Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – Ο άνθρωπος dislike

«Η υπερβολή της αυστηρότητας γεννά το μίσος, η υπερβολή της επιείκειας αδυνατίζει την εξουσία» έχει πει ο Σααντί που θα μπορούσε με αυτή την φράση να περιγράφει απλά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως αν γινόταν ένα γκάλοπ για τον πιο αντιπαθητικό πολιτικό, ο Γερμανός Υπουργός οικονομικών θα το κέρδισε δια ... περιπάτου. Ο ίδιος όμως δεν έχει καμία αμφιβολία πως για να διατηρήσει ο ίδιος και η χώρα του την εξουσία, τότε δεν

μπορεί να δείχνει επιείκεια.

Γράφει η Ευγενία Κουντούρη

«Ο μεγαλύτερος αδελφός μου, ο οποίος δυστυχώς δεν ζει, μου είπε κάποτε πως το ότι έμεινα ανάπηρος δεν με άλλαξε. Παραμένω το ίδιο απαίσιος ως άνθρωπος» είχε δηλώσει σε μία από τις συνεντεύξεις του, όταν ρωτήθηκε για το τι άλλαξε στην ζωή του μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, που τον καθήλωσε στο αναπηρικό καροτσάκι.

Η απόπειρα δολοφονίας

Στις 12 Οκτωβρίου του 1990, ακριβώς 25 χρόνια πριν, ο 48χρονος τότε Υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Κολ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, περιόδευε στην εκλογική του περιφέρεια στο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Βάδης - Βιρτεμβέργης, διεκδικώντας μία ακόμη επανεκλογή στην Ομοσπονδιακή Βουλή, στις εκλογές του Δεκεμβρίου.

Στη λήξη μιας εκδήλωσης με Χριστιανοδημοκράτες ο Ντίετερ Κάουφμαν, 37 ετών πλησιάζει τον Σόιμπλε και πυροβολεί τρεις φορές. Δύο σφαίρες βρίσκουν τον Γερμανό πολιτικό, μία στο μάγουλο και μία στην πλάτη, ενώ η τρίτη τραυματίζει έναν αστυνομικό της προσωπικής του φρουράς.

Λίγο πριν χάσει τις αισθήσεις του λέει πως δεν νιώθει τα πόδια του. Μεταφέρεται στο νοσοκομείο που οι γιατροί δίνουν μάχη για να τον κρατήσουν στη ζωή και τα καταφέρνουν. Η σφαίρα που έχει καρφωθεί στον τρίτο θωρακικό σπόνδυλο όμως τον αφήνει ανάπηρο. Έξω από την εντατική βρίσκεται από την πρώτη στιγμή και ο Γερμανός Καγκελάριος Χέλμουτ Κολ.

Ο δράστης της επίθεσης, γιος δημάρχου της περιοχής, ζούσε για πολλά χρόνια στην Ασία όπου μπλέχτηκε με ναρκωτικά, τα οποία και του δημιούργησαν ψυχολογικά προβλήματα.

Στη δίκη του, τον Μάιο του 1991 κρίθηκε ανίκανος για τον καταλογισμό της πράξης του, επειδή έπασχε από βαριάς μορφής σχιζοφρένεια. Κλείσθηκε σε ψυχιατρείο και αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους το φθινόπωρο του 2004.

Το ότι ο Κάουφμαν ήταν ψυχικά ασθενής πάντως ήταν γνωστό στην περιοχή. Επί 7 χρόνια το υπουργείο Εσωτερικών λάμβανε από αυτόν επιστολές διαμαρτυρίας, στις οποίες ανέφερε ότι τα ραδιοκύματα των κεραιών τον διαπερνούσαν, προκαλώντας του αφόρητους πόνους. Είχε μάλιστα προσπαθήσει δύο φορές να κινηθεί νομικά εναντίον της κυβέρνησης. Όπως ανέφερε και στην απολογία του, αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, γιατί το υπουργείο δεν έδωσε σημασία στις εκκλήσεις του για βοήθεια.

Πέντε χρόνια μετά την απόπειρα εναντίον του, στις 12 Οκτωβρίου του 1995 ο Σόιμπλε προέβη σε μία δημόσια δήλωση συγχώρεσης του Κάουφμαν, γεγονός που τότε εκτόξευσε την δημοτικότητα του Γερμανού υπουργού στα ύψη.

Η ζωή στο καροτσάκι

Την προσαρμογή του στα νέα δεδομένα την δέχτηκε ως αναπόφευκτη. Όπως αναπόφευκτο θεώρησε και το τέλος των ονείρων που είχε για την καγκελαρία. «Αντιλαμβάνομαι πως υπάρχουν επιφυλάξεις για έναν πολιτικό που βρίσκεται σε αναπηρικό καρεκλάκι για το αν μπορεί να κάνει τη δουλειά» είχε πει χαρακτηριστικά..

Σε μία συνέντευξη του με τον Χανς Στις, επτά χρόνια μετά την επίθεση όταν ο δημοσιογράφος απέφευγε να χρησιμοποιήσει τον όρο «σακάτης» ο Σόιμπλε τον επέπληξε σημειώνοντας: «Αφήστε τις υπεκφυγές, και οι δύο προερχόμαστε από την περιοχή της Βάδης και εκεί ξέρετε πολύ καλά πώς λέμε κάποιον σε αναπηρική καρέκλα»

«'Όλοι οι άνθρωποι είναι άτομα με ειδικές ανάγκες μόνο που ορισμένοι, - όπως για παράδειγμα εγώ, απλά το γνωρίζουμε» είχε σημειώσει αστειευόμενος, ενώ συχνά πιάστηκε να αυτοσαρκάζεται για την κατάσταση του.

«Αποφεύγω γενικά τις επίσημες εκδηλώσεις. Υπάρχει συνωστισμός στους μπουφέδες και γεμίζω με ψίχουλα που πέφτουν από ψηλά», είχε πει ενώ συμπλήρωσε πως αισθάνεται ιδιαίτερα άβολα όταν είναι αναγκασμένος να στέκεται σε ουρές. «Δεν έχω πρόβλημα να αστειευτώ με την κατάσταση μου» είχε πει στο Σπίγκελ «μια φορά με πλησίασε κάποιος για να με χαιρετήσει, ενώ καθόμουν στο τραπέζι κι όταν του έδωσα το χέρι μου είπε “παρακαλώ μην σηκώνεστε”. Εγώ του απάντησα πως, πραγματικά δεν είχα κανένα σκοπό να το κάνω»...

Το σκάνδαλο

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1942. Ήταν ο μεσαίος από τρία αγόρια σε μία οικογένεια που ο πατέρας ήταν ο απόλυτος αρχηγός. «Ο πατέρας μου μας έλεγε πάντα, όταν τσακωνόμασταν με τα αδέλφια μου, ότι ο πιο δυνατός είναι αυτός που, επιβάλλεται, να υποχωρήσει» έχει πει σε μία συνέντευξη του, παραλληλίζοντας το μάλιστα με την Ελλάδα και τονίζοντας πως η Γερμανία θα πρέπει να βοηθήσει την χώρα μας.

Ασχολήθηκε νωρίς με την πολιτική και το κόμμα των κεντροδεξιών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και εκλέχθηκε για πρώτη φορά το 1972, σε ηλικία 30 ετών. Υπήρξε στενός συνεργάτης του Χέλμουντ Κολ και ένας από τους πρωτεργάτες της ενοποίησης της Γερμανίας.

Υπήρξε αρχηγός των Χριστιανοδημοκρατών μέχρι το 2000, όταν κι αντικαταστάθηκε από την Άνγκελα Μέρκελ αφού η φήμη του υπέστη μεγάλο πλήγμα όταν μπλέχτηκε σε ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο μαζί με άλλα μέλη που βρίσκονταν στον περίγυρο του Χέλμουντ Κολ.

Ο ίδιος παραδέχτηκε τότε πως είχε συναντηθεί με έναν έμπορο όπλο που βρισκόταν στο κέντρο του σκανδάλου, τον Κάρλχαϊντς Σχρίμπερ και δέχτηκε μία επιταγή των 100.000 μάρκων σαν δωρεά από αυτόν. Αρνήθηκε όμως πως «πείραξε» τα αρχεία του CDU ή προέβη σε οποιαδήποτε άλλη επιλήψιμη πράξη.

Αυτός κι η Μέρκελ

Η σχέση του με την Μέρκελ έχει περάσει από διάφορες διακυμάνσεις. Οι κόντρες τους γνωστές και σε πολλά θέματα. Λέγεται μάλιστα πως αν δεν υπήρχε η επί 46 χρόνια σύζυγος του Σόιμπλε, οικονομολόγος Ίνγκεμποργκ, ο ίδιος και η Καγκελάριος της Γερμανίας δεν θα μιλούσαν καν, εδώ και πολλά χρόνια.

Ο ίδιος πάντως αρνείται πως οι δυο τους προσποιούνται στη σχέση τους «αυτό δεν είναι το στυλ της Καγκελαρίου, αλλά ούτε και το δικό μου. Όλοι έχουν προστριβές. Κατά τη διάρκεια της εκλογικής καμπάνιας το 1999 ήμουν επικεφαλής του CDU και η Μέρκελ ήταν Γενική Γραμματέας. Είχαμε τότε ένα πόστερ, με τους δυο μας, που είχε σλόγκαν “ Όχι πάντα με την ίδια άποψη, αλλά στο ίδιο μονοπάτι”. Έτσι έχει παραμείνει μέχρι σήμερα, ακόμα κι αν οι ρόλοι μας έχουν αλλάξει. Μην ανυσηχείτε λοιπόν».

Ο προκλητικός Σόιμπλε

Οι απόψεις του για τα παγκόσμια τεκταινόμενα έχουν συχνά προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Η Ελλάδα αποτελεί απλά ένα δείγμα. Μεγάλες αντιδράσεις υπήρξαν και στην Ισπανία όταν ερωτούμενος για την μεγάλη ανεργία που αντιμετωπίζει η χώρα δεν δίστασε να... προσκαλέσει στην Γερμανία τα «μεγάλα μυαλά» για να τα εκπαιδεύσουν!
«Στην Γερμανία ψάχνουμε πάντα για άξιους νέους με προσόντα. Στρατολογούμε τους νέους ανθρώπους από ολόκληρη την Ευρώπη, για να έρθουν στην Γερμανία ώστε να εκπαιδευτούν»...

Αντιδράσεις προκάλεσε και στην Αμερική το 2007, όταν ήρθε σε κόντρα με τον τότε υπουργό οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκίθνερ, που διαμαρτύρονταν για τον όγκο των εισαγωγών από την Γερμανία.
«Το Αμερικάνικο μοντέλο ανάπτυξης περνάει μια βαθιά κρίση. Οι ΗΠΑ ζουν με δανεικά, εδώ και πολύ καιρό. Διόγκωσαν άσκοπα τον χρηματοπιστωτικό τομέα και παραμελούν τις μικρές και μεσαίες βιομηχανικές επιχειρήσεις τους. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που η Αμερική αντιμετωπίζει προβλήματα, αλλά δεν αφορούν τις Γερμανικές εξαγωγές».

Ήταν ξεκάθαρα υπέρ του Πόλεμου κατά του Ιράκ το 2003, ενώ ήταν υποστηρικτής και του στρατοπέδου Γκουαντανάμο.

Εξτρίμ θεωρούνται και οι ιδέες του για την τρομοκρατία. Μιλώντας στο Spiegel το 2007, ως Υπουργός Εσωτερικών, πρότεινε την αύξηση της εξουσίας της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης με στόχο την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας, ζητώντας: προληπτική σύλληψη υπόπτων για θέματα τρομοκρατίας, χρησιμοποίηση του γερμανικού στρατού για επιχειρήσεις τήρησης της τάξης στο εσωτερικό της Γερμανίας, συστηματική παρακολούθηση του Internet και υποκλοπές e-mail από κυβερνητικές υπηρεσίες, και δολοφονίες (targeted killings) τρομοκρατών από τις αρχές ασφαλείας!

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι μία προσωπικότητα που δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει. Αυστηρός, κάθετος στις απόψεις του και απόλυτος. Δεν έχει παραδεχτεί ποτέ κάποιο λάθος του και πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως ο τραυματισμός του, 25 χρόνια πριν, τον έκανε ακόμα πιο σκληρό σαν άνθρωπο. Ο Κάουφμαν δεν του στέρησε μόνο την ικανότητα να περπατάει, αλλά την ικανότητα ως Καγκελάριος, όπως ήταν βέβαιος πως θα γίνει, να «κατακτήσει» τον κόσμο.

Εάν βέβαια δεχτούμε αυτό που υποστηρίζει σθεναρά, ότι δηλαδή ως Υπουργός οικονομικών δεν προσπαθεί να επιβάλει την Γερμανική κυριαρχία.

The post Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – Ο άνθρωπος dislike appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα