Ο επίμονος κύριος Σόιμπλε- Η στάμνα, το Grexit και το αναγκαίο ΔΝΤ

Η σχέση της ελληνικής κυβέρνησης με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα αγαστή. Ήδη, από τον Φεβρουαριο, όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης επισκέφτηκε το Βερολίνο, διαφάνηκε η εντελώς διαφορετική προσέγγιση των πραγμάτων.

Πλέον, υπάρχει το τρίτο Μνημόνιο. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ένας πολιτικός που ίσως

δεν απέχει πολύ από το τέλος της πολιτικής του καριέρας, Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα «χαριστεί» στην ελληνική κυβέρνηση. Ήδη, η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα για το ρόλο του ΔΝΤ στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ ήταν casus belli. Για τη Γερμανία, το ΔΝΤ είναι αναπόσπαστο μέρος της συμφωνίας. Και, αν ο κ. Τσίπρας επιμείνει, τότε θα προσκρούσει στον επίμονο κ. Σόιμπλε, ο οποίος δεν θα είναι μόνος του.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Όσοι γνωρίζουν τα πολιτικά παρασκήνια του Βερολίνου, εκτιμούν πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ακόμα και αν οδεύει προς το τέλος της πολιτικής του καριέρας, δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει ως προς τις απόψεις του. Η μεταναστευτική κρίση, άλλωστε, τον ανέδειξε ως τον βασικό παράγοντα απέναντι στην πολιτική ανοιχτών συνόρων της Άνγκελα Μέρκελ, χωρίς να αμφισβητεί την κυριαρχία της στην πράξη. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως, όσον αφορά την Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε δεν έχει εγκαταλείψει το σχέδιο του Grexit και περιμένει μια δεύτερη ευκαιρία. Τουλάχιστον, κάτι παρεμφερές πιστεύουν στο Μαξίμου. Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ, πάντως, επιμένει στην ανάγκη εκτέλεσης του τρίτου προγράμματος, πλην όμως, από εδώ και στο εξής υφίσταται και η εναλλακτική εν είδει παροιμίας.

Η στάμνα και στο Grexit

Οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι ξένες ως προς τη γερμανική νοοτροπία. Στη Γερμανία, ένα υπογεγραμμένο κείμενο ισχύει λίγο πολύ ως θέσφατο και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Το ίδιο ισχύει και με το τρίτο ελληνικό Μνημόνιο. Ελάχιστους μήνες μετά τη σύναψή του, στο Βερολίνο δεν θεωρούν πως τίθεται ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης, ιδίως όταν η Ελλάδα ήταν που ζήτησε με τόση ένταση ένα πρόγραμμα, μετά το δημοψηφισματικό ΟΧΙ.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι πρωθυπουργικές αποστροφές περί του ρόλου του ΔΝΤ ακούστηκαν σχεδόν σαν ανέκδοτο στον Γερμανό ΥΠΟΙΚ. «Νομίζω ότι διαπραγματευτήκαμε επί μακρόν με τον κ. Τσίπρα, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Και πιστεύω ότι το υπέγραψε. Και έκανε και εκλογές μετά για να έχει και την εντολή του ελληνικού λαού ώστε να μπορέσει να τηρήσει αυτά που υπέγραψε. Δεν έλαβα καν υπ’ όψη μου ότι μιλάει πάλι για το τι δεν θέλει να τηρήσει. Δεν είναι προς το ελληνικό συμφέρον”, ανέφερε μετά και την ολοκλήρωση του ECOFIN ο κ. Σόιμπλε, μετά από ερώτηση δημοσιογράφου.

Μάλιστα, ο κ Σόιμπλε επέλεξε να μετέλθει και μιας γνωστής γερμανικής παροιμίας για να περιγράψει το δέον γενέσθαι με την Ελλάδα. „Der Krug geht solange zum Brunnen, bis er bricht. Und es ist dem Krug nicht günstig“, είπε ο κ. Σόιμπλε, μετερχόμενος μιας γερμανικής παροιμίας. Στα Ελληνικά, σημαίνει πως «δεν πρέπει να πηγαίνεις τόσες φορές στο πηγάδι μέχρι να σπάσει η στάμνα. Αυτό δεν είναι καλό για την στάμνα». Ή, αν το θέλετε, και με μια ελληνική παροιμία: μην τρίβεσαι στην γκλίτσα του τσοπάνη.

Ο Σόιμπλε και το Grexit

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που χρεώνουν στον κ. Σόιμπλε εμμονη με το Grexit. Η αλήθεια είναι πως ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ήταν, ίσως, ο πιο δύσκολος «άγνωστος» στην εξίσωση του καλοκαιριού, όταν και επέμενε σε μια πολύ σκληρή στάση αναφορικά με την Ελλάδα. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ γνωρίζει πολύ καλά, όχι μόνο τα οικονομικά της Γερμανίας, αλλά και τις ισορροπίες στο κόμμα του, τους Χριστιανοδημοκράτες. Αναγνωρίζει, λοιπόν, πως υπάρχει μια συμπαγής ομάδα βουλευτών που ανθίσταται πλέον στα ελληνικά προγράμματα, μιας και βλέπει την περίπτωση της Ελλάδας λίγο έως πολύ ως το μυθολογικό Πηγάδι των Δαναϊδων, ελαφρώς παραλλαγμένο: πετάς χρήματα μέσα επαναλαμβανόμενα, όμως το πηγάδι δεν έχει πάτο.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται πως αναζητά μια ευκαιρία για να μας προτείνει το σχέδιό του για time-out από την Ευρωζώνη και αυτό, υπό πολύ πιο ώριμες συνθήκες. Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ δεν θα επιβεβαιώσει ποτέ κάτι τέτοιο, πλην όμως ορισμένοι στο Βερολίνο εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί ως προς τις πραγματικές προθέσεις του κ. Σόιμπλε. Όπως και να έχει, ένα είναι βέβαιο: ακόμα και αν υφίσταται επιμέρους ήττες, όπως αυτή από τον Μάριο Ντράγκι για την αποσύνδεση αξιολόγησης και ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο κ. Σόιμπλε πάντα καραδοκεί.

Το απαραίτητο ΔΝΤ

Όπως εξηγούσε Γερμανός βουλευτης του CDU στο KoolNews.gr, δεν υπάρχει περιθώριο το ΔΝΤ να μην είναι στο ελληνικό πρόγραμμα, ανεξάρτητα από το τι λέει η Ελλάδα. «Το καλοκαίρι, η κυβέρνηση έβαλε δύο δικλείδες ασφαλείας: το ταμείο αποκρατικοποιήσεων και το ΔΝΤ. Το ένα καθυστερεί πολύ και το άλλο ο κ. Τσίπρας θέλει να το βγάλει εκτός», σημειώνει.

Αυτή είναι και η αλήθεια. Κατά τη δεκαεπτάωρη διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες ο κ. Τσίπρας μπορεί να μην ήθελε την εμπλοκή του ΔΝΤ σε ρόλο δανειστή, πλην όμως αναγκάστηκε να τη δεχθεί, κάτι που τεκμαίρεται από την από τις 23/7 επιστολή της κυβέρνησης προς το ΔΝΤ. Ως προς τις προθέσεις του ΔΝΤ δεν μπορεί κανείς να εικάσει πολλά, μιας και το Ταμείο επιμένει να μην κάνει σχόλιο, όμως γνώστες της ευρωπαϊκής πολιτικής εκτιμούν πως εύκολα ή δύσκολα θα μπει στο πρόγραμμα μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Πώς θα φτάσουμε όμως έως εκεί; Το ασφαλιστικό αναδεικνύεται σε λυδία λίθο συγκρούσεων, με τον πρωθυπουργό να θέτει ως κόκκινη γραμμή τη μη μείωση κύριων συντάξεων, πλην όμως το ΔΝΤ επιμένει πως η συνταξιοδοτική δαπάνη πρέπει να μειωθεί αισθητά και από συντάξεις, απορρίπτοντας το μοντέλο της αύξησης εισφορών. Χωρίς να προδικάζουμε τίποτα, αξιολόγηση χωρίς το ασφαλιστικό δεν κλείνει, λύση για το χρέος χωρίς κλείσιμο αξιολόγησης δεν δίνεται και το ΔΝΤ δεν μπαίνει στο πρόγραμμα, χωρίς δέσμευση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Με άλλα λόγια; Η εξίσωση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, πλην όμως απαιτείται το ΔΝΤ να μείνει εντός αυτής και όχι μόνο σε ρόλο τεχνικού συμβούλου. Τουλάχιστον, αυτή είναι η βασική γερμανική γραμμή, με τη Γερμανία να είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος του ESM.

Ο υπαινιγμός Σόιμπλε για τον Ιούλιο

«Εάν οι Αρχηγοί το πάρουν αυτό καλά προετοιμασμένο, αυτό θα είναι καλό. Τότε και η Καγκελάριός μου θα είναι και πάλι ευχαριστημένη με την προετοιμασία του υπουργού της των Οικονομικών – όπως τότε τον Ιούλιο», δήλωσε χαρακτηριστικά., αναφερόμενος στην προετοιμασία των υπουργών Οικονομικών για την εξεύρεση των σχεδόν 2,5 δις που προορίζονται για την υποστήριξη της Τουρκίας στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για το προσφυγικό που έχει συμφωνήσει η ΕΕ με τη γείτονα χώρα. Τι υπαινίσσεται ο κ. Σόιμπλε; Μάλλον, τίποτα περισσότερο από το προφανές, όσον αφορά τον δραματικό Ιούλιο του 2015.

Διαβάστε επίσης: Σόιμπλε προς Τσίπρα: Αλέξη μην αμφισβητείς τον ρόλο του ΔΝΤ – Aπάντηση από Γεροβασίλη

The post Ο επίμονος κύριος Σόιμπλε- Η στάμνα, το Grexit και το αναγκαίο ΔΝΤ appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα