Το KoolNews ανοίγει τον φάκελο Σαββαϊδου: Η Gennet, η δίωξη και τα ερωτηματικά

Νωπές είναι ακόμα οι μνήμες από την απομάκρυνση της πρώην πλέον γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαϊδου από τη θέση της με αφορμή τόσο την υπόθεση της καθυστερημένης είσπραξης του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων όσο και την υπόθεση της εταιρείας Gennet Α.Ε., για την οποία φέρεται να «πάγωσε» βεβαιωμένο πρόστιμο ύψους 78 εκατομμυρίων ευρώ για πλαστά τιμολόγια.

Μάλιστα, το μεσημέρι της Πέμπτης η Εισαγγελία άσκησε ποινική δίωξη στην κυρία Σαββαϊδου για απόπειρα απιστίας με επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 περί καταχραστών

του Δημοσίου (για την υπόθεση της Gennet).

Πάντως, η δικαστική απόφαση παραπομπής της κυρίας Σαββαϊδου δεν αναιρεί το γεγονός πως η εν λόγω υπόθεση παρουσιάζει όχι απλά ιδιομορφίες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και πολύ εύλογα ερωτηματικά για συγκεκριμένες πράξεις, τα οποία αποτυπώνονται στη δικογραφία.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Και αν η υπόθεση του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων μοιάζει να είναι κάπως προσχηματική, η υπόθεση της εταιρείας Gennet Α.Ε. είναι αυτή που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και της δικαιοσύνης.

Είναι άλλωστε η υπόθεση, στην οποία εμπλέκεται και ο πρώην βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ανθόπουλος, ο οποίος έχει φέρεται να έχει λάβει σε λογαριασμούς δικούς του και της συζύγου του Ναταλίας Κοντού πάνω από 1,5 εκατομμύριο ευρώ (συμφωνα με τις καταγγελίες της Οδέττης Πετρίδη) σε «μαύρες» πληρωμές για την εν λόγω υπόθεση.

Μάλιστα, μεγαλύτερο ενδιαφέρον προσέδωσε και το δημοσίευμα του περιοδικού HotDoc περί εμπλοκής του Σωκράτη Κόκκαλη στην υπόθεση, καθώς σε αυτόν φέρεται να ανήκει η εταιρεία Gennet την περίοδο 2002-2005, όταν και γίνονται οι επίμαχες συναλλαγές, τις οποίες εξετάζει η δικαιοσύνη.

Τι έγινε στην υπόθεση της Gennet

Η Gennet είναι μια εταιρεία που ιδρύεται το 1994 και δραστηριοποιείται στο χώρο του εμπορίου, έχοντας πολλές φορές ρόλο μεσάζοντα. Αγοράζει από μια εταιρεία, δηλαδή, καπνά και τα διοχετεύει σε τρίτη εταιρεία στη συνέχεια.

Στην επίμαχη υπόθεση, οι άλλες δύο εταιρείες είναι η «ΟΔΕΤΤΗ ΝΙΚΟΥ ΠΕΤΡΙΔΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΚΑΠΝΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και η «ΚΑΠΝΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ», η οποία μάλιστα ιδρύεται στο όνομα της 18χρονης τότε κόρης της Οδέττης Πετρίδη.

Με απλά λόγια, η GENNET αγοράζει από την «ΟΔΕΤΤΗ ΝΙΚΟΥ ΠΕΤΡΙΔΗ» και πουλά στην «ΚΑΠΝΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ», η οποία σημειωτέον συνάπτει δάνεια με μεγάλες τράπεζες, τα οποία και δεν εξοφλεί.

Ο ισχυρισμός που γίνεται για την Gennet είναι πως λειτουργεί ως τοκογλυφικός δανειστής, λόγω της αδυναμίας της Οδέττης Πετρίδη να βρει κεφάλαια για την επιχείρησή της από άλλες πηγές. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα, συστήνεται η τρίτη εταιρεία (στο εξής ΜΕΠΕ), προκειμένου να φαίνονται συναλλαγές μεταξύ των 3 εταιρειών και να αποκρύπτεται έτσι ο απευθείας δανεισμός που έκανε η Gennet στην κυρία Πετρίδη. Και κάπου εδώ, ξεκινούν τα ερωτηματικά.

Αν ο εν λόγω ισχυρισμός ευσταθεί, τότε η ΜΕΠΕ θα έπρεπε να έχει συναλλαγές σχεδόν αποκλειστικά με την Gennet, όπερ δεν ισχύει. Κατά τις πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της δραστηριότητάς της, η εν λόγω εταιρεία έχει συνάψει πλήθος παραστατικών συναλλαγών με μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες του εξωτερικού, ενώ ήδη από την πρώτη χρήση του 2001 (όταν και συστήνεται) η ΜΕΠΕ παρουσιάζει πλείστα όσα άλλα παραστατικά συναλλαγών, προκειμένου να εξασφαλίσει απαλλακτικό ΦΠΑ.

Μάλιστα, όπως καταγγέλλει με επίσημη ανακοίνωσή της η Gennet, οι φορολογικές δηλώσεις της ΜΕΠΕ για τα έτη 2002-2005, οι οποίες και αποτυπώνουν τις συναλλαγές Gennet-ΜΕΠΕ, έχουν ανακληθεί, πράγμα για το οποίο η δικαιοσύνη έχει αποφανθεί πως είναι παράνομο.

Κωμικοτραγικές καταστάσεις με τους φορολογικούς ελέγχους

Σύμφωνα με τα όσα έχει στη διάθεσή της η Εισαγγελία, δύο είναι τα εντυπωσιακά στοιχεία στην υπόθεση της «ΟΔΕΤΤΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΕΤΡΙΔΗ» : αρχικά, μέχρι το 2008, συγκεκριμένος εφοριακός (το KoolNews.gr γνωρίζει το όνομά του) παίρνει πολλές φορές και από διαφορετικά πόστα εντολή ελέγχου για τις δραστηριότητες της κάτι το οποίο ρητά απαγορεύεται (ο επανέλεγχος δηλαδή από το ίδιο φυσικό πρόσωπο).

Το εν λόγω στοιχείο προκάλεσε την έκπληξη των εισαγγελικών αρχών που διερεύνησαν την υπόθεση. Έπειτα, από το 2008 και μετά, δεν υπάρχει ούτε καν εντολή ελέγχου στα οικονομικά της εν λόγω εταιρείας, ενώ η ΜΕΠΕ δεν έχει ελεγχθεί ποτέ.

Συνεπώς ο επανέλεγχος που διατάσσει η Κατερίνα Σαββαϊδου να είναι επί της ουσίας ο πρώτος έλεγχος που θα γίνει, έστω και αναδρομικά, στα οικονομικά της ΜΕΠΕ.

Όπως μαθαίνει το KoolNews.gr, ο έλεγχος για την υπόθεση, αλλά και για τις επιμέρους σχέσεις των εταιρειών, ξεκινά επί ημερών Χάρη Θεοχάρη στη ΓΓΔΕ με ανάθεση της υπόθεσης στην Οικονομική Επιθεώρηση Αθηνών τον Ιανουάριο του 2014, πλην όμως η απομάκρυνσή του το 2014 και στη συνέχεια τα γραφειοκρατικά κωλύματα εμποδίζουν την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης. Εκεί αναλαμβάνει η Κατερίνα Σαββαϊδου, η οποία διατάσσει τον επανέλεγχο των συναλλαγών και των τριών εταιρειών, μιας και υπήρχε ο κίνδυνος της παραγραφής για τις οικονομικές πράξεις της ΜΕΠΕ από την 1/1/2016.

Κατά τη διάρκεια του διαταχθέντος επανελέγχου όμως, καμία βεβαιωμένη φορολογική υποχρέωση (το επίμαχο πρόστιμο των 78 εκατομμυρίων ευρώ) δεν παγώνει, ούτε υπάρχει διατακτική πράξη της κυρίας Σαββαϊδου για σχετικό πάγωμα.

Αντίθετα, όπως θα δούμε και παρακάτω, το εν λόγω πρόστιμο βρίσκεται σε εκκρεμότητα στα διοικητικά δικαστήρια, ενώ έχουν γίνει αναγκαστική εκτέλεση για περιουσιακά στοιχεία της Gennet Α.Ε και κατάσχεση χρημάτων από λογαριασμούς της εταιρείας.

Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί πως, όταν η Κατερίνα Σαββαϊδου διέταξε επανέλεγχο της υπόθεσης, δεν βρέθηκαν…πρόθυμοι εφοριακοί να τον διενεργήσουν, με δύο υπαλλήλους μάλιστα να παραιτούνται από την υπηρεσία.

Ποια η σχέση Gennet- Κόκκαλη- Σαββαϊδου

Αν διαβάσει κανείς το περιοδικό Hot Doc, η κυρία Σαββαϊδου φέρεται επί της ουσίας, με το «πάγωμα» του εν λόγω προστίμου, να διευκολύνει τον στον οποίο η εταιρεία ανήκε κατά πλειοψηφία μέχρι το 2004.

Μάλιστα, η υπόθεση συσχετίζεται με τον έλεγχο που διενήργησε η PricewaterhouseCoopers (PWC), εταιρεία ορκωτών λογιστών στην οποία η κυρία Σαββαϊδου ήταν ανώτερο στέλεχος, στις συμβάσεις ΟΤΕ-Siemens το 2005.

Η πραγματικότητα, βέβαια, δεν είναι ακριβώς έτσι. Η Gennet πράγματι ανήκε στον όμιλο Intracom μέχρι και το 2004, όταν και αυτονομείται και ο νυν μεγαλομέτοχός της Κωνσταντίνος Τσουκαλίδης (ήταν στέλεχος του ομίλου) παίρνει την πλειοψηφία των μετοχών. Αρχικά, η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στον Πύργο Αθηνών, σήμερα η έδρα της Gennet βρίσκεται επί της οδού Κηφισίας 36 στο Μαρούσι. Συνεπώς, εμπλοκή του Σωκράτη Κόκκαλη δεν τεκμαίρεται πέραν του 2004, ενώ στελέχη της αγοράς που γνωρίζουν πτυχές της υπόθεσης χαρακτηρίζουν ως «εντελώς αυθαίρετο» τον συσχετισμό της Κατερίνας Σαββαϊδου μέσω της PWC και του ελέγχου για μια εντελώς διαφορετική υπόθεση με την Gennet.

Ο νεφελώδης ρόλος της «ΟΔΕΤΤΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΕΤΡΙΔΗ»

Όπως και να έχει, η εταιρεία «ΟΔΕΤΤΗ ΝΙΚΟΥ ΠΕΤΡΙΔΗ», με την οποία είχε και οργανική σχέση ο υπόδικος πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ανθόπουλος, έχει ανοιχτούς λογαριασμούς, τόσο με το ελληνικό δημόσιο, όσο και με τις τράπεζες.

Πιο συγκεκριμένα, στη δικογραφία αποτυπώνονται τεράστιες οφειλές, σε αρκετές περιπτώσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, προς μεγάλες τράπεζες, ενώ παράλληλα βρίσκεται και στη λίστα μεγαλοοφειλετών του ΙΚΑ. Τέλος, αρκετές είναι και οι καταγγελίες από εργαζόμενους την εν λόγω εταιρείας για καθυστερήσεις σε πληρωμές, ενώ εναντίον της εκκρεμούν και καταγγελίες για παρανόμως θεωρημένα έγγραφα από τη ΔΟΥ Καβάλας, τα οποία χρησιμοποιούσε για να παίρνει απαλλαγές ΦΠΑ.

Ο νεφελώδης όμως ρόλος της εν λόγω εταιρείας δεν σταματά εδώ. Όπως προκύπτει από τη δικογραφία, η «ΟΔΕΤΤΗ ΝΙΚΟΥ ΠΕΤΡΙΔΗ»…αυτοκαταγγέλλεται για την υπόθεση των εικονικών τιμολογίων.

Πράγματι, διενεργείται έλεγχος και βεβαιώνονται δύο πρόστιμα. Ένα στην «ΟΔΕΤΤΗ ΝΙΚΟΥ ΠΕΤΡΙΔΗ» ύψους 38 εκατομμυρίων ευρώ και ένα στην Gennet 78 εκατομμυρίων. Το πρόστιμο των 38 εκατομμυρίων όμως, όπως προκύπτει από τη δικογραφία, μέχρι σήμερα δεν έχει εισπραχθεί, ενώ αντίθετα το επιβληθέν πρόστιμο στην Gennet ύψους 78 εκατομμυρίων εκκρεμεί ακόμα, με την εταιρεία να έχει προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια για την ακύρωσή του.

Κρίσιμη είναι και η σχέση της «ΟΔΕΤΤΗ ΝΙΚΟΥ ΠΕΤΡΙΔΗ» με τον πρώην βουλευτή και υπουργό του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Ανθόπουλο. Κατά δήλωση της ίδιας της κυρίας Πετρίδη, όπως περιγράφεται στη δικογραφία, ο πρώην υπουργός φέρεται να έχει εισπράξει πάνω από 1,5 εκατομμύριο ευρώ, το οποίο ο ίδιος δικαιολογεί ως «άτοκο δάνειο για οικοδόμηση οικίας στη Βούλα ως ανταμοιβή για τις νομικές μου υπηρεσίες».

Πάντως, παραστατικά για συναλλαγές τέτοιου ύψους δεν έχουν βρεθεί, παρά μόνο για ένα ποσό 400.000 ευρώ, το οποίο καταβάλλεται στους λογαριασμούς του κυρίου Ανθόπουλου και της συζύγου του, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο πως ο Γιάννης Ανθόπουλος ήταν επί της ουσίας ο νομικός σύμβουλος της «ΟΔΕΤΤΗ ΝΙΚΟΥ ΠΕΤΡΙΔΗ» και την εκπροσωπούσε και στις εκκρεμότητες που είχε με τις τράπεζες (σύναψη δανείων και ρύθμιση οφειλών προς τις τράπεζες).

Οι κρίσιμες καταθέσεις που οδήγησαν στη δίωξη της Σαββαϊδου

Ιδιαίτερα επιβαρυντική φαίνεται πως ήταν η κατάθεση του νυν βουλευτή του Ποταμιού και πρώην ΓΓΔΕ Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος στους δύο εισαγγελείς δήλωσε πως «Οσο ήμουν γραμματέας εσόδων η κυρία Σαββαΐδου εμφανιζόταν ως δικηγόρος, εκπροσωπώντας νομίμως εταιρείες και είναι σφόδρα πιθανό να εκπροσωπούσε και την Gennet. Α. Ε».

Παράλληλα, επιβαρυντική ήταν και μια κατάθεση μιας υπαλλήλου της ΔΥΟ Καβάλας (το όνομα της οποίας έχει στη διάθεσή του το KoolNews.gr), η οποία φέρεται να αναφέρει πως η κυρία Σαββαϊδου αυτενέργησε και ξεκίνησε τον επανέλεγχο μόνη της, χωρίς να έχει καταθέσει σχετικό αίτημα η εν λόγω εταιρεία.

Πάντως, αρμόδια στελέχη της Gennet διαψεύδουν κατηγορηματικά και σε όλους τους τόνους πως η κυρία Σαββαϊδου υπήρξε νομική εκπρόσωπος της εταιρείας, μιας και άλλη δικηγόρος φαίνεται πως εκπροσωπεί νομικά την Gennet. Τέλος, όσον αφορά τα όσα υποστήριξε η υπάλληλος της ΔΟΥ Καβάλας, στελέχη της εταιρείας σημειώνουν πως είχαν κατατεθεί δύο αιτήσεις επανελέγχου με αφορμή νέα στοιχεία που προέκυψαν, το 2013 και το 2014 από τη νομική σύμβουλο της εταιρείας, η οποία παραμένει ίδια ως σήμερα.

Διαβάστε επίσης: Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στην Κατερίνα Σαββαΐδου

The post Το KoolNews ανοίγει τον φάκελο Σαββαϊδου: Η Gennet, η δίωξη και τα ερωτηματικά appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα