Μάρκο Σίλβα: Ένας «κανονικός» προπονητής που έχει λύση για κάθε πρόβλημα


Δεν χρειάζεται να είσαι οπαδός του Ολυμπιακού για να δεις – και να παραδεχτείς – το προφανές: ο Μάρκο Σίλβα είναι «κανονικός» προπονητής αλλά και ένας πραγματικά καλός προπονητής. Το πόσο καλός είναι, θα το διαπιστώσουμε όταν κάνουμε ταμείο στο τέλος της χρονιάς και δούμε τι θα έχει πετύχει, τι εικόνα θα έχει η ομάδα του όχι στους πρώτους δυο μήνες αλλά σε ολόκληρη τη σεζόν και τι είδους μπάλα θα μας έχει προσφέρει. Αλλά το ότι είναι «κανονικός» προπονητής, μπορούμε να το πούμε με

βεβαιότητα από τώρα.

Γράφει ο Κώστας Βαϊμάκης

Έχουμε δει πολλούς και διάφορους προπονητές στον Ολυμπιακό τα τελευταία χρόνια, κατά βάση ξένους, περισσότερο ή λιγότερο γνωστούς, με πιο βαρύ ή πιο ελαφρύ βιογραφικό. Είδαμε εκείνον τον ανεκδιήγητο τύπο πέρυσι, τον Βίτορ Περέιρα, που έκανε ένα σωρό καραγκιοζολίκια (τα οποία συνεχίζει με μεγάλη συνέπεια στην Τουρκία) και ταυτόχρονα ενώ πήρε νταμπλ, δεν κατάφερε να εμφανίσει μια ομάδα ελκυστική και ενδιαφέρουσα. Είδαμε τον Μίτσελ πριν από τον Περέιρα, έναν πραγματικό κύριο που δεν έδωσε το πραγματικό δικαίωμα να πει κάποιος κάτι άσχημο γι' αυτόν, με καλές και κακές προπονητικές στιγμές. Και πριν και από τους δυο αυτούς κυρίους, αυτός που έβαλε τον πήχυ ψηλά ήταν ο Ερνέστο Βαλβέρδε και στις δυο θητείες του στον Ολυμπιακό: δούλεψε ακούραστα, έγινε συμπαθής στην πλειοψηφία των Ελλήνων οπαδών, μας παρουσίασε μια ομάδα που είχε το δικό της ποδοσφαιρικό στυλ και μια πολύ συγκεκριμένη φιλοσοφία.

Οι εννιά πρώτοι αγώνες του Σίλβα και οι οκτώ νίκες

Τι έχουμε δει ως τώρα από τον Μάρκο Σίλβα; Με την νίκη επί της ΑΕΚ την Κυριακή, τον είδαμε να ισοφαρίζει το 7 στα 7 στο πρωτάθλημα του Λεονάρντο Ζαρντίμ και να βάζει πλώρη για ακόμα καλύτερη επίδοση. Και σε αυτές τις 7 νίκες, υπάρχει ένα άνετο -0-2 στην Τούμπα και ένα σβηστό 4-0 επί της ΑΕΚ στο «Καραϊσκάκης». Παρένθεση: δεκτή κάθε συζήτηση για το ντέρμπι, για τα λάθη των διαιτητών εις βάρος της ΑΕΚ, για τα λάθη του Δέλλα που έκοψαν την ομάδα του στα δυο και προκάλεσαν την κατάρρευση στο τέλος. Αλλά και τα λάθη των προπονητών κομμάτι του παιχνιδιού είναι και η συνολική εικόνα του αγώνα έδειχνε έναν Ολυμπιακό που ήταν καλύτερος, που είχε αρχή, μέση και τέλος, διότι είχε έναν προπονητή που είχε διαβάσει άριστα τον αντίπαλο και με υπομονή «έχτιζε» τον τρόπο που θα οδηγούσε την ομάδα του στη νίκη. Κι όταν βλέπεις έναν προπονητή, που στο 3-0 φωνάζει στους παίκτες του για να διορθώσει πράγματα, προφανώς όχι για να διασύρει τον αντίπαλο αλλά για να δώσει έμφαση στις λεπτομέρειες που μπορεί να φανούν χρήσιμες στο μέλλον, τότε μιλάμε για έναν επαγγελματία που δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Κλείνει η παρένθεση και πάμε παρακάτω.

Τι άλλο έχουμε δει ως τώρα από τον Μάρκο Σϊλβα; Δυο παιχνίδια στο Champions League, με μια ήττα εντός από τη Μπάγερν και μια νίκη εκτός επί της Άρσεναλ. Μιλάμε ίσως για τη σπουδαιότερη εκτός έδρας νίκη του Ολυμπιακού, απέναντι σε μια Άρσεναλ που βρισκόταν (και βρίσκεται) σε πολύ καλή κατάσταση, με ελάχιστες απουσίες και πλήρες ρόστερ. Κι όμως, ο Σίλβα «έδεσε κόμπο» τον Βενγκέρ μέσα στο «Emirates» και πήρε μια πανάξια νίκη, ενώ ακόμα και στο 3-0 της Μπάγερν στο «Καραϊσκάκης», ένα σκορ που πήρε έκταση στο τέλος, η εικόνα του Ολυμπιακού στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, ήταν η εικόνα μιας ομάδας πειθαρχημένης και σοβαρής.

Στραγγίζει κάθε σταγόνα ποιότητας από το ρόστερ του

Κατά γενική ομολογία, ο φετινός Ολυμπιακός δείχνει να έχει το πιο ισορροπημένο ρόστερ των τελευταίων ετών. Προσοχή, όχι απαραίτητα το καλύτερο ή το πιο πλούσιο, όχι ένα ρόστερ που έχει έναν ή δυο σούπερ – σταρς όπως παλιά (ο Καμπιάσο είναι παιχταράς, αλλά είναι και 35 ετών), αλλά ένα ρόστερ με πολλές και διάφορες λύσεις σε ΟΛΕΣ τις θέσεις, ακόμα κι όταν δια γυμνού οφθαλμού δείχνει να υπάρχει θέμα. Εκεί που κάποιος οπαδός ή δημοσιογράφος βλέπει πρόβλημα, ο Μάρκο Σϊλβα βλέπει μια λύση. Εκεί που κάποιος «άσχετος» βλέπει έναν παίκτη που δεν κάνει, που δεν μπορεί να παίξει στην τάδε θέση, που είναι ντεφορμέ ή «ξένο σώμα», ο Μάρκο Σϊλβα βλέπει (και δίνει) μια μεγάλη ευκαιρία.

Κάπως έτσι ο απαξιωμένος – πέρυσι – Σαλίνο έχει μετατραπεί σε ένα πολυεργαλείο που δίνει λύσεις σε τρεις διαφορετικές θέσεις (δεξί άκρο άμυνας, αριστερό, εσωτερικός μέσος) και παράλληλα δίνει μηνύματα στον Μασουακού, όποτε ο τελευταίος πάει να πιστέψει ότι του πέφτει «λίγος» ο Ολυμπιακός, ο βαρύς κι ασήκωτος Κασάμι που μέτραγε μέρες τον Αύγουστο σαν φαντάρος σε άδεια απολύσεως είναι από τους καλύτερους παίκτες εδώ και καιρό, ο Τζίμι Ντουρμάζ που ξενέρωσε επειδή δεν δηλώθηκε στη λίστα του Champions League κυριολεκτικά «πετάει», ο Σεμπά βρήκε ρόλο, ο Μποτία μπήκε στην 11άδα όταν τραυματίστηκε ο Ντα Κόστα και παραμένει σ' αυτήν ακόμα κι όταν ο Ντα Κόστα επέστρεψε. Τι θέλει να πει ο ποιητής; Ότι ο προπονητής του Ολυμπιακού αποδίδει ποδοσφαιρική δικαιοσύνη, δεν έχει «παιδιά και αποπαίδια», δεν σνομπάρει και δεν παραγνωρίζει κανέναν, αλλά προσπαθεί να πάρει από κάθε παίκτη του, είτε τον βρήκε ερχόμενος, είτε τον «έφερε» εκείνος, μέχρι και την τελευταία σταγόνα ποιότητας και προσφοράς που μπορεί να πάρει.

Παίρνουν σειρά κι άλλοι

Με τον τρόπο που έχει μετατρέψει τον Φορτούνη σε ηγέτη της ομάδας, χωρίς να έχει «ρίξει» έστω και στο ελάχιστο τον Τσόρι, με τον τρόπο που κρατάει ζεστό τον Φινμπόγκασον ακόμα κι αν έχει ξεκάθαρο προβάδισμα για την 11άδα ο Ιντέγε, με τον τρόπο που αλλάζει τα «φτερά» έχοντας πάντα τρεξίματα και στις δυο πτέρυγες, περιμένω με ενδιαφέρον να δω πώς θα εντάξει περισσότερους παίκτες όχι απλά στο rotation, αλλά στην πρώτη γραμμή: ο Ερνάνι, από τις πιο «βαριές» φετινές μεταγραφές, ακόμα δεν έχω εγκλιματιστεί πλήρως, αλλά θεωρώ σχεδόν δεδομένο ότι ο Σίλβα έχει τον τρόπο σιγά – σιγά να τον φέρει στο επίπεδο που θέλει. Το ίδιο θα γίνει και με τον Πάρντο, που έχει μεταπτώσεις ως τώρα, περιμένω να δω πόσο Φουστέρ θα δούμε και με τι είδους χρήση – είπαμε, ο Σίλβα δείχνει ότι δεν κάνει διακρίσεις. Και φυσικά υπάρχει ο Μπουχαλάκης και ο Μανιάτης που κάποια στιγμή θα είναι διαθέσιμοι και ετοιμοπόλεμοι και θα δώσουν πολύ μεγαλύτερη ευχέρεια επιλογών στον άξονα – ο πρώτος, είναι ο μεγάλος άτυχος της ομάδας, αφού έκανε πολύ καλή προετοιμασία, προαλειφόταν για βασικός αλλά ο τραυματισμός του ξαναέφερε τον Κασάμι στο προσκήνιο.

Την Τρίτη στην Κροατία ο Ολυμπιακός του Μάρκο Σϊλβα έχει ένα ακόμα σημαντικό παιχνίδι να δώσει αλλά και μια μεγάλη ευκαιρία να πάρει σημαντικό προβάδισμα πρόκρισης, σε έναν όμιλο που έμοιαζε όχι απλά Γολγοθάς, αλλά κοτζάμ Έβερεστ όταν έγινε η κλήρωση. Είπαμε όμως, ο Μάρκο Σϊλβα είναι σίγουρα ένας «κανονικός» προπονητής και δείχνει ένας πολύ καλός προπονητής, που ξέρει πώς πρέπει να στήσει την ομάδα του εντός ή εκτός, σε «μαλακές» ή «καυτές» έδρες, για την Ελλάδα ή την Ευρώπη, ώστε να παίρνει τα αποτελέσματα που θέλει. Φυσικά και είναι νωρίς ακόμα, φυσικά και κανείς δεν πήρε ποτέ πρωτάθλημα από τον Οκτώβριο και δεν διακρίθηκε στην Ευρώπη μετά από μόνο δυο αγώνες, αλλά το πρώτο δείγμα είναι παραπάνω από ενθαρρυντικό για τους φίλους του Ολυμπιακού.

The post Μάρκο Σίλβα: Ένας «κανονικός» προπονητής που έχει λύση για κάθε πρόβλημα appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα