Οι δύο πολύτιμες βοηθοί της Περιστέρη: Η ξανθιά φωτογράφος και η μελαχρινή συντηρήτρια

Η Κατερίνα Περιστέρη δεν κάνει μόνη της τις ανασκαφές στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη καθώς ακολουθείται από μία ομάδα αρχαιολόγων. Ανάμεσα σε αυτούς ξεχωρίζουν δύο γυναίκες, που μπαίνουν στον τάφο πρώτες και βγαίνουν τελευταίες.

Ο λόγος για την Μαρία Κυρανούδη, συντηρήτρια με μεταπτυχιακό στη Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την νεαρή αρχαιολόγο Ειρήνη Παπαδοπούλου

με μεταπτυχιακό στην κλασσική αρχαιολογία.

Μαρία Κυρανούδη: Η συντηρήτρια που αποκάλυψε τις Καρυάτιδες

Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, η Μαρία έχει φοιτήσει στο τμήμα Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων του ΤΕΙ και έχει κάνει μεταπτυχιακό στο ΑΠΘ. Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που έχει βρεθεί στην Αμφίπολη καθώς είχε εργαστεί με τον καθηγητή Κλασσικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και διευθυντή ανασκαφής στην Αρχαία Πέλλα, Ιωάννη Ακαμάτη.

Τότε η Μαρία συμμετείχε στις ανασκαφές για την ανάδειξη της αρχαίας αγοράς. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 βρέθηκε να υπηρετεί στην ΚΗ΄ ΕΠΚΑ. Αργότερα μετατέθηκε στην Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη και στις αρχές του 2014 αναβαθμίστηκε ιεραρχικά στην υπηρεσία της και τοποθετήθηκε ως διευθύντρια στο τμήμα Συντήρησης στην Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας.

Στις αρχές Αυγούστου, όταν άρχισε να γίνεται αντιληπτό ότι κάτι σημαντικό υπάρχει στην Αμφίπολη η Μαρία Κυρανούδη αποσπάστηκε και πάλι στην Αμφίπολη για να είναι δίπλα στη Κατερίνα Περιστέρη με την οποία γνωρίζονται χρόνια. Η προϊσταμένη της Εφορείας την έχει δίπλα της σε κάθε ανασκαφή στην Αμφίπολη αλλά και αλλού στον νομό Σερρών.

Οι δύο γυναίκες, μαζί με άλλους συνεργάτες τους, είχαν παρουσιάσει το 2009 στη Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη εισήγηση σχετική με τον «εποικισμό» με λειχήνες του λέοντα της Αμφίπολης και την προστασία του μνημείου, ενώ το Νοέμβριο του 2013 είχε επιμεληθεί μαζί με την Κατερίνα Περιστέρη την έκθεση «Παράλληλοι Διάλογοι από το κόσμημα της αρχαίας Βέργης στο σύγχρονο κόσμημα της Lisa Sotilis», που φιλοξενήθηκε μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών.

Σήμερα είναι καθημερινά στον τάφο της Αμφίπολης και συμμετέχει στις ανασκαφές. Η Μαρία, ήταν αυτή που αποκάλυψε την περασμένη Πέμπτη τις δύο εκθαμβωτικές Καρυάτιδες.

Ειρήνη Παπαδοπούλου η φωτογράφος

Η νεαρή ψηλή, ξανθιά Ειρήνη σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο ΑΠΘ ενώ τώρα ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό της στην κλασσική αρχαιολογία. Μάλιστα, ετοιμάζεται να παραδώσει τη μεταπτυχιακή της εργασία, η οποία είναι σχετική με ένα ταφικό σύνολο που βρέθηκε στην περιοχή της Αμφίπολης, κατά τη διάρκεια των εργασιών για τη διάνοιξη της Εγνατίας Οδού.

Στην ΚΗ΄ ΕΠΚΑ βρίσκεται τουλάχιστον από το 2011 ως ωρομίσθια υπάλληλος. Είναι το «δεξί χέρι» της Κατερίνας Περιστέρη. Αποτελεί μέρος της μικρής, κλειστής ομάδας συνεργατών της κυρίας Περιστέρη και βρίσκεται σε κάθε σύσκεψη που αφορά την πορεία των ανασκαφών. Εκτός από βοηθός στην ανασκαφή είναι και… σοφέρ της Κατερίνας Περιστέρη μιας και οι δύο γυναίκες μένουν στην ίδια γειτονιά των Σερρών. Έτσι, δεν είναι λίγες οι φορές που κατευθύνονται στο χώρο τον ανασκαφών με το γαλάζιο Nissan Micra της Ειρήνης Παπαδοπούλου.

Η Ειρήνη δεν μιλά ποτέ σε κανέναν και τις τελευταίες ημέρες δεν σηκώνει το τηλέφωνο σε νούμερα που δεν ξέρει. Τους δημοσιογράφους που σπεύδουν να της μιλήσουν, τους απωθεί με μια χαρακτηριστική κίνηση του χεριού της και όταν βγαίνει από τον αρχαιολογικό χώρο έχει πάντα κλειστό το παράθυρο του αυτοκινήτου της.

Πατάει γκάζι και χάνεται μέσα στη σκόνη, ενώ πληροφορίες από τη γειτονιά της, στην οδό Παύλου Μελά, αναφέρουν ότι εδώ και έναν μήνα -όταν «έσκασε» το θέμα της αποκάλυψης του μνημείου- κυκλοφορεί ακόμη και το βράδυ με ένα πλατύγυρο καπέλο, για να αποφεύγει κάμερες και φωτογραφικές μηχανές. Η Ειρήνη Παπαδοπούλου είναι η γυναίκα που βγάζει φωτογραφίες μέσα στον τάφο.

Φωτογραφίες Eurokinissi & Έθνος της Κυριακής

The post Οι δύο πολύτιμες βοηθοί της Περιστέρη: Η ξανθιά φωτογράφος και η μελαχρινή συντηρήτρια appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα