Το «κόλπο» της Ηλεκτρονικής με τους «μη απολυμένους»

Μπορεί ο κ. Μάρδας να παραβίασε κάθε κανόνα περί τραπεζικού απορρήτου, δημοσιοποιώντας τις τραπεζικές κινήσεις του ιδιοκτήτη της χρεοκοπημένης Ηλεκτρονικής Αθηνών μετά την εφαρμογή των capital controls, με τον τρόπο αυτό, όμως, κατάφερε να ρίξει μια ακτίνα φωτός σε ένα σκοτεινό σενάριο που οι πρώην εργαζόμενοι εδώ και μέρες καταγγέλλουν.

Όπως υποστηρίζουν, η επιχείρηση μεθόδευσε όλο το προηγούμενο διάστημα

την πτώχευση, κλείνοντας καταστήματα, δίνοντας αναγκαστικές άδειες σε υπαλλήλους και κρατώντας τους στο σκοτάδι για τα σχέδιά της. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται "στον αέρα", αφού η εργοδοσία δεν έχει προχωρήσει σε καταγγελία των συμβάσεων. Υπό αυτό το καθεστώς οι 450 πρώην εργαζόμενοι δεν μπορούν να πάρουν τις αποζημιώσεις τους, να τους εξασφαλιστεί ασφαλιστική κάλυψη, ούτε καν να εγγραφούν στα μητρώα του ΟΑΕΔ και να λάβουν το επίδομα ανεργίας που δικαιούνται.

Με παρέμβαση του αρμοδίου υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γ. Κατρούγκαλου θα περάσουν από «κόσκινο» όλες οι συμβάσεις εργασίας των 450 πρώην εργαζομένων της Ηλεκτρονικής. Ειδικότερα, ο αρμόδιος Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΠΕ κ. Γιάννης Σούκος, μαζί με την ομάδα των Ειδικών Επιθεωρητών, θα εξετάσει μία προς μία τις εργασιακές συμβάσεις της εταιρίας για να αποκτήσει το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας ολοκληρωμένη εικόνα και για το κατά πόσο υπάρχουν παρανομίες και παραλείψεις της εργατικής νομοθεσίας. Το Υπουργείο Εργασίας θέλει να υποστηρίξει με κάθε τρόπο τους απολυμένους της εταιρίας, ώστε να εξασφαλίσουν έγκαιρα τις νόμιμες αποζημιώσεις τους και να καταφέρουν το γρηγορότερο δυνατό να γραφτούν στο Ταμείο Ανεργίας και να επιδοτηθούν από τον ΟΑΕΔ.

Όπως καταγγέλλουν οι πρώην εργαζόμενοι ο ιδιοκτήτης της “Ηλεκτρονικής”, μετά την πτώχευση, ξεκίνησε να εκποιεί μέρος της περιουσίας, κάτι που εργατολόγοι σημειώνουν ότι είναι παράνομο. Το σωματείο των εργαζομένων ζητεί το σφράγισμα των καταστημάτων, προκειμένου να προστατευθεί το εμπόρευμα, η απογραφή του και η μεταφορά του στις κεντρικές αποθήκες. Με την εκποίηση της ακίνητης περιουσίας και του εμπορεύματος της “Ηλεκτρονικής”, η τιμή των οποίων υπολογίζεται σε περίπου 20 εκατ. ευρώ, θα πληρωθούν οι αποζημιώσεις, οι οποίες κυμαίνονται από 2,5 έως 3 εκατ. Ευρώ και για τις οποίες οι πρώην εργαζόμενοι φοβούνται πως μεθοδεύονται κινήσεις της εταιρείας ώστε να μην καταβληθούν μέσω της μη καταγγελίας των συμβάσεών τους. Για το λόγο αυτό το σωματείο τους ζήτησε την συνδρομή του υπουργείου Εργασίας ώστε να αναγνωρισθούν ως απολυμένοι. Σύμφωνα με πληροφορίες μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπ. Εργασίας αποφασίσθηκε να καταγραφούν και να αξιολογηθούν μέσω του ηλεκτρονικού πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», οι συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου των εργαζομένων της Ηλεκτρονικής ενώ ο Ειδικός Γραμματέας του υπουργείου αναμένεται να εκδώσει σχετικές οδηγίες, οι οποίες θα είναι χρήσιμες σε κάθε πρώην εργαζόμενο της αλυσίδας καταστημάτων για να ασκήσει κάθε ένδικο μέσο. Στόχος είναι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο να καταγγελθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων, έτσι ώστε να θεωρηθούν απολυμένοι και να δρομολογηθεί η διαδικασία των αποζημιώσεων.

The post Το «κόλπο» της Ηλεκτρονικής με τους «μη απολυμένους» appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα