Πλούτωνας: Ένα «θαύμα» του ηλιακού συστήματος που αφήνει άφωνους τους επιστήμονες

Ο μέσος άνθρωπος έχει την εντύπωση πως οι επιστήμονες της NASA γνωρίζουν τα πάντα γύρω από το διάστημα. Μέχρι πρόσφατα μάλιστα θεωρείται πως η γνώση μας γύρω από το ηλιακό μας σύστημα βρίσκεται σε άκρως ικανοποιητικό επίπεδο. Όλα άλλαξαν από όταν γνωρίσαμε από κοντά τον πλανήτη Πλούτωνα.

Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης

Ο Πλούτων το τελευταίο διάστημα μάς μαγεύει με τις πληροφορίες που μάς έρχονται από το διαστημόπλοιο New Horizons. Μετά το μοναδικό ανάγλυφό του και τις περιοχές όπου πιθανολογείται πως υπάρχει νερό, οι επιστήμονες

της NASA, εντόπισαν αυτήν την φορά ολόκληρα ηφαίστεια τα οποία αντί για λάβα εκτοξεύουν πάγο. «Δεν έχει βρεθεί τίποτα παρόμοιο στο εξώτερο ηλιακό σύστημα», δήλωσε ο Όλιβερ Ουάιτ, επιστήμονας της NASA στο ερευνητικό κέντρο Έιμς στο Μόφετ Φίλντ στην Καλιφόρνια. Αντί να βγάζουν λάβα, τα ηφαίστεια στον Πλούτωνα φαίνεται ότι εκτόξευαν παγωμένο νερό και άλλα, όπως παγωμένο άζωτο, αμμωνία ή μεθάνιο.

Ο μικρός αυτός πλανήτης που η έκτασή του είναι μικρότερη από ολόκληρης της Ρωσίας, σαγηνεύει με το γεγονός πως ενώ βρίσκεται τόσο μακρυά από τον ήλιο, 30 φορές πιο μακρυά απ όσο απέχει η Γή από τον ήλιο, παραμένει γεωλογικά ενεργός. Ο Ουάιτ παράλληλα ομολογεί πως η ιδέα ότι υπάρχουν ηφαίστεια στον πλανήτη αυτόν, ακούγεται παράλογη, «αλλά είναι το λιγότερο τρελό πράγμα που μπορούμε να σκεφτούμε» ως ερμηνεία για την ύπαρξη των βουνών αυτών. «Ο,τι και νά ΄ναι, είναι πολύ περίεργα», είπε. «Το σύστημα του Πλούτωνα μας έχει δημιουργήσει άκρα αμηχανία», είπε ο ερευνητής πλανητών Άλαν Στερν του Ινστιτούτου Νοτιοδυτικής Έρευνας στο Μπόλντερ του Κολοράντο, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου μέσω του διαδικτύου.

Μεταξύ των 50 ερευνών που θα παρουσιάσουν σε συνάντησή τους οι επιστήμονες και οι οποίες αφορούν πληροφορίες από το διαστημόπλοιο, υπάρχουν αναπάντεχα στοιχεία για δύο βουνά στον Πλούτωνα, καθένα από τα οποία έχει 161 χιλιόμετρα διάμετρο και αρκετά χιλιόμετρα ύψος. Οι κορυφές τους παρουσιάζουν κοιλότητες που μοιάζουν με αυτές των ηφαιστείων του Άρη και της Γης.

Το New Horizons έστειλε και στοιχεία επίσης για πολλές βαθιές ρωγμές στην επιφάνεια του Πλούτωνα, η μεγαλύτερη από τις οποίες έχει μήκος 322 χιλιομέτρων. Η κορυφή της ρωγμής βρίσκεται υψομετρικά περίπου 4 χιλιόμετρα ψηλότερα από τη βάση της - δηλαδή πάνω από δύο φορές το ύψος των τοιχωμάτων του φαραγγιού Grand Canyon στις ΗΠΑ.

«Το γεγονός ότι βρίσκονται τόσο μεγάλες ρωγμές στο τμήμα αυτό του Πλούτωνα σημαίνει ότι ο φλοιός του πλανήτη πέρασε φάση μεγάλης επέκτασης κάποια στιγμή στην ιστορία του», είπε ο Ουάιτ. Μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η διάσπαση των φυσικών ραδιενεργών στοιχείων στον πυρήνα του πλανήτη ήταν η πηγή θέρμανσης για τη μεταμόρφωσή του.

The post Πλούτωνας: Ένα «θαύμα» του ηλιακού συστήματος που αφήνει άφωνους τους επιστήμονες appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα