Αντιδράσεις αλλά και κίνηση σε όλη τη χώρα για την Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων [εικόνες]

Με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) να απεργεί και μεγάλο μέρος των εμπόρων να διαφωνούν εγκαινιάστηκε σήμερα η Κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων.

Μάλιστα, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών έχει ανακοινώσει ωράριο λειτουργίας 11:00-18:00, της Θεσσαλονίκη 11:00-17:00 και του Πειραιά

11:00-15:00, ενώ το πλαίσιο του κυριακάτικου ωραρίου σύμφωνα με το νόμο είναι 11:00-20:00.

Όπως ανέφερε, η ΕΣΕΕ πραγματοποιεί έρευνα για να διαπιστωθεί ποιο θα είναι το τελικό όφελος από τη σημερινή λειτουργία των καταστημάτων και από τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν προκύπτει αύξηση του τζίρου. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, οι έμποροι περιμένουν περισσότερα και καλύτερα αποτελέσματα από την ενδιάμεση περίοδο εκπτώσεων που οδήγησε το Σάββατο σε αύξηση του τζίρου στα καταστήματα κατά 40%, σε σχέση με άλλα Σάββατα, παρά στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων.

Σκοπός δεν είναι ο διχασμός μεταξύ εργαζόμενων και εργοδοτών, μεταξύ πόλεων ή μεταξύ μεγάλων και μικρών καταστημάτων, αλλά να βρεθεί η φόρμα εκείνη που ωφελεί την καλύτερη λειτουργία της αγοράς και εξυπηρετεί τους καταναλωτές, τόνισε και πρόσθεσε ότι είναι νωρίς για συμπεράσματα και «το ότι είναι ανοικτά τα μαγαζιά ίσως να αλλάξει τελικά και το κλίμα».

1 από 47 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ >

Αθήνα - Πειραιάς

Πλήθος κόσμου προσέρχεται από το πρωί στους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας και του Πειραιά, όπου σημαντικός αριθμός καταστημάτων έχει ανοίξει και λειτουργεί κανονικά.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Παναγής Καρέλλας, σε δήλωσή του, ανέφερε ότι η ανταπόκριση στο μέτρο είναι εντυπωσιακή, αν και διευκρίνισε ότι θα πρέπει να μετρηθούν τα αποτελέσματα και να «γίνει το ταμείο» της ημέρας.

Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη να τηρηθούν οι υποχρεώσεις προς τους εμποροϋπαλλήλους, με την επιπλέον αμοιβή και τα ρεπό που πρέπει να δοθούν σε όσους εργάζονται σήμερα και τις επόμενες Κυριακές που θα ισχύσει το μέτρο. «Εάν δεν θέλουμε να βγάλουμε τα μάτια μας, αυτά θα πρέπει να καταβληθούν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καρέλλας.

Στο πλαίσιο της απεργίας που έχει κηρύξει στον κλάδο του εμπορίου η ΟΙΥΕ, εμποροϋπάλληλοι συγκεντρώθηκαν στην οδό Ερμού, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν.

Θεσσαλονίκη

Εν μέσω διαμαρτυρίας της 'Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων άνοιξαν στις 11 το πρωί τα περισσότερα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη. «Τα καταστήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης άνοιξαν σε ποσοστό 90% και η προσέλευση του κόσμου είναι μεγάλη από την αρχή, λόγω και του καλού καιρού» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης Κωστής Χαντζαρίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, άνοιξαν μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και άλλες κατηγορίες καταστημάτων, ενώ σε αυτά που παραμένουν κλειστά περιλαμβάνονται κοσμηματοπωλεία και καταστήματα οπτικών.

Οσα καταστήματα άνοιξαν δουλεύουν με λιγότερο προσωπικό, καθώς η συμμετοχή των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία είναι ικανοποιητική, ανέφερε από την πλευρά του ο Γιώργος Τσαμπούκης, μέλος της Ομοσπονδίας Εμποροϋπαλλήλων.

Με πρωτοβουλία της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους με Τσιμισκή και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους.

Πάτρα

Αντιδράσεις προκάλεσε το άνοιγμα το άνοιγμα των καταστημάτων και στο κέντρο της Πάτρας. Μεταξύ των καταστημάτων που άνοιξαν ήταν πολυκαταστήματα, καταστήματα μεγάλων εταιρειών, αλλά και εμπορικά. Επίσης, σε άλλα καταστήματα οι υπεύθυνοι λειτουργίας είχαν ανοίξει τα φώτα, χωρίς όμως να ανοίγουν τις πόρτες.

Στο κέντρο της πόλης, αλλά και έξω από υποκατάστημα μεγάλης αλυσίδας βρίσκονταν έμποροι, οι οποίοι δημιουργούσαν κλίμα αποδοκιμασίας, με σφυρίχτρες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Πάτρας Γιώργος Ρώρος ζητούσε από διαμαρτυρόμενους εμπόρους να μην ανοίγουν διάλογο με τους υπεύθυνους των ανοικτών καταστημάτων.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο ιδιοκτήτες καταστημάτων στην Πάτρα και το Αίγιο βρίσκονται αντιμέτωποι με παράβαση της νομοθεσίας, διότι άνοιξαν τα καταστήματά τους πριν από 11.00 το πρωί.

Πελοπόννησος

Στην Τρίπολη, το Ναύπλιο και την Κόρινθο τα καταστήματα στη συντριπτική τους πλειοψηφία άνοιξαν στις 11 το πρωί και μάλιστα σημειώθηκε κίνηση στο εμπορικό κέντρο των πόλεων, ενώ βοήθησε πολύ και ο καλός καιρός.

Αντίθετα στην Σπάρτη και την Καλαμάτα άνοιξαν πολυκαταστήματα και ελάχιστα εμπορικά καταστήματα. Στην Καλαμάτα στελέχη του εργατικού κέντρου, αλλά και του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από καταστήματα που ήταν ανοικτά.

Κρήτη

Κλειστά παρέμειναν σήμερα τα εμπορικά καταστήματα στα Χανιά. Η προσπάθεια να ανοίξουν πολυκαταστήματα με προϊόντα ένδυσης και ηλεκτρονικού εμπορίου όπως και σούπερ - μάρκετ έπεσε στο κενό καθώς έξω από τα καταστήματα αυτά είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί μέλη του ΠΑΜΕ και του συνδέσμου ιδιωτικών υπαλλήλων, που ανάρτησαν πανό κατά του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές, ενώ δημιούργησαν ανθρώπινη αλυσίδα ώστε να μην επιτραπεί η είσοδος σε κανέναν.

Αντίθετα, δύο σούπερ - μάρκετ έξω από την πόλη των Χανίων άνοιξαν λίγο μετά τις 11:30 το πρωί, παρά το γεγονός ότι στις εισόδους υπήρχαν μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που με πανό εξέφραζαν την αντίθεση τους στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων

Να μην ανοίξουν τα καταστήματα είχε προτείνει στα μέλη του και ο εμπορικός σύλλογος Χανίων έχοντας μάλιστα τυπώσει αφίσες στις οποίες απεικονιζόταν η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη στο ρόλο της Στέλλας από την ταινία «Ποτέ την Κυριακή», ενώ κατά του ανοίγματος των καταστημάτων είχε ταχθεί και το εργατικό κέντρο Χανίων.

Τι προβλέπει η νομοθεσία

Το σημερινό κυριακάτικο άνοιγμα εντάσσεται στο πλαίσιο της δεκαήμερης φθινοπωρινής εκπτωτικής περιόδου (1-9/11). Σύμφωνα με το άρθρο 16 του νόμου 4177/2013, τα εμπορικά καταστήματα κάθε είδους και μεγέθους σε όλες τις περιοχές της χώρας μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013, την πρώτη δηλαδή Κυριακή της ενδιάμεσης φθινοπωρινής εκπτωτικής περιόδου.

Με βάση όσα έχουν αποφασιστεί από το ΥΠΑΑΝ, τις Περιφέρειες, την ΕΣΕΕ και τους Εμπορικούς Συλλόγους, εναπόκειται στους τελευταίους εάν θα προτρέψουν τα μέλη τους, στις περιοχές ευθύνης τους, να λειτουργήσουν ή όχι κατά την Κυριακή.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα