Μέρκελ και Τσίπρας… γκρεμίζουν το τοίχος στο Βερολίνο – Κρίσιμη συνάντηση «γνωριμίας»

Ενώπιος ενωπίω σε ένα ραντεβού με ιδιαίτερη σημειολογία στην πρωτεύουσα της Γερμανίας θα βρεθούν σήμερα, Δευτέρα, ο Αλέξης Τσίπρας και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, με τα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων και της ελληνογερμανικής συνεργασίας να βρίσκονται κεντρικά στην ατζέντα. Γκρίζα ζώνη όμως παραμένει το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων και το αν τεθεί είτε στη συνάντηση των δύο

ηγετών είτε στη συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει.

Του Γιώργου Ευγενίδη

Η Άνγκελα Μέρκελ θα είναι από τα πρώτα άτομα που θα λάβουν γνώση της ελληνικής λίστας των μεταρρυθμίσεων. Όπως αναφέρουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, η Γερμανίδα καγκελάριος θα ενημερωθεί για το περίγραμμα των προθέσεων της Ελλάδας, ενώ θα της παρουσιαστεί και ένα χρονοδιάγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Με γεμάτη ατζέντα στο Βερολίνο ο Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας θα πάει προετοιμασμένος στην Καγκελαρία. Την ώρα που θα περνάει την πόρτα του επιβλητικού, πλην σύγχρονου κτιρίου, δίπλα στη γερμανική κάτω Βουλή θα έχει στις αποσκευές του φακέλους με τις προτάσεις που κομίζει η Ελλάδα, ώστε να αρθεί το καθεστώς της πιστωτικής ασφυξίας και να αποκατασταθούν εν τοις πράγμασι οι σχέσεις με τους εταίρους μας.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται και σε «δύσκολα» μέτρα, όπως η αύξηση του ΦΠΑ σε τσιγάρα και ποτά, ενώ η κυβέρνηση επεξεργάζεται και στην αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6,5% σε συγκεκριμένα νησιά, τα οποία χαρακτηρίζονται κοσμικά, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Τζιά κλπ. Ως προς τις αποκρατικοποιήσεις, η πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων που ενδιαφέρει άμεσα τη Γερμανία (λόγω Fraport) θα προχωρήσει κανονικά, ίσως με αναπροσαρμογή του τιμήματος, ενώ το δρόμο για τις δεσμευτικές προσφορές παίρνουν σιγά-σιγά (για παραχώρηση χρήσης) ΟΛΠ, ΟΛΘ και (για πώληση) ο ΟΣΕ.

Επιπρόσθετα, ένα εύκολο μέτρο που και η κυβέρνηση μπορεί να προωθήσει άμεσα είναι η ανεξαρτησία της φορολογικής διοίκησης, κάτι που ζητούν επίμονα από την εποχή της αποπομπής του Χάρη Θεοχάρη οι εταίροι μας.

Η κυβέρνηση προχωρεί και με νομοσχέδιο στη φορολόγηση εισοδημάτων που δεν έχουν δηλωθεί, είτε βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού είτε σε θυρίδες και σεντούκια. Αυτό ελέγχεται από τις κινήσεις καταθετών υψηλής κλίμακας που παρατηρεί η Τράπεζα της Ελλάδος.

Δύσκολο είναι και το κομμάτι του ασφαλιστικού, μιας και οι δανειστές μας εμμένουν στη ρήτρα μηδενικών ελλειμμάτων για τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ δεν έχουν μεταβάλλει τη στάση τους ως προς τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ζητώντας από την κυβέρνηση να συνεχίσει το πάγωμα των συνταξιοδοτήσεων πριν τα 62 έτη. Αυτό είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη πολιτική άσκηση για τον Αλέξη Τσίπρα, μιας και οι δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Αγκάθι το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων

Πάντως, ένα μεγάλο δίλημμα, το οποίο αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός είναι αυτό των πολεμικών επανορθώσεων. Διότι, στο εσωτερικό μπορεί ο κύριος Τσίπρας να έχει σηκώσει τους τόνους, δίνοντας και το πράσινο φως για τη σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων, πλην όμως σε διμερές επίπεδο το ζήτημα δεν είναι εύκολο να τεθεί.

Πολλοί εκτιμούν πως το timing δεν είναι το σωστό, μιας και η Ελλάδα βρίσκεται υπό πίεση λόγω και του ζητήματος της πιστωτικής ασφυξίας και δεν μπορεί να παρουσιάζεται με περαιτέρω αιτιάσεις. Υπό αυτό το πρίσμα, εκτιμάται πως είναι δύσκολο, σε μια συζήτηση που θα τεθούν και άλλα ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος, όπως π.χ. η περαιτέρω ενίσχυση του ελληνογερμανικού αναπτυξιακού ταμείου αλλά και η αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, να τεθεί και ένα ζήτημα που de facto δυναμιτίζει την ατζέντα.

Από την άλλη, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το θέμα να τεθεί υπό μορφήν ερώτησης στη συνέντευξη Τύπου. Αν δεν συμβεί όμως και απουσιάζει κάθε αναφορά στο θέμα των επανορθώσεων, ο κύριος Τσίπρας θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, μιας και θα έχει συναντηθεί σε διμερές επίπεδο με την επικεφαλής της Γερμανικής κυβέρνησης και πολλοί εκτιμούν πως θα έπρεπε να έχει θιγεί το ζήτημα.

«Απαιτείται ύψιστη πολιτική τέχνη» λένε οι Γερμανοί

Στη Γερμανία η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Βερολίνο είναι ένα απολύτως κεντρικό ζήτημα, καθώς το ελληνικό ζήτημα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της γερμανικής κοινής γνώμης.

Σε κεντρικό της άρθρο χθες η συντηρητική και φίλα προσκείμενη στο κόμμα της κυρίας Μέρκελ Die Welt αναφέρει πως η Καγκελαρίος θα χρειαστεί να επιδείξει ύψιστη πολιτική τέχνη προκειμένου να διαχειριστεί το ζήτημα του Αλέξη Τσίπρα, ώστε να επιτευχθεί ένας διττός στόχος: και να μην διαταραχθεί η ενότητα της Ευρώπης και παράλληλα οι Έλληνες να μην να μην πάρουν έναν νέο γύρο παραχωρήσεων.

Άλλωστε, στη γερμανική πρωτεύουσα, αξιολογώντας την κατάσταση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, έχουν γίνει κοινωνοί μηνυμάτων από διάφορες χώρες, όπως επί παραδείγματι από τις χώρες της Βαλτικής, οι οποίες έχουν χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα και όμως συμμετέχουν στα πακέτα διάσωσης της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και από την Ισπανία, της οποίας η κυβέρνηση εν όψει του κινδύνου ανόδου των Podemos κρατά σκληρή στάση.

Υπό αυτό το πρίσμα, η κυρία Μέρκελ φέρεται να έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως η ενότητα του ευρώ δεν είναι ένα διαπραγματεύσιμο ζήτημα και θα αναλάβει κάθε πολιτική πρωτοβουλία για να τη διατηρήσει, αυτή η πρωτοβουλία όμως δεν θα συνοδεύεται από οποιοδήποτε κόστος, αλλά αντίθετα θα γίνεται εντός ενός σαφώς ορισμένου πλαισίου, με συγκεκριμένες υποχρεώσεις.

Η Bild καλωσορίζει τον Αλέξη Τσίπρα

Σε μια πρωτοφανή για τα δεδομένα της κίνηση, η εφημερίδα Bild που έχει τροφοδοτήσει σειρά ανθελληνικών και κίτρινων σεναρίων κυκλοφορεί σήμερα με το μισό της πρωτοσέλιδο στα Ελληνικά και βασικό τίτλο «Καλωσήρθατε στη Γερμανία κύριε Τσίπρα» και άρθρο για τους 50 λόγους «για τους οποίους οι Έλληνες μας είναι αγαπητή».

Πρόκειται για έναν νέο γύρο επίθεσης φιλίας από τη γνωστή σκανδαλοθηρική εφημερίδα μετά το εκτενές ρεπορτάζ για τη σφαγή του Διστόμου που φιλοξένησε στο κυριακάτικο φύλλο της.

The post Μέρκελ και Τσίπρας… γκρεμίζουν το τοίχος στο Βερολίνο – Κρίσιμη συνάντηση «γνωριμίας» appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα