Η Μάρτζορι ΜακΓκιν στο KoolNews.gr: Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα θα ήταν κάθαρση

Η επιτυχημένη δημοσιογράφος από τη Σκωτία συστήθηκε στο ευρύ κοινό το 2010 με το βιβλίο – ύμνο της Ελλάδας Things can only get Feta και αγαπήθηκε από τους Έλληνες όσο ελάχιστοι Βρετανοί έχουν καταφέρει.

Τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη της μεγάλη επιτυχία στη χώρα μας, επιστρέφει με το σύντροφό της και το σκύλο τους, Ουάλας και υπόσχεται να καταπλήξει το κοινό της με το νέο βιβλίο που ετοιμάζει για τις περιπέτειες της στη λατρεμένη της -όπως η ίδια την αποκαλεί- Ελλάδα. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, δηλώνει πως η οικονομική κρίση δε θα μπορέσει ποτέ να σβήσει το λαμπρό Ελληνικό πολιτισμό, ενώ τάσσεται υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Μότο της; «Είμαστε όλοι Έλληνες».

Συνέντευξη στην Όλγα Παρθενέα-Γεωργάτσου

Το βιβλίο σας «Things can only get Feta'» ενισχύει την αυτοπεποίθηση των Ελλήνων και αναζωπυρώνει την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον στην Ελλάδα. Πώς αποφασίσατε να γράψετε για τη ζωή στη χώρα μας εν μέσω αυτής της τεράστιας οικονομικής κρίσης;

Το 2010 ο σύντροφός μου, Τζιμ κι εγώ αποφασίσαμε να εγκαταλείψουμε τις δουλειές μας ως δημοσιογράφοι στη Σκωτία διότι βλέπαμε τα δεδομένα να αλλάζουν δραματικά και το μέλλον μας να μοιάζει αβέβαιο. Η Βρετανία ήταν επίσης σε ύφεση κι έτσι αποφασίσαμε να έρθουμε για ένα χρόνο στην Ελλάδα και να συνδυάσουμε δουλειά, διακοπές και ταξίδια. Αγαπάμε πολύ την Ελλάδα και την είχαμε επισκεφτεί πολλές φορές στο παρελθόν. Επιλέξαμε τη Μάνη, στη νότια Πελοπόννησο γιατί γνωρίζαμε πως πρόκειται για ένα απομακρυσμένο και πανέμορφο μέρος με λίγους τουρίστες. Έτσι, είχαμε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε τους Έλληνες και να αποτελέσουμε κομμάτι της ζωής τους. Όσο βρισκόμασταν εκεί γράψαμε πολλά άρθρα σχετικά με τη ζωή στην Ελλάδα για ξένα μέσα ενημέρωσης και κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα να γράψω ένα βιβλίο για όλα όσα ζήσαμε εδώ.

Το βιβλίο σας είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στο ελληνικό κοινό. Αν το γράφατε σήμερα, στην Ελλάδα του 2014, θα παρουσιάζατε τα πράγματα διαφορετικά;

Καταρχήν, νιώθω την ανάγκη να σας ευχαριστήσω για τα καλά σας λόγια. Αν έγραφα τώρα το «Things can only get Feta» τα λόγια μου για τους υπέροχους ανθρώπους που γνώρισα εδώ και την παραδοσιακή ζωή που αποτέλεσε την καθημερινότητά μου, θα ήταν ακριβώς τα ίδια. Το μόνο που θα άλλαζε θα ήταν η δική μου ψυχική διάθεση ως προς τα τεκταινόμενα. Το 2010 η κρίση ήταν σε πρώιμο στάδιο και κανείς δε γνώριζε τι θα ακολουθούσε. Υπήρχε τρομερή αβεβαιότητα για το μέλλον, για το αν η Ελλάδα θα έπρεπε να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη και τεράστια αγωνία για το μέλλον της χώρας. Ουσιαστικά η εποχή εκείνη ήταν η μετάβαση από έναν τρόπο ζωής σε έναν άλλο, πολύ πιο δύσκολο. Δυστυχώς, όλα άλλαξαν. Αν ξεκινούσα να γράφω το βιβλίο τώρα πιστεύω πως δε θα μπορούσα να αποδώσω εκείνο το γλυκόπικρο διάστημα κεφιού και ελπίδας στην αρχή της τεράστιας οικονομικής κρίσης που έπληξε τη χώρα.

Βρίσκεστε σε περίοδο προετοιμασίας του νέου σας βιβλίου. Τι να περιμένουμε;

Το πρώτο βιβλίο πραγματεύεται τις περιπέτειές μας κατά τον πρώτο μας χρόνο στη Μάνη. Αυτό που ετοιμάζω τώρα είναι η συνέχεια του και αφορά τα δύο τελευταία χρόνια που ζήσαμε στην Ελλάδα, στο ζενίθ της κρίσης. Δεν εστιάζει τόσο στην οικονομική κρίση, αλλά περιγράφει τις περιπέτειές μας, τα ταξίδια μας και όλα όσο ζήσαμε και μάθαμε με τους ξεχωριστούς ανθρώπους που γνωρίσαμε εδώ. Γιατί οι Έλληνες είναι πραγματικά ξεχωριστοί άνθρωποι. Για να πω την αλήθεια, δεν ήμουν καθόλου σίγουρη για το αν ήθελα να γράψω ένα σίκουελ του πρώτου μου βιβλίου, όμως πολλοί αναγνώστες επικοινώνησαν μαζί μου ζητώντας μου να γράψω περισσότερα για την Ελλάδα. Ήταν πολύ ενθαρρυντικό όλο αυτό κι έτσι αποφάσισα να δώσω συνέχεια.

Πλειάδα Ελλήνων δημοσιογράφων θεωρεί πως κατάγεστε από την Αυστραλία. Πώς προέκυψε αυτή η παρανόηση;

Γεννήθηκα στη Σκωτία και ζω πλέον μόνιμα εκεί. Όμως στην Αυστραλία μεγάλωσα και εργάστηκα χρόνια ως δημοσιογράφος. Έδωσα την πρώτη μου συνέντευξη στην εφημερίδα Νέος Κόσμος και το δημοσιογράφο Σωτήρη Χατζημανώλη, ενώ αργότερα αναπαράχθηκε και από άλλα μέσα. Ο Νέος Κόσμος με παρουσίασε ως Αυστραλή και την ίδια γραμμή ακολούθησαν και οι υπόλοιποι δημοσιογράφοι που ασχολήθηκαν τότε με το βιβλίο μου. Προσωπικά θεωρώ τον εαυτό μου Σκωτσέζα και Αυστραλή, καθώς είμαι συνδεδεμένη και με τις δύο χώρες. Το ίδιο αισθάνομαι και για την Ελλάδα. Η χώρα αυτή αποτελεί ένα σημαντικότατο κεφάλαιο της ζωής μου και θα είναι πάντα για μένα το πνευματικό μου σπίτι.

Τι σας έκανε να επιλέξετε ξανά τη Μάνη, που είναι αναμφίβολα ένα από τα ακατέργαστα διαμάντια της Ελλάδας και όχι την Αθήνα ή κάποιο από τα κοσμοπολίτικα ελληνικά νησιά;

Φέτος ήρθαμε ξανά στην Ελλάδα με το Τζιμ και τον Ουάλας για να απολαύσουμε το ελληνικό καλοκαίρι και να ολοκληρώσω το βιβλίο μου. Δε σας κρύβω πως ήθελα να δω πως είναι η Ελλάδα τώρα που τα χειρότερα έχουν περάσει. Διαλέξαμε την Κορώνη, τη Μεσσηνιακή χερσόνησο γιατί είναι κι αυτή απομακρυσμένη, πολύ όμορφη και με τεράστια ιστορία. Πολλές νιώθω πως βρίσκομαι σε νησί, καθώς από τη μία μεριά αντικρίζω το Μεσσηνιακό κόλπο και από την άλλη το Ιόνιο Πέλαγος. Έχω επισκεφτεί πολλά ελληνικά νησιά μεταξύ των οποίων η Κρήτη, η Σαντορίνη, η Κέρκυρα, οι Παξοί, η Σέριφος και η Σίφνος και ευελπιστώ να ταξιδέψω σε ακόμα περισσότερα. Η Κορώνη όμως ήταν η ιδανική τοποθεσία για να ξεκουραστώ και να γράψω, ενώ παράλληλα είχαμε τη ευκαιρία να βρεθούμε ξανά με αγαπημένους φίλους που γνωρίσαμε στην Πελοπόννησο.

Αν σας ζητούσαμε να περιγράψετε τους Έλληνες με τρεις μόνο λέξεις, ποιες θα ήταν αυτές;

Στωικοί, γενναιόδωροι, μοναδικοί.

Η προκατάληψη κατά της Ελλάδας είχε λάβει τα χρόνια προηγούμενα χρόνια τεράστιες διαστάσεις. Σας απογοητεύει αυτή η ανθελληνική καμπάνια των διεθνών μέσων ενημέρωσης;

Η προκατάληψη αυτή δεν είναι ιδιαίτερα εμφανής πλέον. Τις χρονιές 2011 και 2012 ήταν τρομερά έντονη και -κατ εμέ- πολύ απογοητευτική. Πολλά από τα διεθνή μέσα (συμπεριλαμβανομένων και των βρετανικών εφημερίδων) συνήθιζαν να αναπαράγουν προσβλητικά σχόλια και να παρουσιάζουν τα κλασικά στερεότυπα για τους Έλληνες, οι οποίοι εμφανίζονταν διεφθαρμένοι, μαθημένοι στο να μη δουλεύουν και απρόθυμοι να πληρώσουν φόρους. Τα μέσα κατηγορούσαν το λαό για τη δυσμενή θέση της χώρας. Από την άλλη, οι ίδιοι οι Έλληνες θεωρούν ότι στην κρίση συνέβαλλαν κάποιες παλιές οικονομικές και ιστορικές τακτικές όπως λόγου χάρη η κακή πολιτική διαχείριση. Είναι απαράδεκτο να παρουσιάζουν τους Έλληνες απρόθυμους να εργαστούν γιατί είναι από τους πιο σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους της Ευρώπης. Κανείς δεν πρέπει να ασκεί τόσο σκληρή κριτική γιατί είναι κάτι παραπάνω από εμφανές το πόσο πολύ υποφέρουν αυτοί οι άνθρωποι από τα ακραία μέσα λιτότητας. Οι θυσίες των Ελλήνων για να σταθεί ξανά η χώρα στα πόδια της υπήρξαν τεράστιες και θεωρώ πως όλοι οφείλουμε σεβασμό, υποστήριξη και κατανόηση στον ελληνικό λαό.

Η υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα ήρθε πρόσφατα ξανά στο προσκήνιο. Ο Τζορτζ Κλούνεϊ, ο Ματ Ντέιμον και ο Μπιλ Μάρεϊ δήλωσαν πως τα ελληνικά γλυπτά «είχαν μια πολύ ευχάριστη διαμονή στη Βρετανία» όμως ήρθε η ώρα να επιστρέψουν στη χώρα που τα γέννησε. Ως Σκωτσέζα, τάσσεστε υπέρ ή κατά της επιστροφής των Ελγινείων στην Ελλάδα;

Τα Γλυπτά πρέπει επιτέλους να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Οι λόγοι που προφασίζονται οι Βρετανοί για την παραμονή των Μαρμάρων στην Αγγλία (όπως η υποτιθέμενη συντήρηση τους για παράδειγμα) είναι πλέον αβάσιμοι, κυρίως μετά τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης. Έχω επισκεφτεί το Μουσείο και δηλώνω με σιγουριά πως η θέση τους είναι εκεί. Στο μέρος αυτό θα φρόντιζαν σίγουρα καλύτερα τα Γλυπτά τα οποία θα βρίσκονταν ύστερα από τόσα χρόνια, όλα μαζί, ενωμένα και στο μέρος που πραγματικά ανήκουν. Όλοι γνωρίζουν πως ο Λόρδος Έλγιν ήταν επιφανής Σκωτσέζος αριστοκράτης. Ως Σκωτσέζα λοιπόν, πιστεύω πως η επιστροφή των ελληνικών θησαυρών στην Αθήνα θα ήταν μια «κάθαρση» για τη χώρα μου και τον άσχημο ρόλο που έπαιξε στην απομάκρυνσή τους.

Είστε γυναίκα, επιτυχημένη δημοσιογράφος και συγγραφέας και λατρεύετε να ταξιδεύετε. Με λίγα λόγια πολλές γυναίκες θα σας ζήλευαν και θα αναρωτιόντουσαν πως καταφέρνετε να συνδυάσετε καριέρα, οικογένεια και προσωπικό χρόνο για εσάς. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας;

Πω πω πω, που λέτε κι εσείς οι Έλληνες! Δε θέλω κανένας να νιώθει ζήλεια για μένα, δε χρειάζεται. Είμαι μια πολύ ανεξάρτητη γυναίκα και μοιράζομαι την καθημερινότητά μου με το σύντροφό μου και το λατρεμένο μας σκύλο, Ουάλας. Νιώθω πως είμαστε ευλογημένοι που έχουμε τη δυνατότητα να εκφραζόμαστε μέσω της συγγραφής, να ταξιδεύουμε και φυσικά να ζήσουμε στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει μαγική συνταγή όμως. Δέχτηκα πολλά θετικά σχόλια μετά τη συνέντευξη μου στο Νέο κόσμο, όμως υπήρξαν και πολλοί επικριτές. Είπαν πως είναι πολύ εύκολο για ανθρώπους σαν εμάς, ξένους, να έρθουν στην Ελλάδα και να απολαύσουν μια ξέγνοιαστη ζωή την ώρα που ο ελληνικός λαός ζει στην ανέχεια. Με στεναχώρησαν πάρα πολύ αυτά τα σχόλια γιατί ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Τόσο εγώ όσο και ο Τζιμ, κάναμε πολλές προσωπικές και οικονομικές θυσίες για να μπορέσουμε να ζήσουμε τρία ολόκληρα χρόνια εδώ. Παρόλα αυτά ήταν επιλογή μας και δεν τη μετανιώσαμε ποτέ. Ζούμε μόνο μια φορά και οφείλουμε να κάνουμε όλα αυτά που πιστεύουμε πως εμπλουτίζουν τη ζωή μας.

Πέρα από το blog σας BigFatGreekBlog πως θα μπορούσαν οι θαυμαστές σας να έρθουν σε άμεση επικοινωνία μαζί σας;

Μπορούν να με βρουν στη σελίδα μου στο Facebook, την οποία διαχειρίζομαι η ίδια. Στο Twitter, και στην ιστοσελίδα μου www.bigfatgreekodyssey.com. Χαίρομαι πολύ να έρχομαι σε επαφή με τους ανθρώπους εδώ και πιστεύω πραγματικά πως η Ελλάδα θα ξεπεράσει κάθε δυσκολία και θα αποδείξει σε ολόκληρο τον κόσμο πως ένας τόσο λαμπρός πολιτισμός με τέτοια ιστορία δε μπορεί να καταστραφεί από μια απλή οικονομική κρίση. Άλλωστε, «όλοι είμαστε Έλληνες» όπως είπε και η Διεθνής Κοινότητα στο αποκορύφωμα της κρίσης.

The post Η Μάρτζορι ΜακΓκιν στο KoolNews.gr: Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα θα ήταν κάθαρση appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα