υπεράκτια HOMERIC GT με έδρα τα νησιά Τερκς και Κέικος αποκαλύφθηκε από έγγραφα της τράπεζας της πρώτης υπεράκτιας. Η τελευταία πάντως είχε ιδρυθεί από το 1983!

Η πλευρά Κομνόπουλου, πάντως, υποστηρίζει ότι δεν «γνωρίζει τον Γιώργο Καρατζαφέρη» και ότι τον συνάντησε πρώτη φορά μετά τη δημοσιοποίηση των εμβασμάτων. Ο δικηγόρος του, Δημήτρης Παπαδημητρίου, δηλώνει ότι είχε εμφανιστεί στην Εισαγγελία μετά τη δημοσιοποίηση του ονόματος του πελάτη του από τον Αντώνη Κάντα και ότι είχε ζητήσει να δώσει εξηγήσεις, αλλά ποτέ δεν εκλήθη πριν από την άσκηση της δίωξης.

Η σύμβαση υπεγράφη επί Ακη Τσοχατζόπουλου το 2000 και αφορούσε την αγορά τεσσάρων ελικοπτέρων έναντι 61.741.925 ευρώ. Στη σύμβαση υπήρχε η πρόβλεψη για αγορά άλλων δύο ελικοπτέρων, κάτι που έγινε το 2002 επί Γιάννου Παπαντωνίου.

Το όνομα Κομνόπουλος, εκτός από τον Αντώνη Κάντα ο οποίος ομολογεί ότι δωροδοκήθηκε με το ποσό των 400.000 ευρώ, αναφέρθηκε και από τον εφοπλιστή Μιχάλη Ματαντό. Απολογούμενος ενώπιον του ανακριτή Μαλλή περιέγραψε πως εκτός από την καλοστημένη μηχανή με μίζες, οργανωμένο από τους Γερμανούς το σχέδιο περιείχε και δωροδοκίες της αντίπαλης εταιρείας.

Ο αφανής Κομνόπουλος, οι offshore και η... ΕΣΑ

Το όνομα Σταύρος Κομνόπουλος δεν αναφερόταν πολύ συχνά, ούτε και στους κύκλους που είχαν στενή σχέση με το υπουργείο Αμυνας. Το όνομά του έγινε γνωστό μετά την απολογία Κάντα, αλλά συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας μετά τα εμβάσματα προς τον Γιώργο Καρατζαφέρη. Τα τελευταία χρόνια στα αφιερώματα για εκείνους που κυριαρχούσαν στα εξοπλιστικά ο κ. Κομνόπουλος μαζί με τον συνεταίρο του Αλέξανδρο Τσάτσο, εξάδελφο του ιδιοκτήτη της ΑΓΕΤ, αναφερόταν με τρεις-τέσσερις αράδες ως συνιδρυτής μιας εταιρείας εξοπλιστικών, η οποία εκπροσωπούσε γαλλικά εξοπλιστικά συστήματα κυρίως.

Το 1983, εποχή που ιδρύονται οι δύο offshore του Γιώργου Καρατζαφέρη και οι οποίες δέχονται πολλά χρόνια μετά (2007-2008) το ποσό των 1,6 εκατομμυρίων ευρώ από εταιρεία του Κομνόπουλου, συντάσσεται έκθεση προς τον τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου όπου καταγγέλλεται ότι στενός πρωθυπουργικός σύμβουλος είχε επαφές με χουντικό περιβάλλον. Σύμφωνα με την έκθεση αυτή υπήρχε σχέδιο φθοράς της κυβέρνησης από ανθρώπους που έπαιρναν και εξοπλιστικά προγράμματα εξαγοράζοντας και αξιωματικούς αλλά και συκοφαντώντας όσους ήταν εμπόδιο στα σχέδιά τους. Μεταξύ των ανθρώπων που αναφέρονταν σε αυτή την έκθεση ήταν ο Σταύρος Κομνόπουλος καθώς και ο συνεταίρος του Αλέξανδρος Τσάτσος.

Οπως αποκαλύπτεται, ο Κομνόπουλος είχε υπηρετήσει τη θητεία του στο ΕΑΤ - ΕΣΑ και βρισκόταν κοντά στον υπουργό Αθλητισμού της χούντας Κώστα Ασλανίδη. Οσοι παρακολούθησαν την πορεία του λένε ότι ίδρυσε την εταιρεία Κεστρέλ με ενθάρρυνση και του τότε καθεστώτος. Το όνομά του άρχισε να γίνεται γνωστό στον χώρο των εξοπλισμών και η εταιρεία να γιγαντώνεται επί ΠαΣοΚ. Είχε τις αντιπροσωπείες των συστημάτων Mica, Scalp, Exoset, Canadair. Μόνο από την υπόθεση της προμήθειας των ανταλλακτικών των γαλλικών αρμάτων ΑΜΧ-30 ο κύκλος συναλλαγών της Κεστρέλ έφθασε το 1 δισεκατομμύριο δραχμές ως το 1983... Ο Σταύρος Κομνόπουλος έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ των ναυπηγείων Ελευσίνας και διευθυντής της εταιρείας OREC (Εταιρεία Προώθησης Αμυντικού Εξοπλισμού), αλλά και στέλεχος των Ελληνικών Πετρελαίων. Πολλοί δεν θα γνώριζαν ούτε το όνομά του αν ο Αντώνης Κάντας δεν τον κατονόμαζε ότι τον δωροδόκησε με 400.000 ευρώ για να προωθήσει τους πυραύλους επιφανείας Exoset.

The post Βρήκαν 6 εκατ. ευρώ στις off shore του Καρατζαφέρη – Τον ψάχνουν για τρία κακουργήματα appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα