Σοκ- 215 εκατομμύρια παιδιά εργάζονται παγκοσμίως

Απογοήτευση προκαλούν τα νέα στοιχεία που αφορούν την παιδική εργασία. Παιδιά σε όλον τον κόσμο εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες τραυματίζοντας έτσι όχι μόνο το παιδικό κορμάκι τους αλλά και την αθώα ψυχή τους.

Πρόσφατα ένα παγκόσμιο δίκτυο που μάχεται κατά τις παιδικής εργασίας και συγκεκριμένα οι ακτιβιστές της οργάνωσης «Global March against Child Labour», μόλις εισέβαλαν σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο στο Νέο Δελχί αντικρίζοντας εικόνες φρίκης. Δεκατέσσερα μικρά παιδάκια που δεν ξεπερνούσαν τα οκτώ τους χρόνια

ζούσαν σε απάνθρωπες συνθήκες μέσα σε μικροσκοπικά κελιά. Εντελώς αδυνατισμένα και εξαντλημένα ήταν αναγκασμένα να δουλεύουν επί 19 ώρες τη μέρα, κατασκευάζοντας χριστουγεννιάτικα στολίδια με προορισμό τις αγορές της Δύσης.

Σε ειδικό αφιέρωμα για τη μάστιγα της καταναγκαστικής εργασίας που πλήττει εκατομμύρια παιδιά ενός Κατώτερου Θεού παγκοσμίως, η «Guardian» γράφει: «Η παιδική εργασία είναι η δουλεία της εποχής μας». Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας(ILO), πάνω από 215 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας από 5 έως 17 ετών σε όλο τον κόσμο είναι παγιδευμένα στην παιδική εργασία και εκμετάλλευση. Υπολογίζεται ότι η αναλογία που εργάζεται κάτω από αντίξοες συνθήκες, σε περιβάλλον που βλάπτει την ψυχική και σωματική υγεία, ενώ κάποια από αυτά σκοτώνονται κιόλας σε εργατικά ατυχήματα, είναι ένα στα έξι παιδιά. Για παράδειγμα στο Μάλι αγόρια 7 και 8 ετών απασχολούνται σε μικρής κλίμακας ορυχεία, ενώ στο Κονγκό συνομήλικα παιδιά εξορύσσουν μέταλλα σε τούνελ 30 μέτρων κάτω από τη γη.

Πρόσφατα ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την εκπαίδευση, δημοσίευσε μια έκθεση για την παιδική δουλεία και τα μειονεκτήματα της εκπαίδευσης στην οποία 15 εκατομμύρια παιδιά εργάζονται από πολύ τρυφερές ηλικίες αντί να πηγαίνουν στο σχολείο, χτίζοντας παράλληλα ένα καλύτερο μέλλον. Υποστήριξε ότι αν δεν καταπολεμηθεί αυτή η μάστιγα της παιδικής εργασίας, η δέσμευση να προωθηθούν όλα τα παιδιά σε σχολεία μέχρι το 2015 δεν θα έχει καμία ισχύ, φέρνοντας παράδειγμα την Ινδία, η οποία έχει καταργήσει την καταναγκαστική εργασία εδώ και 50 χρόνια.

Το 1999 οι πιο πολλές χώρες –μέλη της ILO υπέγραψαν συμφωνία που υποχρέωνε όλες τις πλευρές να πάρουν αυστηρά μέτρα με σκοπό να περιοριστεί αυτό το κοινωνικό φαινόμενο της παιδικής δουλείας. Ωστόσο τα αποτελέσματα αυτής της συμφωνίας δεν έχουν γίνει ακόμη ορατά.

Keywords
Τυχαία Θέματα