Χιλιάδες αγρότες στο Σύνταγμα: Διαμαρτύρονται για το Ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση [εικόνες]

Για το Σάββατο ανανέωσαν το «ραντεβού» τους στην πλατεία Συντάγματος οι αγρότες, ενώ συλλαλητήριο διοργανώνει και το ΠΑΜΕ το πρωί στην Ομόνοια.

Με βάση τις εκτιμήσεις της αστυνομίας περίπου 10.000 αγρότες από όλη την Ελλάδα, αλλά και εργαζόμενοι άλλων κλάδων, συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή στο Σύνταγμα, όπου βρέθηκαν και 20 τρακτέρ.

Σύμφωνα με την Πανελλαδική

Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων οι αγρότες πρόκειται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.

Την Παρασκευή, αγρότες από διάφορα μπλόκα συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια και το απόγευμα της Παρασκευής ξεκίνησαν για το Σύνταγμα. Κρατώντας ελληνικές σημαίες και τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο και το «Πότε θα κάνει Ξαστεριά», κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή. Λίγη ώρα αργότερα, στο σημείο βρέθηκαν και 20 τρακτέρ από την Νίκαια της Λάρισας.

1 από 5 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ >

Οι αγρότες που βρίσκονταν από νωρίς εκεί υποδέχθηκαν με καπνογόνα και χειροκροτήματα τα τρακτέρ, τα οποία βρίσκονται τώρα μπροστά από τη Βουλή, ενώ οι διαδηλωτές ζητούν τώρα από τις αρχές να επιτρέψουν στους συναδέλφους τους οι οποίοι έχουν αποκλειστεί στο Χαϊδάρι, να φτάσουν στο Σύνταγμα και να ενωθούν μαζί τους.

Συνεχώς καταφτάνουν στο κέντρο αγρότες από όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να επικρατεί κυκλοφοριακό κομφούζιο.

1 από 18 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ >

Οι αγρότες άναψαν κλαδιά ελιάς και δάφνης έξω από τη Βουλή συμβολικά για την ειρήνη:

Επεισόδια έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Σκηνές απείρου κάλλους εκτυλίχθηκαν το πρωί της Παρασκευής έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς η κατάσταση ξέφυγε μετά την ένταση που δημιουργήθηκε ανάμεσα μεταξύ των Κρητικών αγροτών και της αστυνομίας.

Οι αγρότες από την Κρήτη που έφτασαν τα ξημερώματα της Παρασκευής από το νησί στην Αθήνα εξαγριώθηκαν με τη συμπεριφορά των αστυνομικών δυνάμεων και κυρίως μετά την απαγόρευση να πάει έξω από το υπουργείο ένα αγροτικό όχημα φορτωμένο με ντομάτες.

Οι αγρότες πέταξαν καπνογόνα, ντομάτες και πέτρες κατά του κτηρίου και των αστυνομικών που το φρουρούσαν, οι οποίοι απάντησαν με χρήση δακρυγόνων.

Τα επεισόδια συνεχίστηκαν για περισσότερο από μισή ώρα, με την αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση χημικών, ενώ ο δρόμος μπροστά στο υπουργείο θυμίζει πεδίο μάχης, με φωτιές σε κάδους, σπασμένα πεζοδρόμια και ζημιές στην πρόσοψη. «Επίθεση, αγρότες, στους αλήτες» φώναζαν εξοργισμένοι οι Κρητικοί και ακόμα: «Είστε προδότες, μας πουλήσατε, πάνω τους, αγρότες, φάτε τους»! Η αστυνομία προχώρησε σε δύο τουλάχιστον προσαγωγές αγροτών, ενώ οι υπόλοιποι, συμπαραστεκόμενοι και θέλοντας να δείξουν πως δεν υποχωρούν, τραγουδούσαν το «Πότε θα κάνει ξαστεριά», του Νίκου Ξυλούρη.

Λίγο νωρίτερα εκτυλίχθηκαν πρωτοφανείς καταστάσεις, με αγρότες να κυνηγούν άντρες των ΜΑΤ στο κέντρο της Αθήνας. Οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Βάθη Κρητικοί έμαθαν ότι η αστυνομία μπλοκάρει το όχημα με τις ντομάτες στην πλατεία Καραϊσκάκη και ξεκίνησαν για εκεί τρέχοντας. Οι τηλεοπτικές κάμερες μετέδωσαν ένα πρωτοφανές κυνηγητό, όπου μπροστά έτρεχαν άντρες των ΜΑΤ και αρκετά πιο πίσω αγρότες τους κυνηγούσαν [Δείτε το βίντεοΕΔΩ]!

Λίγα λεπτά αργότερα επέστρεψαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου εξοργισμένοι πέταξαν ντομάτες, πορτοκάλια και άναψαν καπνογόνα. «Βγάλτε τις μάσκες, είστε δικά μας παιδιά», φώναζαν οι αγρότες και εξοργισμένοι απευθύνονταν στους αστυνομικούς, ενώ κατηγορούσαν την κυβέρνηση πως ευθύνεται για την κατάσταση. Το θέμα είναι εθνικό και όχι αγροτικό, έλεγαν. «Εμείς δεν κωλώσαμε ούτε με τους Γερμανούς στον πόλεμο, δεν θα οπισθοχωρήσουμε τώρα»;

Η αστυνομία προχώρησε σε τέσσερις προσαγωγές κατά διάρκεια των επεισοδίων και λίγο πριν από τις 12 τα πνεύματα ηρέμησαν, με τους διαμαρτυρόμενους να παραμένουν μπροστά από το υπουργείο απέναντι από τις παρατεταγμένες δυνάμεις των ΜΑΤ.

Οι αγρότες από την Κρήτη είχαν φτάσει νωρίτερα στην πλατεία Βάθη, στο υπουργείο, με τις κατσούνες (τις κρητικές μαγκούρες) στα χέρια, φωνάζοντας «Αγρότη, πολέμα σου πίνουνε το αίμα» και ζητώντας να φτάσουν μέχρι την πόρτα του υπουργείου και να διαδηλώσουν ειρηνικά.

Στο κτήριο όμως συνάντησαν πολύ ισχυρή αστυνομική δύναμη που δεν τους επέτρεπαν να περάσουν και στο σημείο υπήρξε μικροένταση. «Μας υποδέχτηκαν σαν να είμαστε τραμπούκοι με τα ΜΑΤ μπροστά από το Υπουργείο. Φορούν μάσκες και είναι έτοιμοι να μας ψεκάσουν. Εμείς ήρθαμε για να διαδηλώσουμε ειρηνικά», δηλώνουν οι αγρότες έξω από το υπουργείο.

Οι περίπου 2.000 αγρότες από τα Χανιά και το Ηράκλειο έφτασαν τα ξημερώματα στην πρωτεύουσα, με πανό στα οποία έγραφαν «όχι στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα της αγροτιάς» και «πάρτε πίσω το νόμο λαιμητόμο» [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ].

«Μας πήραν τα όπλα μας, τα τρακτέρ μας», έλεγαν δηλώνοντας αποφασισμένοι να κατασκηνώσουν έξω από τη Βουλή. «Δεν έχουν ιδέα από τη γη, πρέπει να καταλάβουν, οι αποφάσεις δεν μπορούν να παίρνονται από μια καρέκλα», λένε.

Οι αγρότες από την Κρήτη θα συναντηθούν αργότερα με τους ανθοπαραγωγούς από το μπλόκο στα διόδια των Αφιδνών και θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Στην Πλατεία Βάθης θα μείνουν έως τις 5 το απόγευμα όταν και θα αναχωρήσουν για το Σύνταγμα.

1 από 37 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ >

The post Χιλιάδες αγρότες στο Σύνταγμα: Διαμαρτύρονται για το Ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση [εικόνες] appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα