Εφοπλιστές με χρέη 101 εκατ. €

Σημαντικές οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία των ναυτεργατών έχουν στο σύνολό τους οι εφοπλιστές, όπως προκύπτει από έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ, ο αρμόδιος υπουργός, γνωστοποίησε ότι η συνολική οφειλή προς το ΝΑΤ, το ΚΕΑΝ και τα ταμεία Πρόνοιας

των ναυτεργατών ανέρχονται στο ποσό των 101.065.652,15 ευρώ, ποσό το οποίο έχει αποσταλεί προς βεβαίωση στις αρμόδιες ΔΟΥ.

Από το έγγραφο του κ. Βρούτση προκύπτει ότι έχουν αποσταλεί στις ΔΥΟ έναντι οφειλών προς τα συγκεκριμένα Ταμεία:

Από οφειλές πλοίων εσωτερικού: 35.022.675,39 ευρώΑπό οφειλές ποντοπόρων πλοίων: 17.891.324,98 ευρώΑπό οφειλές έναντι Κεφαλαίου Ασφάλισης Επιβατών και Οχημάτων: 48.151.651,78 ευρώ

Ο υπουργός Εργασίας, στην απάντησή του, επισημαίνει για τα ανωτέρω ποσά ότι πρόκειται για τα αρχικώς βεβαιωθέντα, καθόσον βρίσκονται σε εξέλιξη διακανονισμοί αρκετών οφειλών προς το Ταμείο και λαμβάνουν χώρα καταβολές στις ΔΟΥ (είτε εφάπαξ-είτε με ρύθμιση), για τις οποίες ενημερώνεται σταδιακά η αρμόδια υπηρεσία του ΝΑΤ.

Ο κ. Βρούτσης επισημαίνει ταυτόχρονα ότι η υπηρεσία του ΝΑΤ έχει προβεί σε όλα τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως απαγόρευση απόπλου του πλοίου, αναγκαστική κατάσχεση μέσω αρμόδιας ΔΟΥ, υποβολή μήνυσης και αναγγελία στους διενεργηθέντες πλειστηριασμούς.

Η ερώτηση απευθύνεται σε δύο ακόμη υπουργούς (Οικονομικών και Ναυτιλίας και Αιγαίου) και οι βουλευτές έχουν ζητήσει στοιχεία και για τους φόρους που έχουν καταβάλει οι εφοπλιστές το 2013, για τα φορολογικά έσοδα από ναυτιλιακές εξωχώριες εταιρείες στην Ελλάδα και τις βεβαιωμένες ανεξόφλητες οφειλές των εφοπλιστών προς τη ΔΟΥ Πειραιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα