Κύπριος υπουργός Οικονομικών: Θα ζητούσαμε παράταση για την Ελλάδα, αλλά το θέμα δεν τέθηκε καν

Έντονη ανησυχία για το «ζοφερό σκηνικό» που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης.

Με σημερινή δήλωσή του, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup η θέση της Κύπρου ήταν πως θα έπρεπε να υπάρξει παράταση στο ελληνικό πρόγραμμα, προσθέτοντας ωστόσο ότι τέτοιο ζήτημα

δεν εξετάστηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ο κ. Γεωργιάδης επιχείρησε να απαντήσει και σε όσους τον επικρίνουν για τη στάση της Κύπρου στη συνεδρίαση του Eurogroup, αντιστρέφοντας το ερώτημα, δηλαδή κατά πόσο αυτοί που διατύπωσαν επικρίσεις υποστηρίζουν την παράταση της παραμονής της Ελλάδας σε πρόγραμμα ή θέλουν την κατάργησή του.

Υπενθυμίζοντας ότι η Κύπρος ήταν το μόνο κράτος-μέλος που είχε καθαρή θέση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η Κύπρος είναι πρόθυμη να αποδεχθεί ρύθμιση που θα ξαλάφρωνε το χρέος της Ελλάδας, παρά το ότι προσφέρει 330 εκατομμύρια ευρώ σε δάνεια που έχουν δοθεί μέσω του προγράμματος στήριξης, το οποίο είναι σημαντικό για τα μεγέθη της οικονομίας.

Διαβάστε αυτούσια τη δήλωση του Κύπριου υπουργού Οικονοµικών Χάρη Γεωργιάδη

Θα ήθελα να εκφράσω την έντονη ανησυχία µου για το ζοφερό σκηνικό που έχει διαµορφωθεί για την Ελλάδα.

Οι Έλληνες πολίτες έχουν υποστεί πολλά τα τελευταία χρόνια και δυστυχώς νέες µεγάλες δυσκολίες ίσως προκύψουν στο επόµενο διάστηµα.

Η Ελλάδα είναι µια χώρα µε αστείρευτη παραγωγική δυνατότητα η οποία όµως, σε ένα µεγάλο βαθµό, παραµένει ανεκµετάλλευτη λόγω σοβαρότατων διαρθρωτικών προβληµάτων και στρεβλώσεων. Και είναι γι’ αυτό που στο Eurogroup έχω εκφράσει τη θέση πως το όποιο Ελληνικό πρόγραµµα θα έπρεπε να ήταν προσανατολισµένο προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης και των µεταρρυθµίσεων, που θα διόρθωναν αυτές τις στρεβλώσεις, και όχι προς την κατεύθυνση των φόρων.

Θεωρώ πως οι αυξήσεις στην φορολογία αποτελούν την χειρότερη µορφή λιτότητας την οποία φορτώνεται, όχι το κράτος, αλλά οι πολίτες και οι επιχειρήσεις. Είναι µέτρο αντιαναπτυξιακό που επιτείνει την ύφεση.

Θέση της Κύπρου ήταν επίσης πως θα έπρεπε να υπάρξει παράταση στο Ελληνικό πρόγραµµα. Θα ήταν καταστροφικό για µια χώρα να είναι ταυτόχρονα εκτός αγορών και εκτός προγράµµατος. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε ακόµη πιο έντονη λιτότητα.

∆ιευκρινίζω, όµως, πως το χθεσινό Eurogroup δεν εξέτασε καν το ενδεχόµενο παράτασης του προγράµµατος. Αυτό ήταν το ζητούµενο της πολύµηνης διαπραγµάτευσης που είχε προηγηθεί και η οποία δυστυχώς δεν είχε θετική κατάληξη. Και το κυριότερο, µια απόφαση για παράταση προϋποθέτει έγκριση από εθνικά κοινοβούλια και κυβερνήσεις. Αυτό έγινε τον περασµένο ∆εκέµβρη, αυτό έγινε και τον περασµένο Φεβρουάριο, πάντοτε µε την στήριξη και της Κύπρου.

Και αυτή είναι και η απάντηση µου προς όσους στο εσωτερικό θέτουν ερώτηµα για τη στάση της Κύπρου σε σχέση µε την παράταση του Ελληνικού προγράµµατος. Θα αντιστρέψω όµως το ερώτηµα: οι ίδιοι συµφωνούν και υποστηρίζουν την παράταση της παραµονής της Ελλάδας σε πρόγραµµα, ή θέλουν την κατάργηση του; Ή µήπως η θέση τους αλλάζει κάθε τρεις µέρες;

Η Κύπρος ήταν επίσης το µόνο κράτος-µέλος που είχε καθαρή θέση σε σχέση µε το ζήτηµα της ρύθµισης του Ελληνικού χρέους. Υπενθυµίζω πως 2 η Κύπρος ήδη έχει επωµιστεί τεράστιο βάρος προς αυτή την κατεύθυνση. Η απόφαση για την αποµείωση του ελληνικού χρέους το 2012 επέφερε κόστος 4.5 δις το οποίο τελικά πληρώθηκε από τους καταθέτες µε το κούρεµα. Άλλα 330 εκ είναι τα δάνεια που έχουν δοθεί από την Κύπρο προς την Ελλάδα µέσω του προγράµµατος στήριξης. Και γι΄αυτό το ποσό των 330 εκ, το οποίο είναι σηµαντικό για τα µεγέθη της οικονοµίας µας, είµαστε έτοιµοι να αποδεχθούµε την όποια ρύθµιση που θα ξαλάφρωνε περεταίρω το Ελληνικό χρέος.

Η στήριξη της Κύπρου λοιπόν, δεν περιορίζεται σε ανακοινώσεις και ατάκες για εσωτερική κατανάλωση, αλλά είναι ουσιαστική έστω και εάν συνεπάγεται κόστος.

Και τέλος, κυρίαρχη θέση της κυπριακής κυβέρνησης είναι πως η Ελλάδα πρέπει να παραµείνει στη ζώνη του Ευρώ και στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή, εξάλλου, είναι και η διακηρυγµένη θέση της Ελληνικής κυβέρνησης. ∆ιερωτώµαι πάντως ποια είναι η θέση, για παράδειγµα του ΑΚΕΛ, για αυτό το ζήτηµα; Θέλουν να παραµείνει η Ελλάδα στο ευρώ, όπως επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση; ∆εν έχω ακούσει.

Και ένα σχόλιο για την Κύπρο:

Η κυπριακή οικονοµία, ασχέτως ελληνικών εξελίξεων, ακολουθεί την δική της πορεία σταθεροποίησης και ανάκαµψης και είναι συνεπώς επαρκώς προστατευµένη από την όποια εξέλιξη. Παρόλα αυτά το Eurogroup έχει λάβει µια σηµαντική απόφαση ότι θα ληφθούν όλα τα µέτρα που ενδεχοµένως κριθούν αναγκαία, για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει καµία µετάδοση αστάθειας και αβεβαιότητας στην υπόλοιπη ευρωζώνη.

∆εν ανησυχώ λοιπόν για την Κύπρο, µε την προϋπόθεση βέβαια ότι θα συνεχίσουµε τη δική µας προσπάθεια, µε σοβαρότητα και αξιοπιστία, και ότι δεν θα επιτρέψουµε ποτέ να χαθεί η λογική πίσω από τους λαϊκισµούς, τα συνθήµατα και τις επιλογές των άκρων.

The post Κύπριος υπουργός Οικονομικών: Θα ζητούσαμε παράταση για την Ελλάδα, αλλά το θέμα δεν τέθηκε καν appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα