Παπανδρέου σε Βενιζέλο: Κάτω από 10% έφυγες…

Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει φυτέψει πολλές ελιές στη ζωή του ως υπουργός Εξωτερικών και ως πρωθυπουργός, σε ένδειξη φιλίας μεταξύ των λαών. Αυτή τη φορά όμως αποφάσισε να ξεριζώσει μία, την «Ελιά» του Ευάγγελου Βενιζέλου, του Ανδρέα Λοβέρδου και του Ηλία Μόσιαλου.

Ρεπορτάζ: Άγγελος Μόσχοβας

Όλα

τα δεδομένα και οι πληροφορίες κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι ο πρώην πρωθυπουργός περιμένει το βράδυ των ευρωεκλογών για να κινηθεί. Εφόσον το ΠΑΣΟΚ υποστεί την πανωλεθρία που αποτυπώνουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις, τότε το πιθανότερο είναι να κινηθεί, είτε ο ίδιος είτε μέσω ενός στελέχους της νεότερης γενιάς τον οποίο θα υποδείξει.

Όπως άλλωστε του έχουν δείξει και οι δημοσκοπήσεις που έχει στα χέρια του το όνομα Παπανδρέου εξακολουθεί να «μετρά» στο ΠΑΣΟΚ.

Στη συνομιλία που είχε ο κ. Παπανδρέου με τον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ -μετά από δύο ημέρες… τηγανίσματος- του έστειλε ευθέως, το μήνυμα της αμφισβήτησής του.

Κρίνοντας μεν «απολύτως αναγκαία την ανασυγκρότηση της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης», παρατήρησε πως «αυτή δεν μπορεί να επιτευχθεί ούτε με την αυτοκατάργηση του ΠΑΣΟΚ ούτε με συνεννοήσεις μεταξύ προσώπων, κινήσεων και ομάδων, όπως συνέβη στην πορεία προς τη Συνδιάσκεψη».

Δεν υπάρχει μονοψήφιο ΠΑΣΟΚ

Είναι προφανές ότι ο κ. Παπανδρέου αμφισβητεί ευθέως τόσο την στρατηγική Βενιζέλου -που έφερε το ΠΑΣΟΚ να απομονώνεται και να αυτοκαταργείται, όπως λέει- όσο και τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος.

Κάνοντας, έτσι, πολλούς να εκτιμούν ότι πλέον, ο πρώην πρωθυπουργός έχει διαβεί τον Ρουβίκωνα και έβαλε πλώρη για την ανατροπή του και ότι «κρατάει» το χαλί κάτω απ’ τα πόδια του κ. Βενιζέλου αναμένοντας τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ που συνομιλούν με τον πρώην πρωθυπουργό τοποθετούν και το όριο του πήχη στις ευρωεκλογές, κάτω από τον οποίο θα επιταχυνθούν οι εξελίξεις και καθιστούν σαφές: «Δεν υπάρχει ΠΑΣΟΚ με μονοψήφιο νούμερο».

Με άλλα λόγια, εφόσον το ΠΑΣΟΚ με το σχήμα της Ελιάς, δεν υπερβεί το 10%, στις 26 Μαΐου οι παπανδρεϊκοί θα χτυπήσουν.

Δεν ήταν τυχαία η αποστροφή του κ. Βενιζέλου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για «κάποιους που θέλουν να τον βγάλουν από τη μέση», αλλά και η αναφορά του στο τηλεφώνημα με τον προκάτοχό του όπου είπε στον Γιώργο Παπανδρέου ότι θα ήταν προς το συμφέρον του να επιθυμεί να αντέξει η κυβέρνηση για να αναγνωριστεί και το δικό του έργο.

Άλλωστε, θερμόαιμοι περί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ διεμήνυαν την Παρασκευή ότι θα απαντήσει σκληρά στον προκάτοχό του με την ομιλία του στο ΣΕΦ: «Ο Γιώργος Παπανδρέου, που έβαλε την χώρα στο Μνημόνιο, δεν δικαιούται διά να ομιλεί» ήταν το ψυχροπολεμικό κλίμα που έβγαζαν, χωρίς ωστόσο να υιοθετηθεί τελικώς.

Ο κ. Βενιζέλος άφησε απλώς αιχμές κατά του προκατόχου του, τόσο στην Συνδιάσκεψη όσο και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα που συνεδρίασε μετά το ΣΕΦ.

Ο Βενιζέλος θα πέσει μόνος του

«Δεν χρειάζεται να τον ρίξουμε εμείς, τα καταφέρνει μόνος του» απαντούν ειρωνικά στον κ. Βενιζέλο, στελέχη του κλίματος Παπανδρέου.

Το γεγονός ότι η ομάδα των «11» (Θάνος Μωραΐτης, Φίλιππος Σαχινίδης, Γιώργος Πεταλωτής, Μανώλης Όθωνας κ.λπ.) αποφάσισαν εν τέλει να μην παραβρεθούν στην Συνδιάσκεψη της «Ελιάς» (παρότι αρχικώς είχαν πει ότι θα περάσουν έστω για «έναν καφέ») αποδεικνύει ότι η κίνηση Παπανδρέου έχει και… ουρά.

Ο ίδιος ο κ. Πεταλωτής, τον οποίοι οι «11» σκέφτονταν να κατεβάσουν ως υποψήφιο ευρωβουλευτή, ήταν στην Ροδόπη. Ολα δείχνουν ότι αν οι παπανδρεϊκοί αποφασίσουν να μην κατεβάσουν υποψήφιο με την «Ελιά», η ρήξη βενιζελικών-παπανδρεϊκών θα είναι επίσημη.

Αλλά και στην περίπτωση που αποφασίσουν να κατεβάσουν υποψηφίους, πάλι η κόντρα μεταξύ τους θα είναι εμφανής στην διάρκεια της ψηφοθηρίας.

Πάντως μέχρι στιγμής, από τους 11 διαβεβαιώνουν ότι δεν προτίθενται να καταθέσουν υποψηφιότητα για ευρωβουλή.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα