Ψεκασμοί φυτοφαρμάκων σε απόσταση αναπνοής από τα σχολεία

Υπουργική απόφαση με μεγάλες και καταστρεπτικές συνέπειες στην υγεία μας πέρασε τον Ιούλιο από την Βουλή. Μία απόφαση που επιτρέπει τον ψεκασμό φυτοφαρμάκων σε απόσταση αναπνοής από σχολεία και νοσοκομεία.

Όπως αποκάλυψε στη «Νέα Κρήτη» ο γιατρός και εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου σε ζητήματα που έχουν σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος Δημήτρης Πετράκης, από τα 500 μέτρα απόσταση από σπίτια, τώρα, με τη νέα

Κοινή Υπουργική Απόφαση, μπορεί κάποιος να ψεκάζει ακόμα και στα 80 μέτρα ή ακόμα και στα 20 μέτρα!

«Ήρθαν λοιπόν στις 15 Ιουλίου του 2015 – ημέρες που ήταν το Grexit ή το μη Grexit, όταν ήταν να ψηφιστεί το πρώτο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα από τους δανειστές, στις παραμονές που καίγονταν ο Υμηττός και η Λακωνία, όταν ήταν σε αναβρασμό ο Λαφαζάνης να μείνει ή να φύγει από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και δε δούλευε καν σαν υπουργός εκεί – και πέρασαν αυτά τα πράγματα», λέει ο κ. Πετράκης.

«Μεσολάβησε ο κ. Βλάχος από τη Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής, ενημέρωσε τον Βαγγέλη Αποστόλου, που ήταν τότε αναπληρωτής και τώρα υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Πήραν τον κ. Τσιρώνη, ο οποίος ήταν από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Πήραν και τον υπουργό Υγείας τότε, τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, και έβγαλαν μία καινούργια Κοινή Υπουργική Απόφαση, ενώ η προηγούμενη ήταν το καλοκαίρι του 2013. Δηλαδή μέσα σε δύο χρόνια παλαιώθηκε, τάχα μου, η προηγούμενη υπουργική απόφαση και ζήτησαν να βγάλουν καινούργια».

Πλησιάζουν τα σπίτια μας

Όπως αποκαλύπτει και στην επιστολή του στους φορείς ο κ. Πετράκης, εκεί που με τα τρακτέρ τα τοξικά φυτοφάρμακα ψεκάζονταν σε αποστάσεις 1.000 μέτρων από περιοχές με νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς, σχολεία ή αθλητικές εγκαταστάσεις, με τη νέα απόφαση θα γίνονται ψεκασμοί από τα 200 μέτρα!.. Στην ίδια κατηγορία περιοχών, αν τα τοξικά φυτοφάρμακα εφαρμόζονταν με μηχανήματα χαμηλών πιέσεων σε αποστάσεις πέρα των 500 μέτρων, με τη νέα απόφαση θα επιτρέπονται εφαρμογές από τα 200 μέτρα. Το ίδιο ισχύει και για τα στρατόπεδα, τις κατασκηνώσεις, τους αρχαιολογικούς χώρους και τα ξενοδοχεία, καθώς η απόσταση των ψεκασμών θα γίνεται κατά 300 μέτρα πιο κοντά σε σχέση με πριν.

Σημαντικός είναι και ο περιορισμός της απόστασης σε περιοχές κατοικιών εντός οικισμών. «Οι νεφελοψεκαστήρες με τοξικά φυτοφάρμακα θα πλησιάσουν τις κατοικίες, από τα 500 μέτρα που ήταν πριν, στα 80 μέτρα με τη νέα απόφαση, και αν έχει το ψεκαστικό μηχάνημα μπεκ για ενσωμάτωση αέρα στη σταγόνα κατά την έξοδο (π.χ. ακροφύσια Venturi), θα ψεκάζει και στα 20 μέτρα! Αντίθετα για ψεκασμούς με χαμηλές πιέσεις και με τοξικά φυτοφάρμακα εντός οικισμού η απόσταση από 100 μέτρα γίνεται 200 μέτρα.

Όλα αυτά με τις επεξηγήσεις του άρθρου 24 της νέας απόφασης, ότι τα τρακτέρ θα έχουν τα νέα βελτιωμένα μπεκ ανάμειξης αέρα στην ψεκαστική σταγόνα, με υψίκορμα μη ψεκαζόμενα δένδρα στα όρια των καλλιεργειών ή με δίχτυα προστασίας για την παρεμπόδιση αερομεταφοράς του ψεκαστικού νέφους ή για ηλεκτροστατικούς ψεκασμούς, για ψεκασμούς σε ώρες εκτός λειτουργίας σχολείων, παιδικών σταθμών κ.ά. που κανένας στη Κρήτη δε γνωρίζει και προφανώς δεν κάνει τέτοιου είδους και τέτοιων προδιαγραφών χημικές επεμβάσεις.

Τα νέα ακροφύσια είναι εφευρέσεις των πολυεθνικών εταιρειών των φυτοφαρμάκων και κάθε μια τέτοια εταιρεία παράγει το νέο ακροφύσιό της για να συνεχίσει να διακινεί με αυξητικό ρυθμό την παραγωγή και την κατανάλωση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων της. Όμως, είναι ελάχιστοι οι παραγωγοί που κάνουν χρήση ψεκασμών με τα νέα ακροφύσια και κανένα κατάστημα γεωργικών εφοδίων στην Κρήτη δεν έχει για πώληση τέτοια ακροφύσια.

Σύμφωνα με στοιχεία από εταιρείες εμπορίας γεωργικών μηχανημάτων και ανταλλακτικών σε περιοχές της Πελοποννήσου και Β. Ελλάδας, τα ακροφύσια αυτά χρησιμοποιούνται από καλλιεργητές στις δενδρώδεις καλλιέργειες στη βόρεια Ελλάδα και ελάχιστα σε άλλες περιοχές», καταλήγει ο κ. Πετράκης.
Εξάλλου, επιστήμονες από το Ινστιτούτο Γεωργικών Μηχανών και Κατασκευών του ΕΘΙΑΓΕ, αλλά και από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και το ΤΕΙ Κρήτης, συμφωνούν ότι δεν είναι μόνο τα ακροφύσια ο κύριος παράγοντας περιορισμού του ψεκαστικού νέφους.

The post Ψεκασμοί φυτοφαρμάκων σε απόσταση αναπνοής από τα σχολεία appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα