Ρώσικη ρουλέτα από τον Πούτιν: Προαναγγέλλει μάχη για την Αρκτική και αποθεώνει τον στρατό

«Τα γεγονότα στην Κριμαία ήταν μία δοκιμασία. Έδειξαν τις νέες ικανότητες των ενόπλων μας δυνάμεων και το σθεναρό ηθικό των ανδρών», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, παρά το γεγονός ότι εδώ και εβδομάδες έχει αρνηθεί κατηγορηματικά ότι ρώσοι στρατιώτες διεξήγαγαν τις επιχειρήσεις κατάληψης της χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας, μιλώντας για δράση τοπικών «ομάδων αυτοάμυνας».

Ο ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε «τη διοίκηση και τους άνδρες του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και τις υπόλοιπες μονάδες

που είναι ανεπτυγμένες στην Κριμαία για την αυτοσυγκράτηση και το θάρρος που επέδειξαν», κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής μεταλλίων στο Κρεμλίνο.

«Ο επαγγελματισμός των ρώσων στρατιωτικών επέτρεψε την αποφυγή προκλήσεων, εμπόδισε την αιματοχυσία και εγγυήθηκε τις προϋποθέσεις ενός ελεύθερου και ειρηνικού δημοψηφίσματος», πρόσθεσε.

«Πρέπει τώρα να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις ικανότητες των μονάδων των ενόπλων μας δυνάμεων στη μάχη. Και στην Αρκτική», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι όλοι οι ουκρανοί στρατιώτες πιστοί στις αρχές του Κιέβου έχουν αποχωρήσει από την Κριμαία, ενώ όλες οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις της χερσονήσου βρίσκονται υπό ρωσικό έλεγχο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Θα παραδώσουν στο Κίεβο τον εξοπλισμό

Ο ρώσος υπουργός Άμυνας δήλωσε επίσης στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Ρωσία θα παραδώσει στο Κίεβο στρατιωτικά οχήματα και αεροσκάφη των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων που δεν πέρασαν στη ρωσική πλευρά.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας χαρακτήρισε σήμερα «μη εποικοδομητική» τη χθεσινή απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών με την οποία κηρύσσεται άκυρο το δημοψήφισμα για την απόσχιση της Κριμαίας και κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι χρησιμοποίησαν εκβιασμούς για να εξασφαλίσουν υποστήριξη στους κόλπους του ΟΗΕ υπέρ του σχεδίου απόφασης.

Η μη δεσμευτική απόφαση εγκρίθηκε με 100 ψήφους υπέρ, 11 κατά και 58 αποχές, σε μία ψηφοφορία που σύμφωνα με τις δυτικές χώρες επισφράγισε την απομόνωση της Μόσχας.

Καταγγελίες για πολιτικό εκβιασμό

Στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών οι δυτικές χώρες κατηγορούνται ότι έκαναν χρήση ενός συνδυασμού πολιτικού εκβιασμού και οικονομικών απειλών για να εξασφαλίσουν την υποστήριξη της απόφασης, χρησιμοποιώντας το «εναπομείναν δυναμικό της μηχανής της προπαγάνδας από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου».

Ωστόσο, πολλοί δυτικοί διπλωμάτες ανέφεραν ότι ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη πραγματοποίησε μία εκστρατεία επιθετικού "lobbying" κατά της απόφασης, σε μία ένδειξη του πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει η Μόσχα το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας η οποία καταδικάζει τους χειρισμούς της που κατέληξαν στην προσάρτηση της Κριμαίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα