Άρθρο στο TIME για τον Καμίνη: Μια νηφάλια φωνή στον κόσμο των άκρων

«Μια νηφάλια φωνή σ' έναν κόσμο των άκρων» τιτλοφορείται το ρεπορτάζ για το δήμαρχο Αθηναίων κ. Γ. Καμίνη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό TIME. Ο κ. Καμίνης χαρακτηρίζεται «ένας μετριοπαθής αριστερός, συνταγματολόγος», που «δεν είχε ποτέ ανάμειξη στα πολιτικά των κομμάτων και επιλέχθηκε το 2010 από συνασπισμό των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς και της φιλελεύθερης Δεξιάς, για να τεθεί αντιμέτωπος με το μη δημοφιλές κατεστημένο». Ως δήμαρχος «δεν είναι υπέρ της καταστολής της διαφωνίας, αλλά έχει φθάσει

στα όρια της αντοχής του».

Όπως σημειώνεται, «η Δημοκρατία στην Ελλάδα δεν είναι σαν τις άλλες. Η πολιτική της είναι έντονα πολωμένη ανάμεσα στους αναθαρρημένους εξτρεμιστές της Δεξιάς και της Αριστεράς. Όσο περισσότερο η οικονομική κρίση της χώρας βαθαίνει, τόσο κάθε στρατόπεδο γίνεται ανάλγητο - και μη ανεκτικό - στα αιτήματα και στις αξίες του άλλου» σημειώνεται.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, «που στερείται πολιτικής συναίνεσης, ο κ. Καμίνης βρέθηκε συχνά μεταξύ διασταυρούμενων πυρών. Προκάλεσε την οργή της Αριστεράς για τη στάση του σχετικά με τις διαδηλώσεις και τις επιχειρήσεις της Αστυνομίας, προς το τέλος του περασμένου έτους, ενάντια στους παλαιάς κοπής αναρχικούς καταληψίες στο κέντρο της πόλης. Αλλά επίσης, και η ακροδεξιά του επιτέθηκε με εξίσου φαρμακερό τρόπο. Φέτος, την Μεγάλη Πέμπτη, απέτρεψε την Χρυσή Αυγή να διανείμει τρόφιμα μόνο σε Έλληνες, στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά από το Κοινοβούλιο. Ως απάντηση, ένας από τους κοινοβουλευτικός εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής επιχείρησε να χειροδικήσει εναντίον του στο δημοτικό Κόμβο Αλληλοβοήθειας, κοντά στα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής».

«Για μένα, το γεγονός ότι και τα δυο άκρα κραυγάζουν εναντίον μου είναι η απόδειξη ότι κάνω κάτι σωστά» λέει στο περιοδικό ο δήμαρχος, που επαινείται διότι επί δημαρχίας του το εργατικό δυναμικό μειώθηκε από 12.000 άτομα σε 8.700 στο τέλος του 2012. Συγχρόνως, όπως σημειώνεται, πέτυχε πλεόνασμα στον προϋπολογισμό τα δυο πρώτα χρόνια της θητείας του ως δημάρχου «χωρίς να θυσιάσει ζωτικές κοινωνικές υπηρεσίες» αλλά «κόβοντας από αλλού».

Τυπικό παράδειγμα αποτελεί ο ραδιοσταθμός του δήμου, όπου -όπως σημειώνει ο διευθυντής κ. Τ. Καμπύλης- «δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε πλουσιοπάροχα ανθρώπους που είχαν τρεις ή τέσσερις δουλειές, σε μια εποχή μεγάλης ανεργίας μεταξύ των δημοσιογράφων». Όπως σχολιάζεται από το περιοδικό, διώχνοντας μερικά από τα μεγάλα ονόματα, ο κ. Καμίνης έκανε εχθρούς με επιρροή στον χώρο των media, αλλά δυο χρόνια μετά, το κόστος της επιχείρησης μειώθηκε περισσότερο από τα 2/3 και τα ποσοστά ακροαματικότητας ανέβηκαν.

Στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά και στη σύγκρουση του κ. Καμίνη με τον πρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ κ. Θ. Μπαλασόπουλο. Όπως σημειώνεται, ο δήμαρχος της Αθήνας τον κατηγόρησε ότι βρισκόταν πίσω από την επίθεση εναντίον του την περασμένη Κυριακή από εξαγριωμένους υπαλλήλους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κάτι που ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας αρνείται. «Στο παρελθόν ο δήμαρχος της Αθήνας ήταν ο ειλικρινής διαμεσολαβητής ανάμεσα στους δημοτικούς υπαλλήλους και την κυβέρνηση», λέει στο περιοδικό ο κ. Μπαλασόπουλος. «Τώρα, σε αυτούς τους καιρούς της μετωπικής επίθεσης στα δικαιώματά μας, ο κ. Καμίνης δεν συντάχθηκε ούτε με εμάς, ούτε στο μέσο, στάθηκε εναντίον μας».

Τέλος, γίνεται αναφορά και στην αναβάθμιση του ιστορικού Κέντρου, για το οποίο σημειώνεται ότι «παρά τους νομικούς και γραφειοκρατικούς περιορισμούς, ο κ. Καμίνης προσπαθεί να προωθήσει ένα αστικό αναπτυξιακό σχέδιο, που εκπονήθηκε από ιδιώτες, για τον Κεραμεικό και το Μεταξουργείο, με προϋπολογισμό 80 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτούμενο κυρίως από χαμηλότοκα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Keywords
Τυχαία Θέματα