Τέλος εποχής στην ΙΟΝ – Πέθανε ο ρομαντικός «παππούς» Ιωάννης Κωτσιόπουλος

Ένας από τους πιο πεισματάρηδες, διορατικούς, εργατικούς και ρομαντικούς Έλληνες επιχειρηματίες, ο άνθρωπος που δούλεψε ακατάληπτα για την «πρώτη αγάπη μας και παντοτινή» δεν υπάρχει πια. Ο Ιωάννης Κωτσιόπουλος, έφυγε από την ζωή πλήρης ημερών, στα 85 χρόνια του, αφήνοντας παρακαταθήκη την πιο «γλυκιά» ιστορία της Ελλάδας, την σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ.

Την επιχειρηματική πορεία του χαρακτηρίζει το ήθος και η εμμονή να κρατήσει ελληνική

μια εταιρεία με 85 χρόνια ιστορία, αντιστεκόμενος επανειλημμένα στις προσφορές ξένων πολυεθνικών.

«Θέλει να εξαγοράσει την εταιρεία μας, μια μεγάλη πολυεθνική», του είπαν κάποια στιγμή οι συνεργάτες του. «Ρωτήστε τους πόσα θέλουν να τους εξαγοράσουμε εμείς. Η ΙΟΝ δεν πωλείται», είναι ένας (πραγματικός) διάλογος που περνά από γενιά σε γενιά των εργαζομένων της εταιρίας και καταδεικνύει το πείσμα του «παππού» της ΙΟΝ.

Ενδεικτική είναι άλλωστε η ιστορία με την «Kraft Jacobs Suchard». Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές στην αγορά τροφίμων και γλυκών και ήδη ιδιοκτήτρια της σοκολατοβιομηχανίας Παυλίδου, η οποία το 1988 κατάφερε να αποκτήσει το 24,5% των μετοχών της Ίον που βρισκόταν εκτός ελέγχου των δύο ιδιοκτητών της εταιρείας.

Ήταν σαφής η πρόθεσή της να αγοράσει σιγά-σιγά τα μερίδια και των οικογενειών Κωτσιόπουλου και Καρκαζή και να αποκτήσει έτσι τον έλεγχο των δύο πιο σημαντικών σοκολατοβιομηχανιών της Ελλάδας. Δέκα χρόνια αργότερα οι κ.κ. Κωτσιόπουλος και Καρκαζής πήραν πίσω τις μετοχές, ανακτώντας τον έλεγχο του 100% της εταιρείας τους.

Ακόμη κι όταν οι προσφορές της πολυεθνικής έφταναν ποσά εντυπωσιακά, οι δυο τους επέμειναν και οι άνθρωποι της πιάτσας έχουν να λένε ότι με την πολιτική τους κατάφεραν να αγοράσουν τις μετοχές της KJS χωρίς να πληρώσουν κάποιο υπέρογκο ποσό.

ΙΟΝ: Μια εταιρία πρότυπο

Η ιστορία της ΙΟΝ ξεκινά το 1930, όταν μια ομάδα μετόχων φτιάχνει το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής σοκολάτας στην οδό Πειραιώς, στο Νέο Φάληρο, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα. Το όνομά της είναι αυτό του μενεξέ, αλλιώς «ίον το εύοσμον».

Πέντε χρόνια αργότερα ενώθηκαν με την εταιρεία ΝΑΣΚΟ που έφτιαχνε καραμέλες και άλλα ζαχαρωτά.

Η ΝΑΣΚΟ ανήκε στους επιχειρηματίες Νασιόπουλο και Κωτσιόπουλο και ο δεύτερος, ο Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος δεν άργησε να αποδειχτεί η κινητήρια δύναμη της εταιρείας, καταφέρνοντας μετά από μερικά χρόνια να εξαγοράσει τις μετοχές των περισσότερων συνεργατών του και να αποκτήσει τον έλεγχό της. Ο πόλεμος σάρωσε τα πάντα και στην Ελλάδα, αλλά η Ίον κατάφερε να σταθεί στα πόδια της γρήγορα, χάρη κυρίως στο πιο εμβληματικό της προϊόν, την σοκολάτα Αμυγδάλου, που λανσαρίστηκε το 1947. Στις αρχές της δεκαετίας του ’50, ο μέχρι χθες πρόεδρος της Ίον κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος (ανιψιός του τότε ιδιοκτήτη) μπαίνει στην επιχείρηση, μαζί με τον στενό του φίλο Γιώργο Καρκαζή.

Αυτή η συνεργασία δίνει καρπούς και δημιουργεί μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων στην Ελλάδα.

Επεκτείνουν το εργοστάσιο και τις δυνατότητές του, εξαγοράζουν τη μία μετά την άλλη αξιόλογες ελληνικές εταιρείες σοκολάτας και ζαχαρωτών όπως η Ιντέρια, Mabel κ.α., ιδρύουν την δική τους εταιρεία διανομής και προωθούν στην αγορά επαναστατικά προϊόντα: Πάστα φουντουκιού με κακάο, σοκολάτες Break, σοκοφρέτα, σοκολατάκια με ολόκληρο φουντούκι το Noisetta και πολλά ακόμη.

Οι δυο τους δίνοντας έμφαση στο μάρκετινγκ, χρησιμοποιούν από τη δεκαετία του ‘60 και του ‘70 τη δύναμη της διαφήμισης, με αρχικά έντυπες και στη συνέχεια τηλεοπτικές διαφημίσεις που δημιούργησαν σχολή και έμειναν αξέχαστες, κατάφεραν δε να εδραιώσουν την εταιρεία και τα προϊόντα της στη συνείδηση του Έλληνα καταναλωτή.

Η διαρκώς ανοδική εξέλιξη της εταιρείας την κατέστησε ως μια από τις μεγαλύτερες του είδους της στην Ευρώπη και μια από τις 50 πιο σημαντικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Με ένα εξαιρετικό δίκτυο διανομής με κέντρα στην Αθήνα, το Βόλο και την Θεσσαλονίκη, νέο εργοστάσιο στην Άρτα και σημαντικές εξαγωγές.

Όλα αυτά ήταν φυσικό να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των ξένων πολυεθνικών. Δεν ήταν μόνο η Kraft Jacobs Suchard που προσπάθησε να την εξαγοράσει. Αρνητικές απαντήσεις έλαβαν και οι Nestle, Vivartia και RJR Nabisco. Ο κ. Γιάννης Κωτσιόπουλος πείσμωσε ακόμη περισσότερο μετά την έμμεση κίνηση της KJS και επένδυσε ακόμη πιο πολλά πάνω στην πίστη του ότι οι κόποι μιας ζωής δεν εξαγοράζονται με κανένα τίμημα.

Η ΙΟΝ παραμένει, 85 χρόνια μετά την ίδρυσή της, στο σύνολό της στα χέρια των οικογενειών Κωτσιόπουλου και Καρκαζή. Δεν μπήκε ποτέ στο Χρηματιστήριο, κάτι που κάνει το έργο των δύο ανδρών ακόμη πιο σπουδαίο, αφού πέτυχαν τα πάντα με τα δικά τους κεφάλαια.

Η εξαγωγική της δραστηριότητα αναπτύχθηκε σταδιακά με στόχο κυρίως τις χώρες της Αμερικής, της Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης, του Αραβικού Κόσμου, της Ιαπωνίας, της Κίνας και της Αυστραλίας.

Η ΙΟΝ διαθέτει σήμερα τρεις σύγχρονες μονάδες παραγωγής (Ν. Φάληρο, Άρτα και Μαρκόπουλο Αττικής), με υψηλή παραγωγική δυνατότητα, εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου και εξέλιξης νέων προϊόντων. Το σύνολο των εργαζομένων ξεπερνάει τους 1000 και ο κύκλος εργασιών τα 105 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η εταιρία κατατάσσεται μεταξύ των εξήντα μεγαλυτέρων βιομηχανιών στην Ελλάδα.

Πηγή: Liberal.gr

The post Τέλος εποχής στην ΙΟΝ – Πέθανε ο ρομαντικός «παππούς» Ιωάννης Κωτσιόπουλος appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα