Στις… γωνίες τους Τσίπρας-Μητσοτάκης ενόψει της προ ημερησίας συζήτησης σε υψηλούς τόνους

Στις…δυο γωνίες του ρίνγκ βρίσκονται Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της αναβληθείσας προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που θα γίνει εν τέλει σήμερα στη Βουλή για τα ζητήματα της δικαιοσύνης και της διαφθοράς, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αναμένεται, όχι απλώς να διασταυρώσουν τα ξίφη τους, αλλά να προβούν σε σκληρές επιθέσεις ένθεν κακείθεν.

Από τη μία πλευρά, η κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει τα ζητήματα, στα οποία θα αναφερθεί, ενώ και η ΝΔ δεν προτίθεται να προσέλθει στη συζήτηση σε στάση άμυνας, διαμηνύοντας με τη σειρά της πως ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση προσέρχονται ως απολογούμενοι. Όλα αυτά, προδιαθέτουν για μια σύγκρουση σε πολύ σκληρό ύφος, πλην όμως η πολιτική ουσία και οι απαντήσεις σε μείζονα θέματα που πραγματικά αφορούν τους πολίτες για άλλη μια φορά αναμένεται να απουσιάσουν από την αίθουσα της Ολομέλειας.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Στη σύσκεψη που έλαβε χώρα στη Βουλή το πρωί της Δευτέρας υπό τον πρωθυπουργό, πέραν των άλλων ζητημάτων, αποκρυσταλλώθηκε και η γραμμή που θα κρατήσει η κυβέρνηση στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που η ίδια έχει ζητήσει. Αυτή η στάση θα είναι σκληρή, τόσο για τα ζητήματα της δικαιοσύνης, με αναφορές του πρωθυπουργού και προς συγκεκριμένους λειτουργούς, αλλά και για τα ζητήματα της διαφθοράς και της διαπλοκής, στα οποία θα προσπαθήσει να εμπλέξει τόσο τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και τη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά, το όνομα του οποίου δεν αναμένεται να λείψει από τη συζήτηση.

Πιο συγκεκριμένα, στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν αποφασίσει grosso modo τους άξονες, επί των οποίων θα κινηθούν. Ένα βασικό θέμα, στο οποίο θα αναφερθεί η κυβέρνηση είναι αυτό των κυβερνητικών παρεμβάσεων στη δικαιοσύνη. Ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, τον οποίον το Μέγαρο Μαξίμου καλύπτει απολύτως και θα υπενθυμίσει περιπτώσεις, κατά τις οποίες προηγούμενες κυβερνήσεις εμφανίζονταν να χειραγωγούς διαδικασίες και δικαστικούς λειτουργούς. Μάλιστα, ως προς την υπόθεση Παπαγγελόπουλου και την εμπλοκή της καταγγέλλουσας εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη στην υπόθεση Βγενόπουλου, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και η αναφορά του κ. Τσίπρα στις καταγγελίες που έκανε ο πρώην υπουργός Νίκος Σηφουνάκης μέσω επιστολής του στη Φώφη Γεννηματά που δημοσίευσε το περιοδικό «Επίκαιρα» και στην οποία καταγγέλλει σχέσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον κ. Βγενόπουλο.

Επίσης, ξεχωριστή αναφορά θα γίνει για τις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς και για τους επιμέρους κυβερνητικούς χειρισμούς ως προς τη διαχείρισή τους, με τον κ. Τσίπρα να επιμένει πως η κυβέρνησή του ήταν η πρώτη που έχει ως γνώμονα την αξιοποίηση του περιεχομένου αυτών των λιστών.

Ακόμα, ο κ. Τσίπρας αναμένεται από τη ΝΔ να ξεκαθαρίσει ποια ήταν η σχέση του κόμματος με τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους στο κύκλωμα εκβιασμού Τάκη Μαυρίκο και Τάκη Μουσσά, επικαλούμενος τιμολόγια, τα οποία έχουν έρθει στη δημοσιότητα από την εφημερίδα «Παραπολιτικά». Με συνέπεια ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά εξηγήσεις εδώ και εβδομάδες από τη ΝΔ, ενώ η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη πήγε ένα βήμα παραπέρα, βάζοντας στο κάδρο τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο, ο οποίος εμφανίζεται βάσει απομαγνητοφωνημένης συνομιλίας που δεν έχει σχέση με τη δικογραφία περί εκβιασμών να συνομιλεί αρκετές φορές με τον Τάκη Μουσσά (σ.σ. κάτι όχι και τόσο παράδοξο, με δεδομένο πως ο κ. Μουσσάς ήταν πολιτικός συντάκτης και κάλυπτε το ρεπορτάζ της ΝΔ).

Τέλος, δεν θα πρέπει να παραληφθεί η αναφορά στο όνομα του κ. Ψυχάρη. Ο ιστορικός εκδότης και η σύγκρουσή του με το Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να αποτελέσουν ειδική ενότητα της τοποθέτησης του πρωθυπουργού, ο οποίος έχει βάλει στο στόχαστρό του τα λεγόμενα «θαλασσοδάνεια» των ΜΜΕ, αλλά και το προβληματικό πόθεν έσχες που εμφανίζει ο κ. Ψυχάρης

ΝΔ: Με υψηλούς τόνους, αλλά όχι σε άμυνα

Υψηλούς τόνους αναμένεται να υιοθετήσει από την πλευρά της και η ΝΔ, η οποία διαμηνύει σε όλους τόνους πως ως απολογούμενος θα πρέπει να προσέλθει ο κ. Τσίπρας και όχι ως τιμητής. Η στρατηγική της ΝΔ ουδόλως αμυντική είναι, καθώς ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει για κυβερνητικές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, αλλά και για προσπάθεια ανάδειξης των ζητημάτων της διαπλοκής, λόγω των καθολικών αδιεξόδων της κυβερνητικής πολιτικής, σε μια προσπάθεια αντιπερισπασμού.

Με δεδομένο πως ο κ. Τσίπρας δεν θα μείνει στενά σε ζητήματα που αφορούν τη δικαιοσύνη, η ΝΔ ετοιμάζεται να βάλει στη συζήτηση και ζητήματα οικονομίας, αλλά και το προσφυγικό, σε μια προσπάθεια να καταδείξει πως ο κ. Τσίπρας αναζητά βολική αλλαγή θέματος με επίκληση, ως συνήθως, θεμάτων διαπλοκής και διαφθοράς, με δεδομένο πως η κυβέρνηση εμφανίζεται να πελαγοδρομεί στη διαχείριση του προσφυγικού και δυσκολεύεται να κλείσει την αξιολόγηση με τους θεσμούς, η οποία έχει μείνει ανοιχτή εδώ και μήνες.

Στη ΝΔ γνωρίζουν, πάντως, πως η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να συνδέει τη ΝΔ διαρκώς με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, σε μια προσπάθεια όμως, όπως εκτιμούν γαλάζιοι επιτελείς, να διαμορφώσει ένα βολικό αφήγημα, την ώρα που οι πολιτικές που ακολουθεί δεν οδηγούν σε αποτελέσματα. Πάντως, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ο κ. Μητσοτάκης να εγκαλέσει την κυβέρνηση για μηδενικά αποτελέσματα στο μέτωπο της καταπολέμησης της διαφθοράς, παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες.

Φυσικά, ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει εκτενή αναφορά και στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου, εκτιμώντας πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ πορεύεται με έναν τρόπο που θίγει πολλές φορές ακόμα και τον πυρήνα του κράτους, εννοώντας τις παρεμβάσεις της εκτελεστικής στη δικαστική εξουσία, επαναφέροντας και το ζήτημα της κλήσης του κ. Παπαγγελόπουλου στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ενώ θα επιχειρήσει να απεμπλέξει τη ΝΔ από τη συζήτηση περί πληρωμών στους φερόμενους ως εκβιαστές, κάνοντας λόγο για «λασπομαχία». Άλλωστε και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος έχει προαναγγείλει νομική απάντηση στις καταγγελίες της Όλγας Γεροβασίλη, ενώ με επερώτησή του προς τον πρωθυπουργό ο συντονιστής της ΟΔΕ Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσίας Τάξεως και Δικαιοσύνης της ΝΔ Μάκης Βορίδης καταγγέλλει τις «αντιδημοκρατικές, παρακρατικές, παράνομες και ανήθικες πρακτικές της κυβέρνησης», κάνοντας λόγο για χρήση παρανόμως κτηθέντος ακουστικού υλικού και χρήσης του την ώρα που δεν αποδεικνύεται οιοδήποτε αδίκημα μέσω αυτού (σ.σ. αναφερόμενος στην κυβερνητική επίθεση για τη συνομιλία Κουμουτσάκου-Μουσσά). Αξίζει να σημειωθεί πως η εν λόγω επερώτηση αποτελεί κεντρική πρωτοβουλία της ΝΔ και γι’ αυτό το λόγο δημοσιεύθηκε και μέσω του γραφείου Τύπου του κόμματος, κάτι που δεν αποτελεί κοινή πρακτική για τις κοινοβουλευτικές ερωτήσεις των βουλευτών.

Τέλος, να σημειωθεί πως τις τελευταίες μέρες εντός της ΝΔ έχει διαφανεί πως το να ζητήσει ο κ. Μητσοτάκης εκλογές ίσως να είναι και η μόνη εναλλακτική εν τέλει, με δεδομένο πως, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των επιτελών της Συγγρού, πρέπει με κάποιον τρόπο να ανακοπεί η πορεία της χώρας προς την καταστροφή. Πάντως, θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο να ζητήσει εκλογές από το βήμα της προ ημερησίας συζήτησης ο κ. Μητσοτάκης, με δεδομένο πως η απόφαση για αλλαγή της γαλάζιας στρατηγικής δεν είναι ακόμα ειλημμένη και οριστική.

The post Στις… γωνίες τους Τσίπρας-Μητσοτάκης ενόψει της προ ημερησίας συζήτησης σε υψηλούς τόνους appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα