Δύσκολο «πλαίσιο» με «καλά λόγια»

Σήμερα ο πρωθυπουργός συναντάται με την κ. Μέρκελ. Ηδη υπάρχει ένα πολιτικό πλαίσιο που αποτελείται από τέσσερις πλευρές.

Γράφει ο Παναγιώτης Παναγιώτου

Πρώτον, τα καλά λόγια για την ελληνική προσπάθεια που είπε -από χθες- η καγκελάριος της Γερμανίας προσθέτοντας μάλιστα κάτι που έχει το δικό του νόημα: «Πολλοί στην τρόικα δεν το περίμεναν, αλλά η Αθήνα πέτυχε πρωτογενές

πλεόνασμα»!

Δεύτερον, έχουμε την αποχώρηση της Τρόικας από την Αθήνα, χωρίς να έχει επέλθει συμφωνία σε κρίσιμα ζητήματα, παρά την «πρόοδο», σύμφωνα με τη δήλωσή τους, που επετεύχθη, για να επιστρέψουν τον Δεκέμβρη.

Τρίτον, η κυβέρνηση κατέθεσε το σχέδιο του 2014 με αρκετά αισιόδοξες προβλέψει, χωρίς όμως να έχει και τη συμφωνία της Τρόικας. Έτσι αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης του τον Απρίλιο, οπότε ίσως χρειαστούν και «νέα μέτρα», ανάλογα με τις εξελίξεις στην πραγματική οικονομία και τον βαθμό επιβεβαίωσης των προβλέψεων.

Και τέταρτον, η αυστηρή δήλωση του προέδρου του Eurogroup, του κ. Γερούν Νταϊσελμπλούμ ότι «πολλοί υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους», που τη συμπλήρωσε με την επισήμανση για ανάγκη «νέων θυσιών από τους Έλληνες»!

Αυτό είναι το παζλ των δεδομένων, με βάση τα οποία συναντάται σήμερα ο πρωθυπουργός με την Μέρκελ. Προβλέψεις, αυτή τη στιγμή, για τα αποτελέσματα της συνάντησης δεν έχουν νόημα.

Η ουσία είναι μία. Η Αθήνα δεν αντέχει άλλο τη συνέχιση μιας πολιτικής μέτρων υφεσιακής λογικής. Ενώ οι εταίροι δανειστές μας επιμένουν σε μια «ολοκλήρωσή της». Η Αθήνα επείγεται και εν όψει ευρωεκλογών για μία ταχεία ελάφρυνση του χρέους, πράγμα για το οποίο οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, για τον ίδιο λόγο, κάθε άλλο παρά βιάζονται. Επίσης η Αθήνα χρειάζεται γρήγορη μεταφορά ενός ικανού όγκου ευρωπαϊκών πόρων, κάτι για το οποίο οι Ευρωπαίοι δεν είναι ακόμα έτοιμοι.

Σωστά ο Σαμαράς επιχειρεί πολιτική διαπραγμάτευση στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Μόνο που το «βήμα» των Ευρωπαίων εταίρων από τα «καλά λόγια» στα «συγκεκριμένα έργα», απ' ό,τι φαίνεται, δεν είναι ακόμα «χτισμένο»...

Το διαβάσαμε στο Έθνος

Κάντε like στην ΝΕΑ μας σελίδα στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα