Οι Κύπριοι τρέχουν να προλάβουν το Ισραήλ για τα κοιτάσματα πριν την Τουρκία

08:41 8/4/2013 - Πηγή: KoolNews

Τo Μνημόνιο και οι βαρύτατες συνέπειές του στην κυπριακή οικονομία έκαναν την κυπριακή κυβέρνηση να τρέχει για τη διαμόρφωση των συνθηκών αξιοποίησης όσο το δυνατόν γρηγορότερα του φυσικού αερίου που εντοπίστηκε στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ Δυο υπουργοί (ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο υπουργός Ενέργειας Γ. Λακκοτρύπης) ταξιδεύουν σήμερα για το Ισραήλ

και θα ακολουθήσει ο υπουργός Αμυνας Φ. Φωτίου. Επιστέγασμα του ανοίγματος προς το Τελ Αβίβ θα είναι η επίσημη επίσκεψη του προέδρου Αναστασιάδη, η οποία έχει καθορισθεί για τις 6-8 Μαΐου.

Κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν ως πολύ θετική την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη – Νετανιάχου, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού. Κατά την τηλεφωνική συζήτηση οι δύο άνδρες μίλησαν για τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας και «έκλεισαν» την επίσκεψη Αναστασιάδη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Νετανιάχου διαβεβαίωσε τον κ. Αναστασιάδη ότι δεν τίθεται κανένα εμπόδιο στις σχέσεις και στη συνεργασία των δύο χωρών για συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου από τη βελτίωση των σχέσεων Ισραήλ – Τουρκίας.

Οι επαφές και συζητήσεις, σύμφωνα με κρατικό αξιωματούχο, θα είναι διευρυμένες και θα καλύπτουν τομείς όπως θέματα έρευνας και ασφάλειας, ενώ ασφαλώς θα γίνει και ανταλλαγή θέσεων και απόψεων για διεύρυνση της συνεργασίας σε θέματα άμυνας. Το Ισραήλ ενδιαφέρεται να χρησιμοποιεί την αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο όταν διεξάγει αεροπορικές ασκήσεις στην περιοχή.

Σημαντικές όμως εξελίξεις θεωρούνται τόσο το ενδιαφέρον Αμερικανοεβραίων επενδυτών όσο και του Λιβάνου για συνεκμετάλλευση φυσικού αερίου που βρίσκεται μεταξύ των ΑΟΖ των δύο χωρών όταν αρχίσει ο πρώτος γύρος αδειοδοτήσεων για τα τεμάχια της ΑΟΖ του Λιβάνου, για τα οποία έχουν εκφράσει ενδιαφέρον 52 ενεργειακοί κολοσσοί.

Ενδιαφέρον να εμπλακούν στη μεταφορά του κυπριακού φυσικού αερίου εκδήλωσαν Αμερικανοεβραίοι επενδυτές, αντιπροσωπεία των οποίων είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επενδυτές που συνεργάζονται με κύπριους επιχειρηματίες, κατέθεσαν το ενδιαφέρον τους για να προωθήσουν έργα υποδομής στον τομέα της ενέργειας.

Ωστόσο η πρόσφατη επαναπροσέγγιση Ισραήλ – Τουρκίας αλλάζει τα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Αμέσως μετά τη συγγνώμη που ζητήθηκε τηλεφωνικά έπειτα από πιέσεις του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκειατης επίσκεψής του στο Ισραήλ, οι τουρκικές εφημερίδες και στελέχη της κυβέρνησης της Αγκυρας ανέφεραν πως η Τουρκία θα γίνει «πρωταθλήτρια στις ενεργειακές μεταφορές» προωθώντας το σενάριο ότι η Κύπρος, λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στον χρηματοπιστωτικό της τομέα δεν θα μπορέσει να δημιουργήσει τερματικό σταθμό και θα αναγκαστεί να μεταφέρει το φυσικό αέριο που θα εξορύσσει μέσω του βόρειου κατεχόμενου τμήματος προς την Τουρκία, η οποία κατόπιν θα το μεταφέρει στις υπόλοιπες χώρες. Οι Τούρκοι θεωρούν ότι το ίδιο θα συμβεί και με τις μεγάλες ποσότητες αερίου που ήδη έχουν αρχίσει να αντλούν οι Ισραηλινοί από θαλάσσια οικόπεδα.

Οσο αποσταθεροποιείται η ευρύτερη περιοχή λόγω Συρίας, αλλά και των εξελίξεων σε χώρες όπως η Αίγυπτος, τόσο περισσότερο οι Αμερικανοί θέλουν να διατηρήσουν ανοιχτό τον δίαυλο Ισραήλ – Τουρκίας, ελέγχοντας ταυτόχρονα και το ενεργειακό παιχνίδι που θεωρείται υψίστης σημασίας, κυρίως απέναντι στη Ρωσία, η οποία αυτή τη στιγμή είναι ο βασικότερος ενεργειακός πυλώνας της Ευρώπης. Μάλιστα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, που έφθασε χθες στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο περιοδείας του, τόνισε για μια ακόμα φορά τη μεγάλη σημασία τής πλήρους αποκατάστασης των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα