Κλειδώνει Δεκέμβρη το ασφαλιστικό

Συνεδριάζει το απόγευμα στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, το EuroWorking Group, με στόχο την οριστικοποίηση της νέας λίστας προαπαιτούμενων δράσεων, η υιοθέτηση των οποίων θα οδηγήσει στην εκταμίευση της υποδόσης του ενός δισ. ευρώ.

Γράφει ο Παύλος Ελευθερόπουλος

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους μεταξύ

των προαπαιτούμενων περιλαμβάνονται το Ασφαλιστικό, τα ζητήματα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, η ανεξαρτησία της γ.γ. Δημοσίων Εσόδων, η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, καθώς και ένας πρώτος σχεδιασμός για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Από αυτό το πακέτο προαπαιτούμενων έχουν βγει οι επικείμενες φορολογικές επιβαρύνσεις για τους αγρότες, καθώς και ό,τι αφορά τη φορολόγηση ενοικίων και την έκτακτη εισφορά.

Μετά, λοιπόν, από ένα διήμερο προβληματισμού στο εσωτερικό της κυβέρνησης η πλάστιγγα έγειρε στην πλευρά της άμεσης έναρξης διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για το Ασφαλιστικό και όχι υπέρ της παραπομπής του για τις αρχές του νέου έτους, καθώς υπερίσχυσαν οι υποστηρικτές της πρώτης άποψης που επιχειρηματολόγησαν στην λογική της ευνοικής για την κυβέρνηση συγκυρίας ελέω νεοδημοκρατικής κρίσης.

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό θα πρέπει να διασφαλίζουν την αλληλεγγύη των γενεών, την κοινωνική αλληλεγγύη και τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος δήλωσε στην ΕΡΤ ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας. Το νέο ασφαλιστικό θα πρέπει να είναι ένα σύστημα εγγυημένων παροχών. Θα περιλαμβάνει μια εθνική εγγυημένη κατώτατη σύνταξη και παράλληλα την αναλογική σύνταξη. Η εθνική σύνταξη θα χρηματοδοτείται από την φορολογία και η αναλογική θα προκύπτει από την προσμέτρηση του μισθού και για τους αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες, το εισόδημα. Η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος θα εξασφαλιστεί με μια μεγάλη μεταρρύθμιση εξήγησε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει μια νέα αντίληψη στην ελληνική κοινωνία όπου η νέα γενιά θα πρέπει να θεωρεί δικαίωμά της την κοινωνική ασφάλιση ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση υποχρεούται να πατάξει τη μαύρη εργασία.

The post Κλειδώνει Δεκέμβρη το ασφαλιστικό appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα