Έτσι νομιμοποιούν τα αυθαίρετα – Πώς οι καταπατητές θα «αγοράσουν» οικόπεδα και ακίνητα

Σε έσοδα από 250 ως 300 εκατομμύρια προσβλέπει το Κράτος και κάπως έτσι έρχεται νέος νόμος για τα καταπατημένα και τα αυθαίρετα που βρίσκονται εντός αιγιαλού.

Με βάση τον νέο νόμο οι κάτοχοι καταπατημένων εκτάσεων, είτε αυτές περιέχουν κτίσμα είτε όχι, αλλά και όσοι έχουν στην κατοχή τους αυθαίρετο στα όρια του αιγιαλού μπορούν πλέον να εξαγοράσουν το ακίνητο και να το νομιμοποιήσουν.

Όποιος κατέχει αυθαίρετα,

με ή χωρίς τίτλους, δημόσιο ή ανταλλάξιμο ακίνητο που ανήκει στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου (αφορά περίπου 30.000 ακίνητα) και υπάγεται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών, καταγεγραμμένο ή μη, με ή χωρίς κτίσματα, δικαιούται να ζητήσει την εξαγορά αυτού, μέσα σε προθεσμία ενός έτους από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εφόσον κατέχει το ακίνητο επί τουλάχιστον μία εικοσαετία, χωρίς διακοπή, και μέχρι την 31η-12-2013 και εφόσον η κατοχή συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Εάν το ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή με αντικειμενική αξία τα 1.000 ευρώ το τετραγωνικό και η χαμηλότερη τιμή ζώνης της περιοχής είναι στα 600 ευρώ τότε η εξαγορά θα γίνει στη δεύτερη και χαμηλότερη τιμή, δηλαδή στα 600 ευρώ. Για όσους δεν υποβάλουν αίτηση ο νόμος προβλέπει από διοικητική αποβολή μέχρι πρόστιμο για την αυθαίρετη χρήση του ακινήτου.

Ως τίμημα εξαγοράς καταπατημένου ακινήτου ορίζεται για τις εκτός σχεδίου περιοχές, η αντικειμενική αξία που έχει το ακίνητο κατά το χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησης εξαγοράς. Για τις εντός σχεδίου περιοχές λαμβάνεται υπόψη η χαμηλότερη αντικειμενική αξία του οικείου διαμερίσματος. Το τίμημα προσαυξάνεται κατά ποσοστό 20%, αν επί του ακινήτου υφίστανται κτίσματα.

Επί του τιμήματος εξαγοράς και μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ παρέχεται έκπτωση 10%, εφόσον:

Στο προς εξαγορά ακίνητο υφίσταται κτίσμα έως 120 τ.μ., ή 140 τ.μ., σε περίπτωση πολυτέκνου, το οποίο αποτελεί την πρώτη και μόνη κατοικία του αιτούντος.Ο ίδιος ο αιτών ή προστατευόμενο μέλος της οικογενείας του είναι ανάπηρος σε ποσοστό 80% και άνω.

Αγροτικά ακίνητα

Ενιαία έκταση μέχρι δέκα στρέμματα και μέχρι είκοσι στρέμματα συνολικά. Είναι δυνατή η εξαγορά περισσότερων του ενός ακινήτου από τον ίδιο κάτοχο, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, υπό την προϋπόθεση ότι το σύνολο των εξαγοραζομένων εκτάσεων δεν υπερβαίνει τα είκοσι στρέμματα.

Προσοχή η αγορά του οικοπέδου δεν νομιμοποιεί το αυθαίρετο κτίσμα που βρίσκεται μέσα σε αυτό. Ο ιδιοκτήτης εντός προθεσμίας 12 μηνών από την έκδοση της απόφασης εξαγοράς, ο αιτών οφείλει να υποβάλει αίτηση νομιμοποίησης ή τακτοποίησης των κτισμάτων, επί ποινή ανάκλησης της απόφασης εξαγοράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα