Το ΕΣΠΑ «ζωντανεύει» τα ορεινά μονοπάτια στα Βόρεια Τζουμέρκα [εικόνα]

Το, «ξεθωρισμένο» παλιό μονοπάτι, «Στρατώνες - σκάλα προς Συρράκο - Καλαρρύτικος ποταμός», που κρατούσε άλλοτε, ζωντανές τις ορεινές περιοχές των Βορείων Τζουμέρκων, μέσα τους επόμενους μήνες, θα αποτελέσει περιπατητική διαδρομή ιστορίας και πολιτισμού.

Το έργο, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και υπεγράφη η σύμβαση για την ανάπλαση της διαδρομής. Η παρέμβαση αυτή, έχει προϋπολογισμό 650 χιλιάδων ευρώ και θα ξεκινήσει μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Πρόκειται για την ανάδειξη - ανάπλαση και συντήρηση του παλιού μονοπατιού, που χρησίμευε για τη σύνδεση με τον

ποταμό Καλαρρύτικο, για τις μεταφορές των προϊόντων, την πρόσβαση σε νερόμυλους, εξωκλήσια, σε φυσικές πηγές, χωράφια ή ποιμενικές εγκαταστάσεις. Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνει ότι, «η διαμόρφωση του μονοπατιού, θα οδηγήσει στην αύξηση του τουριστικού ενδιαφέροντος για την περιοχή και την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και των παρεχόμενων υπηρεσιών».

Με την υλοποίηση του έργου, θα διαμορφωθεί μια πεζοπορική διαδρομή μήκους 1400 μέτρων, διάρκειας περίπου μίας ώρας και με μικρό βαθμό δυσκολίας.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση, συμπληρώνει μια σειρά από παρόμοια έργα που έχει εντάξει στο ΕΣΠΑ ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων και βρίσκονται σε εξέλιξη.

Πρόκειται, για, περιπατητικές διαδρομές στο Ματσούκι έργο με προϋπολογισμό 178.000 ευρώ.

-Ανάπλαση περιπατητικής διαδρομής «Καλαρρύτες - Μύλος Κουιάσα - Γέφυρα Φίλου», με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ.

-Κατασκευή - σήμανση μονοπατιών και διαμόρφωση θέας ποταμού Αράχθου Κατσανοχωρίων, με προϋπολογισμό 450.000 ευρώ.

Είναι βέβαιο, καταλήγει η ανακοίνωση, ότι «η ολοκλήρωση των έργων αυτών, θα βοηθήσουν στη γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής με την προσέλκυση και διευκόλυνση των επισκεπτών να γνωρίσουν σημεία σπάνιας ομορφιάς του Δήμου μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα