Νέο ρεκόρ ανεργίας στην Ιταλία – Κίνδυνος για την κοινωνική συνοχή της χώρας

Το ποσοστό ανεργίας στην Ιταλία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το επίσημο ινστιτούτο στατιστικής Istat, σημείωσε νέο αρνητικό ρεκόρ.

Σε εθνικό επίπεδο το πρώτο τρίμηνο του 2013 η ανεργία έφτασε το 12,8%, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 1,8%. Ο αριθμός των ανέργων στην Ιταλία είναι ο υψηλότερος των τελευταίων τριάντα έξι ετών.

Νέο αρνητικό ρεκόρ σημειώνεται και σε ό,τι αφορά την ανεργία στις τάξεις των νέων μέχρι είκοσι τεσσάρων ετών: έφτασαν το 41,6%, αυξανόμενοι κατά 6% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2012. Στην πιο δεινή θέση όπως

πάντα τα τελευταία χρόνια βρίσκονται οι νέες γυναίκες στη νότια Ιταλία: το 52,8% εξ αυτών δεν έχει κανενός είδους εργασία.

Εν τω μεταξύ, στον κίνδυνο που διατρέχει η κοινωνική συνοχή εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αναφέρθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, Ινιάτσιο Βίσκο, κατά την παρουσίαση της σημερινής ετήσιας έκθεσης του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της χώρας.

«Η χώρα μας έχασε δυόμισι δεκαετίες. Δεν ανταποκρίθηκε στις εντυπωσιακές γεωπολιτικές, τεχνολογικές και δημογραφικές αλλαγές. Σήμερα, εξαιτίας της συνεχιζόμενης ύφεσης, κινδυνεύει και η κοινωνική συνοχή», τόνισε ο επικεφαλής της Banca d’ Italia.

Ο Βίσκο πρόσθεσε επίσης ότι πρέπει να μειωθούν άμεσα οι φόροι που καταβάλλουν οι εργοδότες για την μισθοδοσία, απευθύνοντας μια γενικότερη έκκληση: «πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε σε θέση να βγούμε από την σοβαρή κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει: η εργασία χάνεται και δεν ξαναδημιουργείται. Οι επιχειρήσεις δεν καταφέρνουν να εκσυγχρονιστούν, να βρουν χρηματοδοτήσεις κι αναγκάζονται να κλείσουν. Οι τράπεζες έχουν εξασθενίσει», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην έξοδο της Ιταλίας από την διαδικασία επιτήρησης για υπερβολικό έλλειμμα της ΕΕ, είπε ότι πρόκειται για μια κίνηση «που η χώρα πρέπει να φανεί ικανή να εκμεταλλευθεί αποδοτικά».

Keywords
Τυχαία Θέματα