Σπάνιες έγχρωμες φωτογραφίες από το Βερολίνο του Χίτλερ

Μία σπάνια συλλογή από έγχρωμες φωτογραφίες του Βερολίνου το 1937 δείχνουν την καθημερινή ζωή στη γερμανική πρωτεύουσα πριν τον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο με τη σβάστικα… πανταχού παρούσα.

Οι φωτογραφίες απεικονίζουν τη ζωντανή μεγαλούπολη στα χρόνια της «σιδηράς κυριαρχίας» του Αδόλφου Χίτλερ και του Τρίτου Ράιχ, το οποίο τα χρόνια εκείνα ήταν εξαιρετικά δημοφιλές και παντοδύναμο. Οκτώ χρόνια αργότερα η πόλη θα ήταν ένας σωρός ερειπίων μετά τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς και της σκληρές μάχες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αυτές όμως οι φωτογραφίες δείχνουν ένα άλλο Βερολίνο,

πιο ζωντανό. Παρά τα σημαιοστολισμένα με σβάστικες κτίρια οι άνθρωποι πηγαίνουν κανονικά στη δουλειά τους, ένα παιδί παίζει στην πλατεία, φίλους να χαμογελούν στο σιδηροδρομικό σταθμό και ένα κάρο που πουλούσε μπανάνες στο δρόμο.

Μάλιστα σε μία φωτογραφία φαίνεται ένας μελανοχιτώνας να ξεκουράζεται πάνω σε ένα κρατικό αυτοκίνητο και να απολαμβάνει το τσιγάρο του.

Τις φωτογραφίες τράβηξε ο Νορβηγός Τόμας Νιούμαν, ο οποίος ζούσε στη Γερμανία και για τη λήψη τους χρησιμοποίησε ένα από τα πρώτα έγχρωμα φιλμ. Το 2007 η κόρη του δώρισε τη συλλογή στα Εθνικά Αρχεία της Νορβηγίας και έκτοτε οι ιστορικοί μπορούν να δουν με άλλο… μάτι το Βερολίνο των τελευταίων ετών του Μεσοπολέμου.

Ο Νιούμαν σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στη Δρέσδη. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του το 1928 εργάστηκε στο Βερολίνο ως το 1933. Η πολιτική του δράση ήταν ισχυρή και ήταν μέλος του κόμματος Εθνικής Ενότητας, μιας φασιστικής οργάνωσης στην οποία εξελίχθηκε αφού έγινε υπεύθυνος προπαγάνδας στο Όσλο και το Ακερσους. Ωστόσο εγκατέλειψε το κόμμα το 1937 και τον Οκτώβριο του 1944 συνελήφθη για παράνομες δραστηριότητες και στάλθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Γκρίνι.

Στις 30 Ιανουαρίου του 1933, ο πρόεδρος Χίντεμπουργκ, μετά από πολιτικές πιέσεις του Φρανς φον Πάπεν διόρισε τον Χίτλερ καγκελάριο της Γερμανίας. Λίγο μετά την άνοδό του στην εξουσία, η ναζιστική κυβέρνηση κατάφερε να αντιμετωπίσει την καλπάζουσα ανεργία και τα εισοδήματα μέσω της απελευθέρωσης της αγοράς και ενός ογκώδους προγράμματος επανεξοπλισμού.  Στο πλαίσιο αυτό μεγάλα έργα έγιναν στη Γερμανία, όπως οι αυτοκινητόδρομοι (Autobahns) προκειμένου να ενισχυθεί η απασχόληση. Δύο χρόνια μετά από τη λήψη των φωτογραφιών η Γερμανία εισέβαλλε στην Πολωνία ξεκινώντας τον πιο καταστροφικό πόλεμο που έχει ζήσει ποτέ η ανθρωπότητα προκαλώντας τον θάνατο 60 εκατομμυρίων ανθρώπων και αλλάζοντας τις γεωπολιτικές ισορροπίες για πάντα.

Keywords
Τυχαία Θέματα