«Κυβερνητική εναλλακτική, όχι συμπλήρωμα παντός καιρού» το δόγμα Μητσοτάκη

Ως κυβερνητική εναλλακτική και όχι ως δυνητικό «συμπλήρωμα» της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα πορεύεται πλέον η ΝΔ, μετά και την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται σε όξυνση του αντιπολιτευτικού τόνου, αλλά παράλληλα και στη διαμόρφωση μιας «κυβερνητικής» στρατηγικής, με κινήσεις που θα παρουσιάζουν τη ΝΔ ως δυνάμει κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη ως δυνάμει πρωθυπουργό.

Έτσι, αφενός ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάζει

στο στόχαστρο με μεγαλύτερη οξύτητα την κυβέρνηση, καλώντας την επιτέλους να κυβερνήσει (χωρίς να ζητά ρητά εκλογές πάντως), ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει από αυτή την εβδομάδα και το άνοιγμα στην κοινωνία που έχει περιγράψει το KoolNews.gr, προκειμένου πρωτίστως να αφουγκραστεί τον παλμό της.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Αν κάποιοι είχαν αμφιβολίες αναφορικά με το ρόλο που θα έχει η ΝΔ το αμέσως επόμενο διάστημα στο πολιτικό σκηνικό, μετά τα ραντεβού του κ. Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες αυτές θα πρέπει να έχουν επιλυθεί. Είναι πλέον απολύτως σαφές πως η ΝΔ κινείται με τη λογική της εναλλακτικής και όχι αυτή του κυβερνητικού συμπληρώματος, όπως ίσως κάποιοι θα ήθελαν.

Εκ των διεθνών επαφών που έκανε ο κ. Μητσοτάκης, ο μόνος που έθεσε ζήτημα στήριξης της κυβέρνησης για να περάσει τις μεταρρυθμίσεις ήταν ο Γάλλος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί. Η παρέμβαση όμως του κ. Μοσκοβισί δεν θεωρείται βαρύνουσας σημασίας, ούτε ότι απηχεί τις απόψεις του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ. Άλλωστε, ο ίδιος ο κ. Γιούνκερ είχε μια αναλυτική συζήτηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στον οποίο δεν έθεσε ζήτημα στήριξης της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Οι περισσότεροι περίμεναν με μεγάλο ενδιαφέρον το ραντεβού με την Άνγκελα Μέρκελ, εκτιμώντας πως θα ζητήσει ρητή στήριξη της κυβέρνησης. Η συζήτηση δεν ανταποκρίθηκε στους ευσεβείς πόθους ορισμένων. Κατά πληροφορίες του KoolNews.gr και από γερμανικούς κύκλους, η Καγκελάριος, η οποία έχει σαφή εικόνα για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, ήθελε αφενός να γνωρίσει τον κ. Μητσοτάκη και αφετέρου να καταλάβει πώς σκέφτεται σε ζητήματα-κλειδιά.

Η κ. Μέρκελ αποτιμά ως βαρύνουσας σημασίας το θέμα του προσφυγικού και υπό αυτό το πρίσμα εκτιμά την εθνικά συναινετική στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μέχρι εκεί όμως. Στο ζήτημα του ασφαλιστικού, ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν σαφής, επιμένοντας στο θεώρημά του περί της μη δυνατότητας ύπαρξης δύο πλειοψηφιών (μίας που θα περνά τα μέτρα και μίας που θα στηρίζει την κυβέρνηση για να εφαρμόζει τις υπόλοιπες πολιτικές της). Ο κ. Μητσοτάκης δεν εμφανίστηκε όμως επισπεύδων ως προς τις εκλογές, ενώ παράλληλα διεμήνυσε με σαφήνεια πως δεν θα μιλά με άλλη γλώσσα στους Ευρωπαίους εταίρους του και με άλλη στο εσωτερικό ακροατήριο. Όπως έλεγε χαρακτηριστικά ανώτερο γαλάζιο στέλεχος στο KoolNews.gr, συνοψίζοντας τις διεθνείς επαφές του κ. Μητσοτάκη, «δεν είναι ότι τους είπαμε αυτά που ήθελαν να ακούσουν. Αλλά αυτά που τους είπαμε, ήθελαν να τα ακούσουν».

Τούτων δοθέντων, είναι σαφές πως η εν λόγω προσέγγιση, συνδυαστικά με πτυχές του γαλάζιου σχεδιασμού για το εσωτερικό, αποδεικνύουν πως η ΝΔ πορεύεται με σαφήνεια στη λογική της κυβερνητικής εναλλακτικής.

Θα ζητήσει εκλογές;

Ένα ερώτημα που τίθεται είναι, αν ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει εκλογές. Είναι χαρακτηρισστικό πως, υπό το κράτος και των δημοσκοπικών ευρημάτων που δείχνουν το προσπέρασμα της ΝΔ (αλλά όχι την ολική ανατροπή του σκηνικού), δεν είναι λίγα τα στελέχη της ΝΔ που όχι μόνο ζητούν πιο σκληρούς αντιπολιτευτικούς τόνους, αλλά δεν αποκλείουν ακόμα και προσφυγή στις κάλπες.

Ενδεικτικά, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης εκτίμησε πως, αν ο κ. Τσίπρας δεν κλείσει την αξιολόγηση, τότε δεν θα πρέπει να αποκλειστούν εκλογές, ακόμα και τον Απρίλιο (Real News). Με τη σειρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης (BHMAgazino), σημειώνει πως «δεν θα συμβάλλω στην πολιτική αβεβαιότητα του τόπου. Το κάνει άλλωστε η κυβέρνηση», ενώ πιο πριν προσέθετε πως «δεν συμμετέχω στην εκλογολογία που προκαλεί πολιτική αβεβαιότητα».

Παράλληλα όμως ξορκίζει κάθε σενάριο συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπερ με τις παρούσες κοινοβουλευτικές ισορροπίες οδηγεί αυτόματα σε κάλπες, αν δεν συμπράξει κάποιο άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης σε περίπτωση απώλειας της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Πάντως, η κοινή διαπίστωση στον τρίτο όροφο της Συγγρού είναι πως εκλογές μπορεί μεν να μην επιδιώκονται, αλλά μπορεί να προκύψουν. Σε κάθε περίπτωση, από τη ΝΔ καλούν τον πρωθυπουργό να κυβερνήσει, πλην όμως δεν μπορούν να αποκλείσουν ανατροπή δεδομένων επί τα χείρω είτε στην οικονομία (λόγω μη κλεισίματος της αξιολόγησης) είτε στο προσφυγικό (λόγω π.χ. κλεισίματος συνόρων). Τότε, αν τα διλήμματα τεθούν πιεστικά, στη ΝΔ ισχυρίζονται πως δεν φοβούνται τις εκλογές. Δεν θα τις επιδιώξουν όμως.

Ξεκινά το άνοιγμα Μητσοτάκη στην κοινωνία

Την προηγούμενη Δευτέρα 15/2, το KoolNews.gr μετέδιδε αναφορικά με το σχεδιαζόμενο άνοιγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κοινωνία πως «ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ξεκινήσει συναντήσεις με εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων και επαγγελματιών, αφενός για αφουγκραστεί τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους, αφετέρου για να τους εξηγήσει τις θέσεις της ΝΔ, χωρίς όμως να δίνει κανενός είδους υποσχέσεις».

Πλέον, ο κύβος έχει ριφθεί οριστικά και ο κ. Μητσοτάκης θα ξεκινήσει επαφές με την κοινωνία από αυτή την εβδομάδα, πολλές φορές μακριά και από τα φώτα της δημοσιότητας. Μάλιστα, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Συγγρού, οι επαφές επρόκειτο να ξεκινήσουν την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά λόγω ανακατατάξεων στο πρόγραμμα, πήγαν λίγο πιο πίσω.

«Τον ενδιαφέρει περισσότερο να ακούσει και να καταγράψει τα προβλήματα», λέει χαρακτηριστικά συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, με την επισήμανση πως η πλειοψηφία των επαφών δεν θα ανακοινώνονται επισήμως. Κατ’ αυτό τον τρόπο, ο πρόεδρος της ΝΔ επιδιώκει να επαναθεμελιώσει τη σχέση της ΝΔ με την κοινωνία και να ορίσει εκ νέου τη ΝΔ ως κόμμα των παραγωγικών τάξεων, αυτή τη φορά στην πράξη. Πάντως, στα των επίσημων επαφών, τη Δευτέρα ο κ. Μητσοτάκης θα δει εκπροσώπους της ΚΕΔΕ, αλλά και αντιπροσωπεία των αγροτών.

The post «Κυβερνητική εναλλακτική, όχι συμπλήρωμα παντός καιρού» το δόγμα Μητσοτάκη appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα