Η ατζέντα της ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ – Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο

10:59 2/8/2013 - Πηγή: KoolNews

Τις προτεραιότητες της Ελλάδας στην Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. παρουσίασε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο υπουργικό συμβούλιο. Η Ελλάδα που θα διαδεχθεί την Λιθουανία και θα αναλάβει για 5η φορά στην ιστορία της τα ηνία της Ε.Ε. θα επικεντρωθεί σε ζητήματα ανάπτυξης, απασχόλησης, μετανάστευσης αλλά και

θαλάσσιας πολιτικής.

Η ατζέντα εγκρίθηκε χθες με ομόφωνη απόφαση ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι «η διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας συνιστά ένα πρόσθετο παράγοντα που ορίζει το πλαίσιό της».

Η οικονομική κρίση, εξήγησε ο κ. Βενιζέλος πως «επέβαλε την υιοθέτηση περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής για την διαφύλαξη της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και την εξυγίανση της οικονομίας. Παράλληλα, η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης μέσω εφαρμογής πολιτικών αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας επηρέασε ισχυρά την κοινωνική συνοχή».

Εξηγώντας τα κριτήρια ιεράρχησης της ατζέντας της προεδρίας, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε πως με την ανεργία να φτάνει σε ιστορικά υψηλά σε πολλά κράτη- μέλη, η ανάπτυξη δεν θα μπορούσε παρά να αποτελεί ζήτημα πρωταρχικής σημασίας για την ελληνική Προεδρία. Επιδίωξη αποτελεί η εξισορρόπηση του χρονοδιαγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης με την εφαρμογή ενός ενισχυμένου και ρεαλιστικού Συμφώνου για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα μπορεί να έχει ισχυρό ρόλο αναφορικά με τα έργα εντάσεως εργασίας (π.χ. προγράμματα για τις ΜΜΕ, βασικές υποδομές, ενέργεια και κλίμα).

Στο πλαίσιο της περαιτέρω ολοκλήρωσης της ευρωζώνης, η ελληνική Προεδρία αναμένεται να δώσει έμφαση:

α) στην προώθηση της τραπεζικής ένωσης (εποπτεία – εξυγίανση - εγγύηση καταθέσεων στην βάση των νέων κεφαλαιακών απαιτήσεων). Κατά το διάστημα της Ελληνικής Προεδρίας, θα επιδιωχθεί απτή πρόοδος στη θέσπιση του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης (SRM),

β) στην οικοδόμηση των αρχών της δημοσιονομικής και οικονομικής ένωσης,

γ) στην κοινωνική διάσταση της Ευρωζώνης.

δ) στη διασφάλιση όσο το δυνατόν περισσότερης διαφάνειας στη λήψη αποφάσεων.

Σημασία πρόκειται επίσης να δοθεί σε θέματα μετανάστευσης, κινητικότητας και ελέγχου των ευρωπαϊκών συνόρων σε σύμπλευση με ζητήματα που είναι σε προτεραιότητα στην χώρα μας εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης όπως και θαλάσσια πολιτική.

Η Αθήνα θα επιδιώξει να αναδείξει την ανάγκη να υπάρξει μία συνολική ευρωπαϊκή διαχείριση του μεταναστευτικού φαινομένου. Στόχους θα αποτελέσουν η καλύτερη οργάνωση της νόμιμης μετανάστευσης, ο περιορισμός της παράνομης μετανάστευσης «με ένα αποδοτικό, ωστόσο και ανθρώπινο, τρόπο», καθώς επίσης η ενίσχυση των συνεργιών μεταξύ μετανάστευσης και ανάπτυξης.

Οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας αναλυτικά:

Ανάπτυξη-Απασχόληση-Συνοχή

Με την ανεργία να φθάνει σε ιστορικά υψηλά σε πολλά κράτη μέλη, πλήττοντας ιδιαίτερα τους νέους, και την ύφεση να απειλεί πάντα τις ευρωπαϊκές οικονομίες, η ανάπτυξη, ως φορέας πολυδιάστατων ωφελειών σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, δεν θα μπορούσε παρά να αποτελεί ζήτημα πρωταρχικής σημασίας για την Ελληνική Προεδρία στο σύνολο των θεματικών δράσεων της ΕΕ, ως η μόνη που δύναται να βγάλει τις ευρωπαϊκές οικονομίες από το υφεσιακό τέλμα. Για την Ελλάδα, ανάπτυξη και απασχόληση συνδέονται δομικά και άρρηκτα.

Η «ισορροπία» μεταξύ πολιτικών δημοσιονομικής σταθερότητας και πολιτικών ανάπτυξης (σε εφαρμογή και των προβλέψεων της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020») αποτελεί την λυδία λίθο των εξελίξεων προς την κατεύθυνση της επίτευξης της αναγκαίας συνοχής μεταξύ των οικονομιών της Ένωσης, και, κατ' επέκταση, και των ευρωπαϊκών κοινωνιών, συστατικού στοιχείου για την περαιτέρω εμβάθυνση της ΕΕ, που αποτελεί και την δεύτερη προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας.

Επιδίωξη αποτελεί η εξισορρόπηση του χρονοδιαγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης με την εφαρμογή ενός ενισχυμένου και ρεαλιστικού Συμφώνου για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση, το οποίο να μπορεί να μετατραπεί σε ένα πολυσχιδές ευρωπαϊκό πρόγραμμα επενδύσεων, στο πρότυπο της πολιτικής συνοχής, με επίκεντρο την απασχόληση. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα μπορεί να έχει ισχυρό ρόλο αναφορικά με τα έργα εντάσεως εργασίας (π.χ. προγράμματα για τις ΜΜΕ, βασικές υποδομές, ενέργεια και κλίμα), με την στήριξη και την εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε κάθε περίπτωση, χρήσιμη θα ήταν η εκκίνηση του διαλόγου για τους θεματικούς τομείς που προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης και, ταυτόχρονα, δημιουργίας θέσεων απασχόλησης, (π.χ. μεταφορές, ενέργεια, ναυτιλία και φυσικά τουρισμός). Η παρουσίαση από την Ευρ. Επιτροπή, εντός των επομένων μηνών, σχετικής Λευκής Βίβλου θα μπορούσε να αποτελέσει το εφαλτήριο αυτού του εγχειρήματος.

Η ενδιάμεση αξιολόγηση της "Στρατηγικής Ευρώπης 2020" κατά το εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο 2014 αποτελεί πρόσφορο πλαίσιο και προσφέρει την ευκαιρία για την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών. Ένα πρώτο, αν και όχι επαρκές, βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση πραγματοποιήθηκε στο Ευρ. Συμβούλιο του Ιουνίου, όπου αποφασίσθηκαν, ταυτόχρονα, η ενίσχυση των προσπαθειών για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, αλλά και το κοινό πρόγραμμα ΕΤΕπ-Επιτροπής «Investment Plan» για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ, ως βασικών εργοδοτών της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Οι παρεμβάσεις για την ανάσχεση της ανεργίας και την στήριξη της απασχόλησης είναι απολύτως αναγκαίες, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας «άνεργης ανάπτυξης».

Εμβάθυνση Ένωσης/Ολοκλήρωση Ευρωζώνης

Η αντιμετώπιση της δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Ευρωζώνη και η νέα αρχιτεκτονική της ΟΝΕ είναι εκ των πραγμάτων προτεραιότητες των προεδριών των επόμενων ετών, περιλαμβανομένης και της ελληνικής. Στόχος είναι η διαφύλαξη της σταθερότητας του κοινού νομίσματος μέσα από την εμβάθυνση της ΟΝΕ και τον ex ante συντονισμό των εθνικών δημοσιονομικών πολιτικών.

Στο πλαίσιο αυτό, έμφαση θα δοθεί:

στην προώθηση της τραπεζικής ένωσης (εποπτεία-εξυγίανση-εγγύηση καταθέσεων στην βάση των νέων κεφαλαιακών απαιτήσεων), η οποία αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο για την καλλίτερη λειτουργία της ΟΝΕ και προϋπόθεση για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της ρευστότητας στην ευρωπαϊκή οικονομία. Κατά το διάστημα της Ελληνικής Προεδρίας, θα επιδιωχθεί απτή πρόοδος στη θέσπιση του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης (SRM).

στην οικοδόμηση των αρχών της δημοσιονομικής και οικονομικής ένωσης. Πιο συγκεκριμένα, στόχος είναι να διασφαλισθεί η αποτελεσματική εφαρμογή των νέων μηχανισμών οικονομικής διακυβέρνησης της Ένωσης (δηλ. ο δημοσιονομικός συντονισμός ώστε να ενισχυθούν οι συνέργειες μεταξύ των κρατών μελών με τρόπο που θα ευνοεί την ανάπτυξη). Όλη αυτή η διαδικασία της εμβάθυνσης θα σέβεται απόλυτα την Κοινή Αγορά και θα είναι ανοικτή στα μέλη της ΕΕ που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην κοινωνική διάσταση της Ευρωζώνης, ως ένα από τα δομικά στοιχεία της εμβάθυνσης. Η διάσταση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία ως απάντηση στην δημογραφική και δημοσιονομική κρίση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους.

Παράλληλα, θα πρέπει να θεμελιωθεί το θεσμικό οικοδόμημα που να εξασφαλίζει διαφάνεια, λογοδοσία και αντιπροσωπευτικότητα στο όλο εγχείρημα στη βάση της αρχής της θεσμικής ισοτιμίας των κρατών-μελών.

Μετανάστευση, Σύνορα και Κινητικότητα

Η επισφαλής ατμόσφαιρα στο εγγύς περιβάλλον της Ευρώπης, σε συνδυασμό με τη διατήρηση των γενεσιουργών αιτίων που προκαλούν τις μεταναστευτικές ροές προς το εσωτερικό της ΕΕ, επιδρούν αυξητικά στην πίεση, η οποία ασκείται στα κράτη μέλη, σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης και μεταρρυθμιστικών προσπαθειών, όταν κύριο ζητούμενο αποτελεί η σταθερότητα και η ανάπτυξη. Τις συνέπειες αυτής της πίεσης βιώνουν με ιδιαίτερη ένταση τα κράτη-μέλη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και όσα ήδη μαστίζονται από βαθιά ύφεση και υψηλή ανεργία.

Σε αυτό το πλαίσιο, στόχος της Ελληνικής Προεδρίας αποτελεί η ενίσχυση των προσπαθειών ανάδειξης και ενίσχυσης των θετικών συνεπειών μιας συνολικής ευρωπαϊκής διαχείρισης του μεταναστευτικού φαινομένου στην υπηρεσία της ανάπτυξης. Η Ελληνική Προεδρία θα επικεντρώσει τις προσπάθειές της για να αναδείξει όλες τις διαστάσεις της μεταναστευτικής πολιτικής, με παράλληλες δράσεις για τον περιορισμό των επιπτώσεων από την λαθρομετανάστευση, σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδα.

Θάλασσα

• Η Ελλάδα, ως παραδοσιακά ναυτιλιακή χώρα, κατανοεί και αναγνωρίζει την δυναμική και τις ευκαιρίες που απορρέουν από τις θαλάσσιες δραστηριότητες για την συνολική οικονομία της Ένωσης, υπό την προϋπόθεση διαφύλαξης της αειφορίας. Επιπλέον, ιδιαίτερη σημασία έχει η ανάδειξη και αντιμετώπιση προβλημάτων ασφάλειας που αφορούν στην διαχείριση των θαλασσίων συνόρων της Ένωσης.

• Στο πλαίσιο αυτό, μία οριζόντια θεματική της Ελληνικής Προεδρίας, που θα διαπερνά το σύνολο των προτεραιοτήτων της, θα αφορά στην Θαλάσσια Πολιτική της ΕΕ. Κεντρική ιδέα είναι η επανεκκίνηση και ο επαναπροσδιορισμός της Θαλάσσιας Πολιτικής, με συμπερίληψη όλων των εκφάνσεών της, και όχι μόνον των αναπτυξιακών πτυχών (Διακήρυξη Λεμεσού επί Κυπριακής Προεδρίας).

• Κατά συνέπεια, οι δράσεις που θα αναληφθούν και τα θέματα που θα αναδειχθούν θα εκτείνονται σε ένα ευρύτατο φάσμα, όπως η Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στην «Ατζέντα Ανάπτυξη και Απασχόληση στους τομείς Θάλασσας και Ναυτιλίας», ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός, η Πρωτοβουλία Αδριατικής-Ιονίου, η Θαλάσσια Στρατηγική Ασφάλειας, ο Θαλάσσιος και Παράκτιος Τουρισμός, η Μετανάστευση δια της Θάλασσας.

• Στοχεύουμε να συνεργασθούμε στενά με εταίρους με τους οποίους έχουμε κοινά στρατηγικά συμφέροντα και να προωθήσουμε στρατηγικές και πολιτικές προς το κοινό συμφέρον όλων των μελών της ΕΕ. Η θάλασσα είναι προνομιακό πεδίο γνώσης και δράσης των Ελλήνων και αστείρευτη πηγή ανάπτυξης και ευημερίας για όλη της Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα