Η Τρόικα αδειάζει την κυβέρνηση: Δεν χρειάζεστε πάνω από 170 άτομα στα ΕΑΣ

Ενόσω η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα μπορούν να λειτουργήσουν με 340-400 εργαζόμενους, η Τρόικα έχει διαφορετική γνώμη καθώς επιμένει ότι δεν χρειάζεται να μείνουν ούτε 170 εργαζόμενοι.

Όπως φαίνεται, οι Ευρωπαίοι ηγέτες απαιτούν τα ΕΑΣ (πρώην ΕΒΟ και ΠΥΡΚΑΛ) να περιοριστούν αυστηρά και μόνο στις προμήθειες του υπουργείου

Εθνικής Άμυνας, παρ' όλο που η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχουν εξαγωγική δυνατότητα.

Η διαφωνία για τα ΕΑΣ είναι και ο λόγος για τον οποίο η προγραμματισμένη για την προηγούμενη εβδομάδα τηλεδιάσκεψη με την Τρόικα για το μέλλον της αμυντικής βιομηχανίας έχει αναβληθεί δύο φορές.

Επίσης, οι δανειστές υποστηρίζουν ότι οι τρεις κρατικές βιομηχανίες τα προηγούμενα χρόνια ελάμβαναν παρανόμως ενισχύσεις από το ελληνικό κράτος, για να καλύψουν τα ελλείμματά τους, ενώ ακόμα σύμφωνα με την ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, τόσο η μεταλλευτική εταιρεία ΛΑΡΚΟ όσο και οι εταιρείες Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) με την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) πρέπει να επιστρέψουν στις Βρυξέλλες τις κρατικές επιχορηγήσεις που έχουν εισπράξει.

Μέχρι στιγμής το κυβερνητικό σχέδιο για την αναδιάρθρωση των τριών εταιρειών απορρίφθηκε ως μη βιώσιμο και ρεαλιστικό μέσω email, το οποίο απέστειλε ο κ. Ματίας Μορς, εκπρόσωπος της Κομισιόν, προς τη γενική γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, κυρία Χριστίνα Παπακωνσταντίνου.

Επιπλέον, η εμμονή της τρόικας να υπαγορεύσει την περιορισμένη λειτουργία της αμυντικής βιομηχανίας με αποκλειστικό προσανατολισμό την εσωτερική αγορά, ήτοι την κάλυψη των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων, προκαλεί έντονο προβληματισμό.

Όπως και στην περίπτωση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, εικάζεται ότι η Τρόικα επιθυμεί να θεμελιώσει τις όποιες δυνατότητες εξαγωγικού προσανατολισμού των κρατικών αμυντικών βιομηχανιών ενώ ακόμα όπως φαίνεται η Κομισιόν προσανατολίζεται στον ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό των κρατικών ενισχύσεων προς όφελος των αμυντικών βιομηχανιών, επιβάλλοντας τη γραμμή να γίνονται διαγωνισμοί παντού.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα