Pollfish: Οnline έρευνες μέσα σε λίγα λεπτά – Η ελληνική start-up που κατακτά Αγγλία και Αμερική

Η ιδέα ήταν έξυπνη και απλή: Online έρευνες που απευθύνονται σε επιχειρήσεις και ιδιώτες. Με πολλή δουλειά , μεράκι, φαντασία και στόχευση στην αέναη βελτίωση, οι νέοι Έλληνες που βρίσκονται πίσω από την εταιρία «Pollfish» κατάφεραν να ξεπεράσουν τα σύνορα της Ελλάδας και να κατακτήσουν τις αγορές της Αγγλίας και της Αμερικής κερδίζοντας πάνω από 50 πελάτες το μήνα.

Της Ελένης Λαζάρου

Ανάμεσά τους κολοσσοί όπως η Microsoft,

η Oracle και η Millward Brown. Οι έρευνες γίνονται πολύ απλά: Ο χρήστης μπαίνει στην σελίδα της Pollfish, επιλέγει το κοινό στο οποίο θέλει να απευθυνθεί, γράφει τις ερωτήσεις, και παίρνει τα αποτελέσματα μέσα σε λίγα λεπτά πληρώνοντας πολύ λιγότερα χρήματα από όσα θα πλήρωνε στις παραδοσιακές εταιρίες διεξαγωγής ερευνών.

Ένας από τους ιδρυτές της εταιρίας, ο Γιάννης Ζαούδης, μιλάει στο KoolNews.gr και την Ελένη Λαζάρου!

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για την Pollfish;

«Η Pollfish αρχικά ξεκίνησε να λύσει το πρόβλημα που είχαμε οι ίδιοι ως προγραμματιστές, το οποίο ήταν να πάρουμε πληροφορίες από τους χρήστες για τις εφαρμογές μας ώστε να τις βελτιώνουμε βασιζόμενοι σε δεδομένα και δίνοντας προτεραιότητα σε αυτό που θέλουν οι χρήστες. Οπότε η αρχική λύση ήταν ένα developer tool για A/B testing & user feedback.

Πολύ σύντομα συνειδητοποιήσαμε ότι θα ήταν πολύ πιο ενδιαφέρον να συνδέσουμε όλους τους χρήστες παγκοσμίως δίνοντας την δυνατότητα σε οποιονδήποτε θέλει να ρωτήσει καθημερινούς χρήστες και να πάρει πληροφορίες μέσα από ερωτηματολόγια. Από την άλλη, ο καθημερινός χρήστης έχει πλέον την δυνατότητα να προσφέρει την γνώμη του και να καθοδηγήσει την στρατηγική ενός οργανισμού ή ενός ιδιώτη η οποία θα επηρεάσει μελλοντικά και το δικό του βιοτικό επίπεδο».

Πώς λειτουργεί;

«Η κουλτούρα μας ως Pollfish μας οδηγεί προς την αυτοματοποίηση και την αμεσότητα οπότε προσφέρουμε όλες μας τις υπηρεσίες online χωρίς να χρειάζεται καμία παρέμβαση από εμάς. Όποιος ενδιαφέρεται να κάνει μια έρευνα σε καταναλωτές επισκέπτεται την σελίδα pollfish.com και με την χρήση μιας DIY online πλατφόρμας μέσα σε λίγα λεπτά επιλέγει το κοινό που τον ενδιαφέρει π.χ «κάτοικοι της Αμερικής 25 – 34» και γράφει τις ερωτήσεις του. Η έρευνα βγαίνει στον αέρα και μοιράζεται μέσα από πάνω από 9.000 εφαρμογές και ιστοσελίδες οι οποίες μας δίνουν πρόσβαση σε πάνω από 200 εκατομμύρια καταναλωτές παγκοσμίως, οπότε η συλλογή των αποτελεσμάτων γίνεται κυριολεκτικά μέσα σε λίγα λεπτά».

Πού απευθύνεστε;

«Αν και αρχικά για να κάνουμε το validation της ιδέας απευθυνθήκαμε στην ελληνική αγορά όπου γρήγορα είχαμε ως πελάτες 10% του κλάδου που απευθυνθήκαμε, πλέον η Pollfish απευθύνεται κυρίως στις αγορές τις Αμερικής και τις Αγγλίας καθώς οι εταιρείες χρησιμοποιούν καθημερινά έρευνες για να παίρνουν στρατηγικές αποφάσεις με βάση δεδομένα και feedback από τους ίδιους τους καταναλωτές τους».

Ποια είναι η ανταπόκριση από τις εταιρείες;

«Η Pollfish σε αυτή τη χρονική φάση έχει πάνω από 50 νέους πελάτες κάθε μήνα οι οποίοι προέρχονται από διάφορους κλάδους, agencies που ασχολούνται με marketing, pr για την δημιουργία content, consumer-facing εταιρείες ανεξαρτήτως μεγέθους που χρειάζονται feedback από τους καταναλωτές τους καθώς και market research firms που διεξάγουν έρευνες για πελάτες τους. Ανάμεσα στους πελάτες της Pollfish είναι εταιρείες όπως η Microsoft, Oracle, OMD, Mondelez και Millward Brown».

Ποιο το κίνητρο για τους καταναλωτές να συμμετέχουν;

«Ίσως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα σε όλη την εταιρεία. Σε κάθε έρευνα οι καταναλωτές συμμετέχουν σε μια κλήρωση για ένα συμβολικό gift card των $10 όπου μόνο ένας θα κερδίσει. Αυτό γίνεται για λόγους διασφάλισης της ποιότητας των αποτελεσμάτων καθώς η 1-1 πληρωμή κάθε καταναλωτή θα μπορούσε να επηρεάσει τις απαντήσεις του.

Το πιο ενδιαφέρον πείραμα είναι όταν διανέμουμε έρευνες χωρίς κανένα δώρο όπου παρατηρούμε τους χρήστες να συνεχίζουν να απαντούν τις έρευνες με τον ίδιο ρυθμό! Για αυτό το ζήτημα κάνουμε αρκετό research on research και έχουμε καταλήξει ότι η κουλτούρα των καταναλωτών πλέον αλλάζει και θέλουν να προσφέρουν την γνώμη τους καθώς γνωρίζουν ότι αυτό θα επηρεάσει μελλοντικά το δικό τους βιοτικό επίπεδο αφού αυτή η γνώμη καθοδηγεί την στρατηγική απόφαση ενός άλλου οργανισμού ή και κάποιου ιδιώτη.

Μία από τις μετρικές που παρακολουθούμε είναι το πόσοι χρήστες τελείωσαν μια έρευνα σε σχέση με αυτούς που την ξεκίνησαν και παρατηρούμε ότι 9 στους 10 που ξεκινούν την έρευνα συνήθως την ολοκληρώνουν, είτε αυτή είναι 4 ερωτήσεων ή 16, ακόμα και χωρίς κανένα δώρο»!

Πού υπερέχετε σε σχέση με τις κοινές εταιρείες ερευνών;

«Οι τρείς βασικοί άξονες που έχουμε θέσει ως εταιρία είναι ποιότητα, ταχύτητα και κόστος. Στο θέμα της ποιότητας η μεγαλύτερη επιβράβευση που έχουμε είναι μια δημοσίευση από ερευνητές της Microsoft, του Stanford και του Columbia όπου δείχνει ότι τα δεδομένα της Pollfish σε αρκετές περιπτώσεις είναι πιο accurate από αυτά των παραδοσιακών εταιρειών ερευνών αγοράς. Αυτό είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον καθώς θεωρούμε ότι το βασικό μας πλεονέκτημα είναι η πρόσβαση που δίνουμε στον καθημερινό καταναλωτή και όχι σε κάποιο panel που δίνει απαντήσεις όπως κάνουν αρκετές παραδοσιακές εταιρείες. Φυσικά εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι αρκετές εταιρείες ερευνών αγοράς είναι πελάτες μας καθώς χρησιμοποιούν την Pollfish για την συλλογή των αποτελεσμάτων και στην συνέχεια προσφέρουν με την σειρά τους την επιστημονική ανάλυση στον πελάτη τους.

Το θέμα της ταχύτητας είναι ξεκάθαρα ένα τεράστιο πλεονέκτημα καθώς σε αγορές όπως αυτή της Αμερικής συλλέγουμε 1.000 ερωτηματολόγια σε λιγότερο από 1 ώρα.

Τέλος, το θέμα του κόστους συγκριτικά με μια κοινή εταιρεία ερευνών είναι έως και 10 φορές λιγότερο, οπότε δίνουμε την δυνατότητα στους πελάτες μας να κάνουν συχνότερα έρευνες και να παρακολουθούν την αγορά τους σε πραγματικό χρόνο».

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας;

«Η λέξη επιτυχία είναι αρκετά μεγάλη και κουβαλάει ένα ιδιαίτερο βάρος οπότε θα έλεγα καλύτερα ότι καθημερινά βιώνουμε μικρές επιτυχίες και αποτυχίες και προσπαθούμε να βγαίνουμε σοφότεροι και από τις δύο. Προσωπικά δεν γνωρίζω αν υπάρχει γενικότερα κάποιο τέτοιο μυστικό αλλά αν το γνωρίζει κανείς please e-mail me!

Αν και καθαρά υποκειμενική άποψη, θα έλεγα ότι χρειάζεται καθαρό μυαλό ώστε να οδηγείς όλη την ομάδα προς την σωστή κατεύθυνση και σαφώς αρκετή δουλειά και πάθος για αυτό που κάνεις».

Αρκεί μία καλή ιδέα;

«Υποθέτω ότι πάλι είναι υποκειμενική η άποψη, καθώς κάθε άνθρωπος μιλάει με βάση τις εμπειρίες του, οπότε θα έλεγα όχι. Μια καλή ιδέα σαφώς σου δίνει ένα περιθώριο λάθους και ένα συγκριτικό πλεονέκτημα αλλά δεν αρκεί καθόλου για να προχωρήσεις και να υπερέχεις σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Η ίδια η Pollfish έχοντας μια αρκετά ενδιαφέρουσα ιδέα προχώρησε αλλά το πραγματικό άνοιγμα το έκανε τον τελευταίο χρόνο όταν ενσωμάτωσε μέσα στις στρατηγικές αποφάσεις δεδομένα και ζητούμενα από τους ίδιους τους πελάτες. Με μια πρόταση θα έλεγα αν στοχεύσεις σε ευτυχισμένους πελάτες, ευτυχισμένη ομάδα και έχεις ανοιχτό μυαλό έχεις αρκετές πιθανότητες για growth».

Τα σχέδιά σας για το μέλλον;

«Το πιο ενδιαφέρον πλάνο που έχουμε είναι να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε αυτό τον τεράστιο όγκο πληροφοριών που έχουμε προς όφελος των πελατών μας. Στόχος μας είναι πλέον εκτός από την ίδια την έρευνα να δίνουμε στον πελάτης μας πληροφορίες για το κοινό που απάντησε όπως αν είναι music lovers ή αν σκοπεύουν να αγοράσουν ένα αυτοκίνητο στο μέλλον κλπ και αυτό να το συγκρίνουμε με τον γενικότερα πληθυσμό.

Αυτό είναι ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα καθώς ο ίδιος ο πελάτης πλέον θα μπορεί να εξάγει γνώση η οποία δεν είναι διαθέσιμη με κανέναν άλλο τρόπο αυτή τη στιγμή ειδικά σε αυτή την κλίμακα. Η δική μου πεποίθηση είναι ότι με αυτή τη δυνατότητα η Pollfish πλέον θα αλλάξει το landscape των ερευνών αγοράς με τρόπους που ούτε εμείς οι ίδιοι μπορούμε να σκεφτούμε ακόμα, καθώς θα είναι σε θέση να δώσει γνώση σε βάθος σε όλους».

*Ο Γιάννης Ζαούδης, συνιδρυτής της Pollfish, κοιτάει τον κόσμο των ερευνών αγοράς μέσα από τα μάτια ενός μηχανικού. Ο κύριος ρόλος του είναι η στρατηγική ανάπτυξη του προϊόντος σύμφωνα με τους στόχους της εταιρίας και τις ανάγκες των πελατών. Σπούδασε στο τμήμα των Μηχανικών Η/Υ της Πάτρας και ασχολείται με τις startup εταιρίες από το 2010 με έμφαση στο B2B SaaS τομέα καθώς και στα marketplaces.

The post Pollfish: Οnline έρευνες μέσα σε λίγα λεπτά – Η ελληνική start-up που κατακτά Αγγλία και Αμερική appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα