Ιστορία, γαστρονομία, φυσικό περιβάλλον και παραλίες – Αυτό είναι το δυνατό τουριστικό «χαρτί»!

Η ιστορία, η γεωγραφική θέση, η γαστρονομία, η παραδοσιακή μουσική, το φυσικό περιβάλλον και οι παραλίες, είναι για μεγάλη μερίδα επισκεπτών (39%) οι βασικές κατηγορίες των πληροφοριών που ζήτησαν όταν πάτησαν το... πόδι τους στην πόλη!

Το παραπάνω εύρημα προκύπτει από έρευνα που διεξήχθη από τις 18 Μαίου 2013 μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου 2013 από το τουριστικό περίπτερο της πλατείας Αριστοτέλους σε συνεργασία με το τμήμα Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και παρουσίασε, σήμερα,

στη διάρκεια των εργασιών της διημερίδας για τις νέες προοπτικές για την τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, ο επιστημονικός συνεργάτης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της πόλης (ΕΕΘ) Κώστας Ποσειδώνος.

Στη δεύτερη κατηγορία(27%) ανήκουν οι επισκέπτες που επιδιώκουν να καλύψουν τις καταναλωτικές τους ανάγκες και παράλληλα να ξεναγηθούν λαμβάνοντας μια μικρή γεύση από τη γενική εικόνα της πόλης γνωρίζοντας βασικά στοιχεία της. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και αυτοί που ο τελικός προορισμός τους είναι κάποιος άλλος και η Θεσσαλονίκη είναι ένα ενδιάμεσο μέρος του ταξιδιού τους.

Η τρίτη κατηγορία (12%) είναι οι επισκέπτες που έχουν ειδικές απαιτήσεις (επέλεξαν την πόλη για να ξεκουραστούν ή να διασκεδάσουν με τους φίλους). Σ' αυτή την κατηγορία ανήκουν και ειδικές ομάδες τουριστών. Τέταρτη και τελευταία κατηγορία (ποσοστό 22%) είναι αυτή των επισκεπτών που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τα μνημεία που χαρακτηρίζουν τη Θεσσαλονίκη και αναδεικνύουν την πολυπολιτισμικότητά της ανάλογα με την ιστορική περίοδο.

Σύμφωνα δε, με όσα προκύπτουν από την ίδια έρευνα, η πρώτη δεκάδα των χωρών προέλευσης των επισκεπτών που επισκέφθηκαν το τουριστικό περίπτερο διαμορφώνεται ως εξής: Στην 1η θέση η Ελλάδα με ποσοστό 32% (2380 επισκέπτες) και ακολουθούν η Ιταλία με 12% (853 επισκέπτες), η Γερμανία με 11% (822 επισκέπτες), η Ρωσία με 9% (695 επισκέπτες), η Τουρκία με 9% (685 επισκέπτες), η Γαλλία με 9% (511 επισκέπτες), η Σερβία με 7% (421 επισκέπτες), η Ρουμανία με 5% και 379 επισκέπτες, η Ισπανία με 5% και 342 επισκέπτες και η Κύπρος με 4% και 312 επισκέπτες.

Αναφερόμενος στα κύρια γνωρίσματα του τουριστικού κλάδου της πόλης, ο κ. Ποσειδώνος «στάθηκε» στο μεγάλο αριθμό των δραστηριοποιούμενων επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα τον υπερκορεσμό της προφοράς, τις χαμηλού επιπέδου υπηρεσίες σε πολλές περιπτώσεις και την έλλειψη επαρκούς τεχνογνωσίας και το μικρό μέγεθος (συνήθως οικογενειακών) επιχειρήσεων με περιορισμένη δυνατότητα πόρων.

Στις προτάσεις για τη βελτίωση της εικόνας του τουριστικού προϊόντος της πόλης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία μόνιμου τουριστικού περιπτέρου στο κέντρο της πόλης ολόκληρο τον χρόνο (ποσοστό 70% από το σύνολο των επισκεπτών), καθώς και η βελτίωση της ευταξίας της πόλης που περιλαμβάνει την καθαριότητα, τους δημόσιους χώρου υγιεινής, τον έλεγχο των φαινομένων επαιτείας, κλοπών, πορνείας κ.αλ. (ποσοστό 74%).

Την διημερίδα διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το ΥΜΑΘ και τη Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Εταιρεία Θεσσαλονίκης ΑΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα