Προηγείται η Μέρκελ αλλά το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού της φαίνεται αβέβαιο

14:05 6/9/2013 - Πηγή: KoolNews

Προβάδισμα διατηρεί το κόμμα της Καγκελαρίου Αγκέλας Μέρκελ δύο εβδομάδες πριν τις γερμανικές εκλογές. Η επιβίωση όμως του συνασπισμού με τον φιλελεύθερο έταιρο παραμένει αβέβαιη, σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτει νέα δημοσκόπηση.

Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση

(CDU) της Μέρκελ πιστώνεται με το 41% της πρόθεσης ψήφου και προηγείται με διαφορά των σοσιαλδημοκρατών (SPD) του κύριου αντιπάλου της, του Πέερ Στάινμπρουκ (27%) στη δημοσκόπηση Ντόιτσλανττρεντ που δημοσιοποιήθηκε από το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Ο συσχετισμός δυνάμεων των κομμάτων δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση του ARD, πριν από την κυριακάτικη τηλεοπτική αναμέτρηση των δύο επικεφαλής των ψηφοδελτίων. Συγκεκριμένα η τελευταία αυτή δημοσκόπηση έδινε προβάδισμα 41/26 υπέρ της CDU.

Το φιλελεύθερο κόμμα FDP, που είναι ο κυβερνητικός εταίρος της CDU, συγκεντρώνει το 5% της πρόθεσης ψήφου, όπως και την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι Πράσινοι χάνουν μια μονάδα πέφτοντας στο 10% και το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Ντι Λίνκε παραμένει σταθερό στο 8%.

Το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που είναι ενάντια στο ευρώ παραμένει κι αυτό σταθερό στο 3%, ποσοστό που δεν του επιτρέπει να εκλέξει βουλευτές.

Συγκεντρώνοντας το 46% των ψήφων, ο συνασπισμός των συντηρητικών και των φιλελευθέρων που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην εξουσία διαθέτει «μια μικρή μαθηματική πλειοψηφία που βρίσκεται στο περιθώριο σφάλματος», σύμφωνα με τα στοιχεία τυ Ινστιτούτου Infratest Dimap.

Σε περίπτωση αδυναμίας της να κυβερνήσει με το σημερινό συνασπισμό, η Μέρκελ μπορεί να υποχρεωθεί να σχηματίσει κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» με τους σοσιαλδημοκράτες.

Σε ερώτηση για το συνδυασμό κομμάτων που θα επιθυμούσαν να δουν στην εξουσία μετά τις εκλογές, 26% των ερωτηθέντων Γερμανών τάχθηκαν υπέρ ενός μεγάλου συνασπισμού των συντηρητικών με το SPD και 22% υπέρ μιας επανάληψης του σημερινού συνασπισμού των συντηρητικών και των φιλελευθέρων.

Για την δημοσκόπηση χρησιμοποιήθηκε δείγμα, 1.502 προσώπων με δικαίωμα ψήφου και αντιπροσωπευτικό του εκλογικού σώματος στο διάστημα από τις 2 ως τις 4 Σεπτεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα