Ο Αβραμόπουλος η τελική επιλογή Σαμαρά – Όλο το καυτό παρασκήνιο – Δικαίωση του KoolNews.gr

Την πλήρη δικαίωση του ρεπορτάζ που είχε κατ’ αποκλειστικότητα δημοσιεύσει το koolnews.gr στις 21 Ιουλίου αποτελούν οι εξελίξεις για τη θέση του επιτρόπου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την επόμενη πενταετία.

Το απόγευμα του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε τηλεφωνικά με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και της ανακοίνωσε την τελική του απόφαση. Το κλίμα της συνομιλίας που δεν διήρκεσε περισσότερο από δύο λεπτά ήταν «βαθειάς κατάψυξης». Βέβαια η κυρία Μπακογιάννη ως εξαιρετικά έμπειρη πολιτικός είχε λάβει τα μηνύματα αρκετές ημέρες νωρίτερα, αλλά το πάλευε…

Το koolnews.gr με συνεχή δημοσιεύματά του είχε επισημάνει αρχικά ότι η υποψηφιότητα της κυρίας Μπακογιάννη δεν προχωρά.

Στις 10 Ιουλίου δημοσίευσε ρεπορτάζ όπου επισημαινόταν ότι το Μέγαρο Μαξίμου αναζητά πρόσωπο έκπληξη.Στις 17 Ιουλίου σημείωνε με έμφαση ότι οι κύριοι Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί για την υποψηφιότητά της.Στις 21 Ιουλίου, σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του συνεργάτη μας Γιώργου Ευγενίδη το koolnews.gr αποκάλυψε ότι ο επικρατέστερος για την θέση του επιτρόπου της Ελλάδας ήταν ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Τα περισσότερα ΜΜΕ σιώπησαν θεώρησαν ότι είναι απλώς μια δημοσιογραφική υπερβολή ή έστω παιχνιδάκι. Κάποιοι ελάχιστοι ασχολήθηκαν με το θέμα απλώς και μόνον για να το διαψεύσουν. Μη ρωτάτε γιατί και πως, αυτοί γνωρίζουν καλύτερα. (Ακριβώς το ίδιο με την αποκάλυψη που, επίσης, είχε κάνει το koolnews.gr για την υποψηφιότητα του Γιάννη Μώραλη στον δήμο του Πειραιά). Μάλιστα φιλοξενούσαν αποκλειστικές πληροφορίες και υποτιθέμενες δηλώσεις του κ. Αβραμόπουλου που έλεγε ότι δεν τον ενδιαφέρει το θέμα και ότι θέλει να παραμείνει στην Ελλάδα.

Στις 23 Ιουλίου, το KoolNews.gr σημείωνε και πάλι ότι η αντιπαράθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη με το ΠΑΣΟΚ αποτελεί αγκάθι στην υποψηφιότητα της κυρίας Μπακογιάννη.Τέλος, το πρωί του Σαββάτου, 26 Ιουλίου το koolnews.gr επανέφερε και πάλι πρώτο στη δημοσιότητα το θέμα της επιλογής του κ. Αβραμόπουλου για την Κομισιόν. Αυτή τη φορά δεν υπήρξε καμία διάψευση. Τουναντίον, ορισμένες άλλες ιστοσελίδες, αλλά όχι οι μεγαλύτερες του χώρου, υιοθέτησαν την πληροφορία, αν και την παρουσίασαν ως δική τους αποκλειστικότητα.

Αυτά, ως το απόγευμα του Σαββάτου, που το Αθηναϊκό Πρακτορείο μετέδωσε την είδηση της τηλεφωνικής επικοινωνίας του πρωθυπουργού με την πρώην υπουργό Εξωτερικών. Τότε, όλοι ανακάλυψαν ξαφνικά αυτό που αγνοούσαν ή διέψευδαν.

Γιατί «όχι» η Ντόρα Μπακογιάννη και γιατί «ναι» ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Στην πολιτική τα πράγματα ακόμη και όταν φαίνονται περίπλοκα είναι τις περισσότερες φορές εξαιρετικά απλά. Η είδηση δεν είναι μόνον η πληροφορία και η στάθμισή της. Είναι και η προϊστορία. Οι πολιτικοί είναι και άνθρωποι, άρα στις αποφάσεις τους υπεισέρχονται οι παράγοντες που από καταβολής κόσμου διέπουν τις ανθρώπινες σχέσεις. Παράγοντες όπως, ο υποκειμενισμός, η σκοπιμότητα, οι συμπάθειες, οι αντιπάθειες, η μνησικακία. Και πολλοί ακόμη που συνθέτουν την προσωπικότητα και την ψυχοσύνθεση όλων των ανθρώπων, άρα και των πρωθυπουργών.

Γιατί επέλεξε ο Αντώνης Σαμαράς τον υπουργό Άμυνας;

Γιατί όντως στις Βρυξέλλες έχουν καλή γνώμη γι’ αυτόν κυρίως λόγω του ήπιου πολιτικού προφίλ που καλλιεργεί συστηματικά εδώ και δύο δεκαετίες.

Γιατί όντως τον ήθελε ως Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που θεωρεί ότι μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του ρόλου που θα του αναθέσει.

Αλλά, κυρίως, γιατί τον… βγάζει από τα πόδια του, αν η Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές -ιδίως αν γίνουν στις αρχές του 2015- δεν είναι πρώτο κόμμα.
Αφαιρεί από τη φαρέτρα των «εχθρών του» ίσως τον μοναδικό άνθρωπο μέσα στη Νέα Δημοκρατία που, είτε ως μεταβατική είτε ως μόνιμη λύση θα μπορούσε να τον αμφισβητήσει σοβαρά και να τον αναγκάσει να παραδώσει την αρχηγία με στόχο την ανασυγκρότηση της παράταξης και το διεμβολισμό άλλων πολιτικών γραμμών και παρατάξεων.

Τέλος, μην παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αλλά κυρίως οι στενοί του συνεργάτες και φίλοι δεν ήθελαν την κυρία Μπακογιάννη. Οι λόγοι είναι πολλοί και πολιτικοί και προσωπικοί και μεταφυσικοί. Θα αναλυθούν στη συνέχεια.

Γιατί δέχθηκε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τη θέση

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ποτέ δεν έχει κρύψει τις πολιτικές του φιλοδοξίες. Ακόμη κι όταν γύρισε πίσω στη Νέα Δημοκρατία, θεωρητικά με τα φτερά κομμένα μετά την αποτυχία του κόμματος που ίδρυσε του ΚΕΠ, επέστρεψε με τουπέ και κατάφερε όχι μόνον να παραμείνει στην ηγετική ομάδα αλλά και να είναι το νούμερο δύο του κόμματος, ως αντιπρόεδρος ακόμη και αν η θέση αυτή είναι ουσιαστικά ανενεργή.

Η βασική θέση την οποία επιθυμούσε διακαώς ο κ. Αβραμόπουλος να καταλάβει είναι αυτή του προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά εγκαίρως -εδώ και καιρό- έχει αντιληφθεί ότι αυτό δεν γίνεται υπό τις παρούσες συνθήκες.

Η άλλη θέση που θα ήθελε είναι πιασμένη από τον Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Αβραμόπουλος γνωρίζει ότι ακόμη κι αν χάσει στις εκλογές ο πρωθυπουργός, δεν προτίθεται να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος. Προτάσσοντας το σενάριο της «παρένθεσης ΣΥΡΙΖΑ» θα θελήσει να μείνει προκειμένου να διεκδικήσει και πάλι την πρωθυπουργία μετά από ένα σχετικό σύντομο χρονικό διάστημα.

Άρα, ο νυν υπουργός Άμυνας, είτε θα πρέπει να τον ανατρέψει -κάτι εξαιρετικά δύσκολο- είτε να βγει στο… αντάρτικο, που δεν του ταιριάζει και θα έχει αμφίβολα αποτελέσματα. Σε αυτή την περίπτωση, γνωρίζει πολύ καλά, ότι θα έμενε ένας απλός βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θα έπρεπε να παίξει έναν ρόλο που δεν θέλει και δεν πιστεύει.

Έτσι, λοιπόν, η θέση του επιτρόπου του ταιριάζει γάντι υπό μία βασική προϋπόθεση: Να έχει ένα χαρτοφυλάκιο τέτοιο, που θα τον διατηρεί στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και θα του επιτρέπει να δημιουργήσει τις συμμαχίες εκείνες που θα του φανούν χρήσιμες στο μέλλον.

Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του κ. Αβραμόπουλου όταν θα περάσουν τα πέντε χρόνια και εφόσον θα έχει πετύχει, όπως πιστεύει, θα μπορέσει να γυρίσει πίσω τροπαιούχος και έτοιμος για όλα. Άλλωστε, θα είναι κακό να πιστέψει ο οποιοσδήποτε ότι ο κ. Αβραμόπουλος θα απουσιάζει από τα πολιτικά δρώμενα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια αυτής της πενταετίας. Θα είναι παρών, θα είναι αποδεσμευμένος και θα μπορεί να παρεμβαίνει και μάλιστα ηχηρά. Αν μάλιστα τον καλέσει… η ιστορία, η πτήση από τις Βρυξέλλες διαρκεί μόλις 3,5 ώρες.

Το μοναδικό αγκάθι ήταν ότι δεν είχε κλείσει το χαρτοφυλάκιο που θα έπαιρνε η Ελλάδα στη νέα σύνθεση της Κομισιόν. Γι αυτό το λόγο ο κ. Αβραμόπουλος τηρούσε σιγή ασυρμάτου όλες τις προηγούμενες ημέρες. Ήταν σαφές ότι δεν θα δεχόταν να γίνει επίτροπος Αλιείας ή κάτι παρόμοιο. Όταν αποφάσισε ότι η θέση που του εξασφάλισαν -επίτροπος εσωτερικής μετανάστευσης- συνάδει με τις φιλοδοξίες και το προφίλ του, τότε έδωσε το πράσινο φως να κινηθούν οι διαδικασίες για την ανακοίνωση της επιλογής του.

Γιατί έχασε η Ντόρα Μπακογιάννη

Η κυρία Μπακογιάννη έχασε και αυτή τη μάχη για τους ίδιους λόγους που έχασε και την προηγούμενη, όταν δηλαδή μπήκε ως φαβορί στην κούρσα για την διαδοχή του Κώστα Καραμανλή το 2009 και έχασε από τον Αντώνη Σαμαρά με χαρακτηριστική άνεση.

Γνωστός, παλαιός Μητσοτακικός βουλευτής, φίλος της οικογένειας επί δεκαετίες, προέβλεπε προ ημερών στο koolnews.gr ότι «ο Αντώνης δεν θα επιλέξει την Ντόρα παρότι όντως της το είχε υποσχεθεί». Και εξηγούσε την άποψή του αυτή, κυρίως με δύο επιχειρήματα. Πρώτον το γεγονός ότι δεν την βοηθάει ο χαρακτήρας της στις δύσκολες μάχες και δεύτερον ότι η «ψυχή των δεξιών δέχθηκε μεν τον Μητσοτάκη ως λύση ανάγκης για να ρίξει τον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά ποτέ δεν τον… αγάπησε.»

Αντίθετα, συγχώρεσε τον κ. Σαμαρά που ανέτρεψε την κυβέρνηση Μητσοτάκη και έφερε στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ για 11 χρόνια έως τη στιγμή που ο Κώστας Καραμανλής κέρδισε τις εκλογές το 2004. Και δεν είναι τυχαίο ότι παρά το βέτο του επίτιμου και της κυρίας Μπακογιάννη ο κ. Καραμανλής ήταν εκείνος που έφερε πίσω τον Αντώνη Σαμαρά στην κεντρική πολιτική σκηνή -έστω και μέσω Βρυξελλών- στη συνέχεια την κρίσιμη ώρα του έδωσε την παρασκηνιακή ώθηση που χρειαζόταν για να κερδίσει την αρχηγία της παράταξης.

Άλλωστε, δεν είναι τυχαία η άποψη που έχει διατυπώσει -σε ανύποπτη στιγμή- γόνος παλαιάς κορυφαίας νεοδημοκρατικής οικογένειας που δεν ασχολείται με την κεντρική πολιτική σκηνή, ότι η αντιπάθεια των γνήσιων δεξιών προς τον Μητσοτακισμό δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ.

Μην ξεχνάμε δε, ότι ο πολιτικός μέντορας του Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελος Αβέρωφ ανατράπηκε από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, χωρίς καν να του δοθεί η ευκαιρία να αντιμετωπίσει το ΠΑΣΟΚ σε εθνικές εκλογές. Και αυτά είναι πράγματα που δεν ξεχνιούνται.

Επίσης, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι ο στενός πυρήνας των συνεργατών του κ. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου με πρωτεργάτη τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη αποτελείται από ορκισμένους εχθρούς του Μητσοτάκη και της κυρίας Μπακογιάννη, από την ίδια εκείνη εποχή που τα μίση και τα πάθη στη Νέα Δημοκρατία ήταν έντονα.

Τέλος, να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι από τους συνεργάτες του κ. Σαμαρά θεωρούν πως η υπουργοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και μάλιστα σε κορυφαίο υπουργείο είναι υπεραρκετή για την «Αγία Οικογένεια».

Φωτογραφία: Eurokinissi

The post Ο Αβραμόπουλος η τελική επιλογή Σαμαρά – Όλο το καυτό παρασκήνιο – Δικαίωση του KoolNews.gr appeared first on KoolNews.

Keywords
αβραμοπουλος, σαμαρας, ντορα μπακογιαννη, νεα δημοκρατια, ελλαδα, βενιζελος, μμε, πειραιας, ΠΑΣΟΚ, βρυξέλλες, νέα, εκλογες, λύση, κεπ, συριζα, φως, παπανδρεου, ξεχνιούνται, Αντωνης Σαμαρας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2015, κωστας καραμανλης, αποτελεσματα, το θεμα, αβερωφ, γνωμη, δημοκρατια, ηγεσια, θεμα, κεπ, μμε, φως, ωθηση, ωρα, αποκαλυψη, απλα, βετο, βρυξέλλες, γεγονος, γινει, γινεται, διαστημα, δηλωσεις, δικη, δοθει, δρωμενα, ευκαιρια, εποχη, επρεπε, ιδια, ιδιο, κυβερνηση, κυρια, κλιμα, κομμα, λύση, λογο, μαξιμου, μηνυματα, ντορα, ξεχνιούνται, ομαδα, ουσιαστικα, πρωι, πτηση, ρολο, σεναριο, συνεχεια, φαινονται, φτερα, φορα, ωρες, δημητρης, εμφαση, φιλοι, υπουργειο, κωστας, κυριακου, μεινει, πληροφοριες, ποδια, σκηνη
Τυχαία Θέματα