Μεϊμαράκης σε Τσίπρα: Προχώρα και ψήφισε τα μέτρα μόνος σου

«Μνημονιακότερο των τροϊκανών» χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, στην ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της ΝΔ επέρριψε ευθύνες στον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του για την κατάσταση της οικονομίας, δίνοντας τόνο σκληρής αντιπολίτευσης και σε καμία περίπτωση συναίνεσης, όπως ζήτησε στην εισαγωγική του ομιλία τη Δευτέρα

ο κ. Τσίπρας.

Αιτιολογώντας την (αναμενόμενη) απόφαση να μη δώσει η ΝΔ ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, τόνισε ότι «δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε ακραίες νεοφιλελεύθερες απόψεις. Εμείς πιστεύουμε στο μικρό και επιτελικό κράτος, με μικρότερους φόρους. Προχωρήστε λοιπόν μόνοι σας, ψηφίστε τα μόνοι σας», είπε.

Πάντως, χαρακτήρισε θετική την απόφαση Τσίπρα για τη συνταγματική αναθεώρηση, αναδεικνύοντας ως μείζονα θέματα τη θητεία του Κοινοβουλίου, το νόμο περί ευθύνης υπουργών και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Της ομιλίας Μεϊμαράκη ακολούθησε απευθείας διάλογος με τον πρωθυπουργό, ο οποίος υπήρξε επίσης σκληρός κατά του προέδρου της ΝΔ. «Κάνατε μια προεκλογική ομιλία, αλλά οι εκλογές τελείωσαν και ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε με 7,5 μονάδες», είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ εγκάλεσε τον κ. Μεϊμαράκη πως με τις τοποθετήσεις του σαμποτάρει ουσιαστικά την εθνική προσπάθεια για διευθέτηση του χρέους. «Σ' αυτό, είμαστε μαζί σας», ανταπάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ο κ. Μεϊμαράκης τον κατηγόρησε ότι επένδυσε στον πολιτικό καιροσκοπισμό, προσθέτοντας ότι «ισχυρίζεστε ότι το Grexit τελείωσε, αλλά εσείς το ζωντανέψατε, με το εγκληματικό πείραμα να εκβιάσετε την Ευρώπη. Οι κίνδυνοι υπάρχουν και εσείς τους δημιουργήσατε». Μίλησε, επίσης, για ελαφρότητα στη διαχείριση του μεταναστευτικού και την εξωτερική πολιτική, με αποκορύφωμα τη δήλωση Τσίπρα για τα θαλάσσια σύνορα, ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «χαϊδεύει τους ολιγάρχες».

Σε ό,τι αφορά ειδικά τη φορολογία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι βιάστηκε για εκλογές, προκειμένου να προλάβει - όπως είπε - τη φοροκαταιγίδα κατά των φτωχών και αδύναμων οικονομικά στρωμάτων. «Άλλος ΣΥΡΙΖΑ ήταν πριν τις εκλογές και άλλος μετά. Μεταλλαχτήκατε μόλις υπογράψατε το Μνημόνιο. Βαφτίσατε πλούσιους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους που παίρνουν ένα χιλιάρικο», τόνισε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να δεσμευτεί ότι δεν θα εφαρμοστεί και χαρακτήρισε το μέτρο «έμπνευση του ΣΥΡΙΖΑ που υπήρχε στο προεκλογικό πρόγραμμα».

Για τους αγρότες, επανέλαβε ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσει τις αλλαγές στη φορολογία τους, υποστηρίζοντας ότι «σε πλήρη αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, οι νεοδημοκράτες κοιτάνε τους Έλληνες με το κεφάλι ψηλά, επειδή ό,τι είπαμε ισχύει στο ακέραιο. Μας βρίσκει κάθετα αντίθετους το ενδεχόμενο νέων μέτρων, νέων φόρων και νέων περικοπών», κατέληξε ο κ. Μεϊμαράκης.

Για τις επενδύσεις και τις αποκρατικοποιήσεις, ο πρόεδρος της ΝΔ εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι επιδεικνύει αντιφατική στάση και κάλεσε τον πρωθυπουργό να αξιοποιήσει τα κονδύλια του πακέτου Γιουνκέρ για την ανάπτυξη.

Για το χρέος, υποστήριξε ότι η βιωσιμότητά του επιδεινώθηκε στους 8 μήνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς περάσαμε από τα πλεονάσματα στα ελλείμματα και πως η απόφαση κορυφής του Ιουλίου δεν έφερε κάτι καινούργιο για τη ρύθμιση του χρέους. «Πήγατε να το συζητήσετε στον ΟΗΕ, αλλά δεν τα συζητούν εκεί αυτά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη σκανδαλολογία, ο πρόεδρος της ΝΔ πέταξε το γάντι στον κ. Τσίπρα. «Δεν θα μείνει αναπάντητος ο βρόμικος προεκλογικός πόλεμος. Να βεβαιώσετε ότι κανείς από τη ΝΔ δεν συμμετέχει στα σκάνδαλα», κατέληξε.

Μιχαλολιάκος: Το Μνημόνιο εκχωρεί την εθνική κυριαρχία

«Η ΝΔ, που σήμερα αποχωρεί, πριν είχε πει ναι», τόνισε ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, αναφερόμενος στην ψήφιση της συμφωνίας. Ο κ. Νίκος Μιχαλολιάκος δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι «αν είχε πει και τότε όχι, μπορεί να είχε κερδίσει τις εκλογές».

Δήλωσε ότι η ΝΔ ξέχασε την ιστορική της ευθύνη για το βιβλίο της κ. Ρεπούση, όταν η σφαγή της Σμύρνης χαρακτηρίστηκε συνωστισμός. Σε ό,τι αφορά τη λίστα Λαγκάρντ, ο κ. Μιχαλολιάκος τόνισε ότι «ακόμη δεν έχουμε δει πολιτικά πρόσωπα». «Ο Falciani είπε ότι υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσωπικών» πρόσθεσε ο ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής και έδωσε «συγχαρητήρια σε όσους πήγαν να τον εξετάσουν».

Εξέφρασε την άποψη ότι ο ελληνικός λαός απαιτεί δικαιοσύνη και ότι θα πρέπει να θωρακιστεί ο θεσμός της δικαιοσύνης και τα μέλη του Αρείου Πάγου να ορίζονται από την ολομέλειά του. «Να πάψουμε να παίρνουμε έναν δικαστή και να τον κάνουμε μετά βουλευτή ή υπουργό», πρόσθεσε. Δήλωσε ότι εκτός από το νέο μνημόνιο, υπάρχουν και τα προηγούμενα δύο που δεν καταγγέλθηκαν και πως εδώ και μήνες ο πρωθυπουργός το αποκαλεί νέα συμφωνία.

Κατήγγειλε, επίσης, ότι γίνεται ξεπούλημα της πατρίδας με τη δημόσια περιουσία και πως η κυβέρνηση συνεχίζει στον δρόμο των προηγούμενων και αναρωτήθηκε «τι σημαίνει ότι θα αποκατασταθεί η ρευστότητα σε 20 μήνες; Ότι μέχρι τότε θα έχουμε capital controls;». Υπογράμμισε μάλιστα ότι αν γίνει ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, πρέπει η κυβέρνηση να εξασφαλίσει τα χρήματα των πολιτών.

Ειρωνεύτηκε παράλληλα το ζήτημα με τα ισοδύναμα δηλώνοντας «τί είναι τα ισοδύναμα; Θησαυρός από το μπαούλο της γιαγιάς και του παππού; Κάποιοι άλλοι θα υποστούν τις επιπτώσεις. Πότε θα δούμε τη δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα; Να προχωρήσει άμεσα στην ίδρυσή της η κυβέρνηση». Εξέφρασε την άποψη ότι «κακώς αλλάξατε το επιτόκιο στις 100 δόσεις» και πρόσθεσε ότι «τα νησιά θα πληγούν από τον ΦΠΑ 23%».

Επίσης, είπε ότι είναι «ανοιχτό» το θέμα ενός «grexit» κι εξαρτάται από το τι θα εφαρμοστεί από το Μνημόνιο, ενώ μίλησε για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, που συνιστά «ξεπούλημα της πατρίδας».

Αναφέρθηκε και στον νόμο περί ευθύνης υπουργών, λέγοντας ότι δεν χρειάζεται αναθεώρηση του συντάγματος και ότι μπορεί να αλλάξει και με μεγάλη πλειοψηφία. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο προσφυγικό, λέγοντας ότι στην Ελλάδα έφτασαν 399 χιλιάδες μετανάστες και ότι το πρόβλημα είναι ελληνικό και κάλεσε την κυβέρνηση να πολεμήσει το Δουβλίνο ΙΙ. Εξέφρασε δε την άποψη ότι τα βλέμματα των Τούρκων είναι στραμμένα στην Ελλάδα και πως θέλουν να μας πάρουν το πετρέλαιο.

Γεννηματά σε Τσίπρα: Αντιδεξιός αλά καρτ δεν γίνεται

«Χαίρομαι γιατί ο κ. Τσίπρας ξεχνά το παλιό κακό του εαυτό». Αυτό τόνισε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράστασης Φώφη Γεννηματά από το βήμα της Βουλής, σχολιάζοντας την αναφορά του πρωθυπουργού στην ομιλία του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Παράλληλα, η κ. Γεννηματά εξέφρασε το φόβο ότι σε μερικούς μήνες η κυβέρνηση Τσίπρα θα φέρει τη χώρα σε χειρότερο σημείο από του Ιουνίου, ενώ προέβη σε σκληρή κριτική του κυβερνητικού προγράμματος, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι από τις προτεραιότητες του στη διαπραγμάτευση εξαίρεσε τους αγρότες και τους συνταξιούχους.

Μιλώντας στη Βουλή η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε και σε ενδεχόμενες συμμαχίες, τονίζοντας ότι «στόχος μας ήταν και είναι να οδηγηθούμε επιτέλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Για να γίνει αυτό απαιτούνται συμμαχίες». Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «θα είναι συμμαχίες που δεν θα είναι στα λόγια αλλά στην πράξη. Συμμαχίες που δεν θα εγκαταλείπουν το καράβι του Ευρώ ανάλογα με το μικροκομματικό όφελος, αλλά θα υπηρετούν κοινούς ευρωπαϊκούς στόχους, αξίες και ιδανικά».

Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι στη Δημοκρατική Συμπαράταξη «δεν αναζητάτε ούτε πρόθυμες εφεδρείες, ούτε αφελείς συνενόχους» και κατέστησε σαφές ότι «εσείς έχετε την ευθύνη, εσείς διαπραγματευτήκατε και εσείς θα κριθείτε».

Eκανε λόγο για αριστερά των ελίτ, των τραμπουκισμών και πώς χρησιμοποιεί ο κ. Τσίπρας το «παράλληλο πρόγραμμα» ως το καινούργιο του «παραμύθι».

Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι «επί οκτώ μήνες... ερωτοτροπούσατε συγκυβερνώντας με μια ακροδεξιά απόφυση του πολιτικού συστήματος και το βράδυ των εκλογών σπεύσατε να την αγκαλιάσατε; Εκείνο το βράδυ δεν αγκαλιάζατε πια έναν ευκαιριακό κυβερνητικό εταίρο, αλλά μια ιδεολογία. Αντιδεξιός αλά καρτ δεν γίνεται κ. Τσίπρα! Με λίγα λόγια κ. Τσίπρα δεν νομιμοποιείστε να μοιράζετε πιστοποιητικά ούτε πατριωτισμού, ούτε προοδευτικότητας».

«Η ελπίδα δεν πέθανε όμως δεν την εκφράζετε πια εσείς», τονίζει η κ. Γεννηματά.

«Ο δημοκρατικός κόσμος, κ. πρωθυπουργέ, δεν έχει καμία σχέση με την αριστερά των ελίτ, των τραμπουκισμών και των συναθροίσεων στις πλατείες του διχασμού», τόνισε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόσθεσε ότι: «Ποτέ αυτός ο δημοκρατικός κόσμος της χώρας δεν προπηλάκισε τους πολιτικούς του αντιπάλους, όσο σκληρή και αν ήταν η πολιτική αντιπαράθεση. Ποτέ δεν προέβη σε πράξεις πολιτικής βίας». Κατηγόρησε δε ότι «χρησιμοποιείτε το "παράλληλο πρόγραμμα" ως το καινούργιο σας "παραμύθι"» και εξέφρασε την άποψη ότι «φοβάμαι ότι σε μερικούς μήνες θα φθάσετε σε χειρότερο σημείο από αυτό που μας φέρατε τον Ιούνιο».

Υπογράμμισε δε ότι «ο κ. Τσίπρας εξαίρεσε από τις προτεραιότητές του στη διαπραγμάτευση τους αγρότες και τους συνταξιούχους. Τους εγκατέλειψε».

Ο κ. Γεννηματά ανέφερε ότι «παριστάνετε ότι ανακαλύψατε ξανά τον τροχό, εμείς χτίσαμε δομές και γράψαμε ιστορία για την κοινωνική προστασία» και πρόσθεσε ότι «εδώ και δεκαετίες οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές και σοσιαλδημοκράτες δίνουμε μάχες απέναντι στο συντηρητισμό και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Σε αυτόν τον αγώνα για την κοινωνική προστασία, εμείς, το ΠΑΣΟΚ, χτίσαμε δομές και γράψαμε ιστορία».

«Στόχος μας ήταν και είναι να οδηγηθούμε επιτέλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Για να γίνει αυτό απαιτούνται συμμαχίες» υπογράμμισε και διευκρίνισε ότι «συμμαχίες που δεν θα είναι στα λόγια αλλά στην πράξη. Συμμαχίες που δεν θα εγκαταλείπουν το καράβι του Ευρώ ανάλογα με το μικροκομματικό όφελος, αλλά θα υπηρετούν κοινούς ευρωπαϊκούς στόχους, αξίες και ιδανικά. Συμμαχίες που προωθούν την ανταγωνιστικότητα, χωρίς μείωση μισθών αλλά σε συνάρτηση με την καινοτομία και τη δημιουργικότητα. Συμμαχίες που προωθούν προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Συμμαχίες που θέτουν τους κοινωνικούς δείκτες στο επίπεδο των οικονομικών δεικτών και για τις οποίες η ανεργία, η παιδική φτώχεια και η φτώχεια στην εργασία, είναι προβλήματα που τίθενται ως προτεραιότητα».

«Η Δημοκρατική παράταξη ταυτίσθηκε με τη συμφιλίωση, με την ενότητα και την πρόοδο. Δεν διαχώρισε τους πολίτες σε μνημονιακούς ή αντιμνημονιακούς, σε πατριώτες ή προδότες, αλλά πάντοτε όλους τους αντιμετώπισε ως Έλληνες πολίτες. Γι αυτό και σήμερα είναι για μένα ιδιαίτερη τιμή και ευθύνη να ηγούμαι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ», τόνισε η κ. Γεννηματά.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι «η αξιοπρέπεια δεν είναι τα μεγάλα λόγια, που ανακαλείς την επόμενη μέρα. Γενικότητες για «ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη», ψέλλισμα μόνο για τα δύσκολα μέτρα που έρχονται» και πρόσθεσε ότι «ο Προϋπολογισμός όμως του 2016 με την φοροκαταιγίδα, και την περικοπή των κοινωνικών δαπανών αποκαλύπτει την σκληρή αλήθεια».

Παρουσίασε επίσης κάποια βασικά προβλήματα:

-Η ύφεση επιστρέφει, ο προϋπολογισμός δεν προβλέπει ανάπτυξη για το πρώτο εξάμηνο του 2016 όπως μας είπε ο πρωθυπουργός.
-Η ανεργία πάλι θα αυξηθεί.
-Οι πολίτες θα επιβαρυνθούν με φορολογικά μέτρα και περικοπές ύψους 6,4 δις ευρώ ως το τέλος του 2016.
-Περισσότερο από όλους θα την πληρώσουν οι συνταξιούχοι καθώς από αυτά, τα 1,8 δις ευρώ αφορούν τις συντάξεις.
-Οι Κοινωνικές παροχές περικόπτονται κι εσείς μας μιλάτε για Εθνικό σχέδιο κοινωνικής αλληλεγγύης.
-Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου αυξάνονται στο 52%, αναδεικνύοντας το Κράτος ως τον νέο μεγάλο «μπαταξή».

«Η στροφή στο ρεαλισμό, την οποία δήθεν επιδιώκει ο κ.Τσίπρας, δεν συνοδεύεται από μια προοδευτική πολιτική. Δεν μπορείτε να βρείτε ούτε "ισοδύναμα" για να προστατεύσετε τους αγρότες, τους μικρομεσαίους, τους συνταξιούχους, τη μεσαία τάξη» και πρόσθεσε ότι «ακόμη και το 23% στην Εκπαίδευση το αντιμετωπίσατε με επικοινωνιακό τρικ. Το οποίο θα αποκαλυφθεί σύντομα, όταν περάσει το "πάγωμα" και έρθει η ώρα της "απόψυξης" των μέτρων. Και αφήστε τις αστειότητες σαν και αυτές που ακούσαμε χθες από τον υπουργό Πολιτισμού».

«Καλώς ήρθατε στη θέση μας», δήλωσε με έμφαση η κ. Γεννηματά απευθυνόμενη στον κ. Τσίπρα και συνέχισε «ευτυχώς εγκαταλείψατε κ. πρωθυπουργέ τις μεγαλοστομίες περί διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και Διεθνούς Διάσκεψης γι’ αυτό. Η κυβέρνηση κινείται με βάση την απόφαση του Eurogroup του 2012 που εμείς πετύχαμε, χωρίς να έχει κατοχυρώσει τίποτε περισσότερο».

Η κ. Γεννηματά παρουσίασε και τα πέντε μεγάλα «όχι» της Δημοκρατικής Συμπαράταξης:

-Τις ελεύθερες ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα
-Τις συντάξεις πείνας και αναξιοπρέπειας
-Την εξοντωτική φορολόγηση των αγροτών
-Την επιβολή ΦΠΑ 23% στην Εκπαίδευση
-Την ανασφάλεια δανειοληπτών και επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

«Η χώρα χρειάζεται αναπτυξιακό σοκ - Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για την ανάπτυξη», τόνισε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε ότι «το αναπτυξιακό σοκ που χρειάζεται η χώρα, δεν θα έρθει με την ίδρυση όχι μόνον ενός, αλλά ούτε 10 δημοσίων φορέων προσέλκυσης επενδύσεων. Γιατί η προσέλκυση επενδύσεων, προϋποθέτει θετικό γι’ αυτές κλίμα. Και η κυβέρνηση πράττει το ακριβώς αντίθετο. Έχει συγκρουστεί για ιδεοληπτικούς ή μικροκομματικούς λόγους με οποιονδήποτε έχει επενδύσει ή επιχειρήσει να επενδύσει στην Ελλάδα. Στα Λιμάνια, στα Περιφερειακά Αεροδρόμια, στο Ελληνικό, στις Σκουριές Χαλκιδικής».

Υποστήριξε ότι πλήττει τον τουρισμό με την ταυτόχρονη αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση και την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή στα νησιά. «Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει Σχέδιο, δεν έχει πρόγραμμα, δεν έχει προοπτική για την Ανάπτυξη που χρειάζεται η χώρα”» δήλωσε η κ. Γεννηματά.

Είπε, επίσης, απευθυνόμενη προς τον πρωθυπουργό ότι «δεν μπορεί να θεωρείτε ως "πλούσιο" έναν οικογενειάρχη με ετήσιο μικτό εισόδημα 20-25.000 ευρώ, στους σχεδιασμούς σας για το φορολογικό. Το σύνηθες δηλαδή υποζύγιο του συστήματος. Ούτε ως "προνομιούχο" ένα συνταξιούχο των 1.000 ευρώ τον μήνα (κύρια και επικουρική), ο οποίος με συνέπεια κατέβαλλε εισφορές για 35 χρόνια στο ΙΚΑ, προκειμένου να εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή σύνταξη. Η κοινωνική ευαισθησία και η μέριμνα προς τους αδύνατους πρέπει να αποδεικνύεται στην πράξη».

Κάλεσε τον κ. Τσίπρα να συμφωνήσουν στο πρώτο βήμα, που δεν απαιτεί και συνταγματικές αλλαγές, την καθιέρωση της απλής αναλογικής και την κατάργηση του bonus που διχάζει και οδηγεί σε πλασματικούς συσχετισμούς. «Όχι γενικόλογες αναφορές περί "διαλόγου για τον εκλογικό νόμο". Αν είστε ειλικρινής, ελάτε να θέσουμε τις βάσεις για μεγάλες αλλαγές, χωρίς παιγνίδια και καθυστερήσεις. Τέλος στις μεγαλοστομίες περί διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους».

«Θα συμβάλλουμε στην εθνική προσπάθεια για την αναδιάρθρωση, απομείωση και επιμήκυνση του δημόσιου χρέους» δήλωσε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε ότι «με αυτό τον τρόπο απελευθερώνονται πόροι για την Ανάπτυξη και την Κοινωνική Συνοχή». «Όμως κ. Τσίπρα μην ξεχνάτε: Προηγείται η ιδιαίτερα δύσκολη αξιολόγηση του Προγράμματος», προειδοποίησε.

Σχετικά για το προσφυγικό δήλωσε ότι «η προσφυγιά θέλει ανθρωπιά. Να μην αφήσουμε περιθώρια εκμετάλλευσης στους ρατσιστές και τους ξενόφοβους Όλοι σε αυτόν τον τόπο γνωρίζουμε ότι η προσφυγιά θέλει ανθρωπιά. Κανείς μας δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος από την απώλεια τόσων ανθρώπων, τόσων μικρών παιδιών» και πρόσθεσε ότι «χρειάσθηκε να έρθει η υπηρεσιακή κυβέρνηση για να ξεκινήσει η υλοποίηση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης. Σε ένα πρόβλημα που δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι και ευρωπαϊκό. Προοδευτικός δεν είναι κανείς επειδή απλά το δηλώνει. Η προοδευτική πολιτική δύναμη συνδέει την κυβερνητική παρουσία της με πραγματικά προοδευτικές πολιτικές, με αλλαγές και μεταρρυθμίσεις», δήλωσε.

«Η ελπίδα δεν πέθανε, όμως δεν την εκφράζετε πια εσείς»
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράστασης δήλωσε ότι η ελπίδα δεν πέθανε, όμως δεν την εκφράζετε πια εσείς. «Αντιδεξιός δεν χαρακτηρίζεται κανείς ούτε μόνο λόγω ιστορικής παράδοσης, ούτε επειδή απλά καταλαμβάνει την αριστερή πτέρυγα των εδράνων του Κοινοβουλίου. Εσείς προσκαλείτε ποιους σε αντιδεξιά μέτωπα κ. Τσίπρα; Εσείς που ενώ λαλίστατα έχετε φορτώσει τις ευθύνες της κρίσης επί δικαίων και αδίκων, δεν έχετε βρει ούτε μία λέξη να πείτε για την καταστροφική πενταετία της ΝΔ 2004-2009;» συμπλήρωσε.

Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι «επί 8 μήνες ερωτοτροπούσατε συγκυβερνώντας με μια ακροδεξιά απόφυση του πολιτικού συστήματος και το βράδυ των εκλογών σπεύσατε να την αγκαλιάσατε; Εκείνο το βράδυ δεν αγκαλιάζατε πια έναν ευκαιριακό κυβερνητικό εταίρο, αλλά μια ιδεολογία. Αντιδεξιός αλά καρτ δεν γίνεται κ. Τσίπρα! Με λίγα λόγια κ. Τσίπρα δεν νομιμοποιείστε να μοιράζετε πιστοποιητικά ούτε πατριωτισμού, ούτε προοδευτικότητας».

«Η ελπίδα δεν πέθανε όμως δεν την εκφράζετε πια εσείς», καταλήγει η κ. Γεννηματά.

Θεοδωράκης: Στα καλά θα λέμε «ναι», στα στραβά θα είμαστε απέναντι

Στην ανάγκη σχηματισμού μικρότερης κυβέρνησης στάθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων, ενώ τόνισε ότι πρέπει να δημιουργηθούν 100.000 θέσεις εργασίας τον επόμενο χρόνο.

Όπως ανέφερε, η χώρα χρειάζεται μικρή κυβερνητική ομάδα 20 ατόμων, ενώ έκανε λόγο για απομάκρυνση των κομματικών διοικήσεων.

Στην ομιλία του, ο κ. Θεοδωράκης κατέθεσε τις προτάσεις του Ποταμιού και τόνισε ότι πρέπει να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν 490 Νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που απασχολούν κάτω από 20 υπαλλήλους.

Πρότεινε τη δημιουργία μιας ενιαίας ΔΟΥ φυσικών προσώπων, για όλη την Ελλάδα και για όλους τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, αλλά και απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων με τζίρο μέχρι 30.000, από τον «βραχνά» του ΦΠΑ.

Συνεχίζοντας, έκανε λόγο για αποδέσμευση 1.000 εφοριακών και ένταξή τους στο κυνήγι της φοροδιαφυγής και υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικών τιμολογίων για όλες τις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 30.000 ευρώ.

Όπως σημείωσε, πρέπει να καταργηθεί ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων για να διευκολυνθούν οι παγωμένες αγοραπωλησίες και να ξεμπλοκάρει η ρευστότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενώ στάθηκε στην ανάγκη επαναπατρισμού μη φορολογημένων κεφαλαίων του εξωτερικού, με πλήρη φορολόγησή τους χωρίς όμως άλλα πρόστιμα.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε 100.000 θέσεις εργασίας τον επόμενο χρόνο. Αυτός είναι ο στόχος. Σε πέντε χρόνια να γυρίσουμε σε ανεργία 12%», υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης και επανέλαβε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις.

Η Ελλάδα έχει ανάγκη από νέο πλούτο, ανέφερε και εξήγησε πως ενέργεια, τουρισμός και μεταφορές αποτελούν τις μεγάλες επενδύσεις, η αγροτική παραγωγή είναι η διαχρονική επένδυση και η νεανική επιχειρηματικότητα και η παιδεία είναι οι νέες επενδύσεις.

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε σε μηδενική φορολογία για πέντε χρόνια για νέες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν πάνω από 100 θέσεις εργασίας, ενώ έθεσε ως στόχο μέχρι το τέλος της τετραετίας να μειωθεί η φορολογία των επιχειρήσεων στο 22%.

Κουτσούμπας σε Τσίπρα: Ερμηνεύετε το ποσοστό σας ως έγκριση των αντιλαϊκών μέτρων

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση με οξύτατη κριτική στη φοροεπιδρομή που σχεδιάζεται έκανε ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας στη Βουλή, ξεκαθαρίζοντας ότι το ΚΚΕ δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης και ανοχή.

Απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλειοψηφία ανέφερε: «Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και τον τσακώσανε. Εσείς είχατε μια τον Ιανουάριο, δεύτερη τον Ιούλιο αλλά την τρίτη τον Σεπτέμβριο ο λαός θα σας καταλάβει».

Απευθυνόμενος στον κ. Αλέξη Τσίπρα τον εγκάλεσε για τον τρόπο που ερμηνεύει το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα. «Δεν έχετε το δικαίωμα να ερμηνεύετε το 36% ως έγκριση εφαρμογής αντιλαϊκών μέτρων. Και σε κάθε περίπτωση από πού έχετε το δικαίωμα να απαγορεύετε στην αντιπολίτευση να κάνει κριτική λέγοντας ότι ο λαός μίλησε; Από πού και ώς πού τώρα δεν θέλετε αντιπολίτευση; Επειδή είστε ο νέος εξουσιαστής;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υποστήριξε ότι οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης είναι πανομοιότυπες με «τις υποσχέσεις που έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Λόγια του αέρα για ανάπτυξη και καινοτομία».

Χαρακτήρισε προκλητική την ομιλία του πρωθυπουργού λέγοντας «οι εργαζόμενοι έχουν χάσει το μισό βιοτικό τους επίπεδο και αποτελεί πρόκληση να λέει ο κ. Τσίπρας οτι θα εξασφαλίσει ένα πιάτο φαΐ. Ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση είναι να χρησιμοποιεί τα θύματα τις ακραίας φτώχιας για να κλιμακώσει την επίθεση στα υπόλοιπα αδύναμα στρώματα. Πρόκληση να εμφανίζετε ως απάντηση στην ανεργία τις οκτάμηνες συμβάσεις γαλέρας».

Σημείωσε ότι η νέα συμφωνία περιλαμβάνει μέτρα «ακραίας φοροεπιδρομής. Οι αυτοαπασχολούμενοι φορολογούνται από το πρώτο ευρώ. Οι αγρότες μπήκαν στο επίκεντρο της φοροκαταιγίδας και τσιμουδιά για όσα έχασε ο μισθωτός τα προηγούμενα χρόνια. Επιδίωξη και πάλι να αυξηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα για να επιδοτηθεί το κεφάλαιο. Με τη συμφωνία που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ, τα πλεονάσματα θα τα πληρώνει και πάλι ο λαός με νέα δυσβάσταχτα μέτρα».

«Για ποια σύγκρουση μιλάτε κ. Τσίπρα;» αναρωτήθηκε για να συμπληρώσει: «Μήπως θα αυξήσετε τη φορολογία εφοπλιστών; Μήπως θα αλλάξετε το σύστημα ώστε οι επιχειρηματικοί όμιλοι να πληρώσουν; Ετοιμάζετε φοροβομβαρδισμό των εργαζομένων».

Βασίλης Λεβέντης: Χάσατε μία μεγάλη ευκαιρία

Απάντηση στο ΚΚΕ που τον είχε χαρακτηρίσει «λαγό» έδωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

«Με είπατε λαγό χθες. Θα φανεί ποιος είναι ο λαγός γιατί με τον Μητσοτάκη ξέρουμε ποιος έκανε κυβέρνηση. Θα το δείξει η ιστορία», είπε παρεμβαίνοντας στην συζήτηση στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις.

Ο Β. Λεβέντης επέκρινε την κυβέρνηση επειδή δεν εξήγγειλε την απλή αναλογική και δήλωσε ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, διότι ο πρωθυπουργός δεν του απάντησε στην επιστολή του.

«Αγνοώντας εμένα δεν αξιοποιήσατε μία μεγάλη ευκαιρία να εξαλείψετε κάποιες παθογένειες που υπάρχουν στο πολιτικό σύστημα», είπε και επανάλαβε τον ισχυρισμό του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάνω από 1.000 συμβούλους και ότι το κόστος για κάθε βουλευτή είναι 18.000 ευρώ μηνιαίως.

The post Μεϊμαράκης σε Τσίπρα: Προχώρα και ψήφισε τα μέτρα μόνος σου appeared first on KoolNews.

Keywords
τσιπρας, χρυση αυγη, νίκος μιχαλολιάκος, capital controls, φπα 23, μειωση μισθων, νεα δημοκρατια, εκλογες, συριζα, μνημονιο, ΦΠΑ, χρεος, οηε, μιχαλολιάκος, βουλη, νέα, σημαίνει, capital, τραπεζες, ελλαδα, πετρελαιο, ιουνίου, ΠΑΣΟΚ, τίθενται, προυπολογισμος, δις, σοκ, ικα, bonus, βασεις, αναδιαρθρωση, επιμηκυνση, δου, ΚΚΕ, παραιτηση λεβεντη, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, σταση εργασιας, μετρο, αυξηση φπα, καθαρα δευτερα, φορολογικη δηλωση 2011, απολυσεις στο δημοσιο, τελος ακινητης περιουσιας, εκτακτη εισφορα, εισφορα αλληλεγγυης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, βουλευτικές εκλογές 2012, βασεις 2012, κοινωνικος τουρισμος, λιστα λαγκαρντ, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, φορολογια 2013, νεος παπας, μπλοκα αγροτων, αξιολογηση, μιχαλολιάκος, ξανα, νίκος μιχαλολιάκος, ρεπουση, ληξιπροθεσμες οφειλες, νεο μνημονιο, φπα στην εστιαση, το θεμα, βημα, δου, εθνικη, εργασια, θεμα, θητεια, νησια, ξενοδοχεια, οηε, πλαισιο, προγραμμα, το βημα, υφεση, φτωχεια, ωρα, capital, αγροτικη, αυξηση, ανεργια, αξιοπρεπεια, απλα, απωλεια, βιβλιο, βιωσιμότητα, βραδυ, βρειτε, γινει, γινεται, δευτερα, δυναμη, δυστυχως, δηλωση, δηλωσεις, δις, δωσει, δουβλινο, ευκαιρια, ευρω, ειλικρινης, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, ελπιδα, ενεργεια, επενδυσεις, εστιαση, ευθυνη, ευρωπη, ιδρυση, ισχυει, θεοδωρακης, θεσεις εργασιας, θετικο, θησαυρος, ιδεολογια, ιδιωτικα πανεπιστημια, ομιλια, κεφαλαιο, κυβερνηση, κυνηγι, κλιμα, λαγος, λεβεντης, λογια, λογο, μεριμνα, μηνες, μειωση, μικρο, μπορειτε, ομαδα, οκτω, ουσιαστικα, οφελος, πεθανε, προβληματα, ρυθμιση, συζητηση, συντομα, συνταξη, σοκ, σχεδιο, τιμη, τίθενται, τουρισμος, τριτη, υλοποιηση, φορολογια, φωφη, φωφη γεννηματα, bonus, δημητρης, δικαιωμα, ειπαμε, εμφαση, ενωση, εθνικο, χωρα, ιδιαιτερα, ιουνίου, μεινει, σημαίνει, θεματα, θεσεις, ξεπουλημα
Τυχαία Θέματα