Philanthropoli: Η πρώτη φιλανθρωπική πόλη στο Διαδίκτυο

Τι σχέση μπορεί να έχει η τεχνολογία με την φιλανθρωπία; «Μεγάλη», απαντά ο Στέργιος Τσαλής ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την πρώτη διαδικτυακή φιλανθρωπική πόλη.

Ευαισθητοποιημένος από την οικονομική κρίση δημιούργησε την Start-up Philanthropoli η οποία συγκεντρώνει τους κοινωφελείς οργανισμούς και ιδρύματα της χώρας μας σε μία διαδικτυακή πλατφόρμα crowdsourcing , με στόχο να ενισχύσει το έργο τους με την συμμετοχή πόρων από ιδιώτες και επιχειρήσεις και να καταπολεμήσει την

«εποχικότητα» της φιλανθρωπίας, εγκαθιδρύοντας την ως μια μόνιμη, καλή συνήθεια των χρηστών και της κοινωνίας.

Ο 28χρονος Στέργιος Τσαλής μιλάει στο koolnews.gr για την ιδέα του και εξηγεί πως μπορεί κανείς να βοηθήσει τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη με ένα κλικ!

Συνέντευξη στην Ελένη Λαζάρου

-Πως γεννήθηκε η ιδέα για την Philanthropoli;

Αφορμή για τη γέννηση της ιδέας στάθηκε η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, αλλά και οι δυσμενείς συνέπειές της στην κοινωνία. Συγκεκριμένα, το 2013, επιστρέφοντας από τις σπουδές μου, παρατήρησα στην Αθήνα πολλούς ανθρώπους να ψάχνουν στα σκουπίδια, κάτι που παλαιότερα δε συνέβαινε σε τέτοιο βαθμό. Έτσι, γνωρίζοντας το crowd sourcing και το crowd funding, που έχει μεγάλη απήχηση στο εξωτερικό εδώ και χρόνια, αποφάσισα να δημιουργήσω μία πλατφόρμα που θα συγκεντρώνονται χρήματα για κοινωφελείς οργανισμούς, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες τους.

Με τη δράση της Philanthropoli θέλουμε να βοηθήσουμε στην προσπάθεια για την επανεκκίνηση της φιλανθρωπίας στη χώρα μας με απλούς και άμεσους τρόπους δωρεάς.

-Πώς ακριβώς λειτουργεί;

Η πλατφόρμα απευθύνεται στoυς κοινωφελείς οργανισμούς, στο κοινό και τις εταιρείες. Ο κάθε οργανισμός διαθέτει το δικό του προφίλ, μέσα από το οποίο ενημερώνει το κοινό για τα νέα και τις δράσεις του, ενώ μπορεί να δέχεται δωρεές και να συγκεντρώνει εθελοντές.

Επιπλέον με την υπηρεσία του Crowd Sourcing οι οργανισμοί μπορούν να δημιουργήσουν καμπάνιες για την κάλυψη μιας συγκεκριμένης ανάγκης, θέτοντας ένα χρηματικό στόχο που για την κάλυψή του προϋποθέτει τη μικρή συμβολή των δωρητών.

Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρώσουν είδη ή/και εθελοντές.

Έτσι, θα λέγαμε ότι η Philanthropoli λειτουργεί σαν ένα εργαλείο προβολής και ανεύρεσης πόρων, όπου οι κοινωφελείς οργανισμοί μπορούν να δημιουργήσουν καμπάνιες, ώστε να καλύψουν είτε χρηματικές τους ανάγκες, είτε ανάγκες σε είδη και εθελοντές.

Το κοινό διαθέτει και αυτό προφίλ, όπου φαίνονται οι καμπάνιες που έχει δημιουργήσει αλλά και αυτές που έχει υποστηρίξει.

Οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν τη δική τους καμπάνια για να ενισχύσουν τον κοινωφελή οργανισμό που επιθυμούν και να την κοινοποιήσουν στα social media, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων ή/και ειδών ή/και εθελοντών για τον οργανισμό.Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν απευθείας δωρεά σε κάποιον οργανισμό και να προσφέρουν είδη.

Τέλος, η πλατφόρμα μας απευθύνεται και σε εταιρίες και αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τη διενέργεια δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Με τη δημιουργία προφίλ οι εταιρείες μπορούν να καλύψουν μία ανάγκη, καθώς και να δημιουργήσουν τη δική τους καμπάνια και να ενισχύσουν τον οργανισμό που επιθυμούν, είτε χρηματικά, είτε εθελοντικά, είτε και σε είδος. Με αυτόν τον τρόπο οι δράσεις των εταιρειών αποκτούν μεγαλύτερη αποδοτικότητα και απήχηση στο κοινό.

-Πόσες οργανώσεις βρίσκει κανείς στο site σας;

Αυτή τη στιγμή στην πλατφόρμα υπάρχουν 14 συνεργαζόμενοι κοινωφελείς οργανισμοί, όπως οι Γιατροί του κόσμου, Γραμμή ζωής, Αγκαλιά, οι οποίοι διαθέτουν προφίλ. Ήδη έχουμε κλείσει συνεργασία και με άλλους οργανισμού και στόχος μας είναι μέχρι τέλη Φεβρουαρίου να έχουμε ξεπεράσει τους 20. Με την εγγραφή στην πλατφόρμα μας, ένας κοινωφελής οργανισμός έχει στα χέρια του ένα χρήσιμο εργαλείο για ανεύρεση πόρων και προβολή, όπου του μεγιστοποιεί την αποτελεσματικότητα και την απήχηση των καμπανιών του.

-Τι ανάγκες φαίνεται ότι υπάρχουν σήμερα; Οι ανάγκες έχουν επηρεαστεί λόγω της κρίσης;

Η οικονομική κριση που πλήττει τη χώρα μας έχει δημιουργήσει τεράστιες ανάγκες στην κοινωνία. Παράλληλα, το κράτος έχει μειώσει δραματικά τις κρατικές επιχορηγήσεις προς τους κοινωφελέις οργανισμούς, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των ωφελουμένων τους που αυξάνονται συνεχώς.

Από την καθημερινή επαφή που έχουμε με τους κοινωφελείς οργανισμούς συμπεραίνουμε ότι υπάρχουν μεγάλες ανάγκες για τρόφιμα, για βρεφικά είδη και για φάρμακα. Φυσικά, εκτός των εσωτερικών μας προβλημάτων έχει προστεθεί και το προσφυγικό κάνοντας την κατάσταση πολύ χειρότερη. Η Philanthropoli θέλει να κινητοποιήσει τον κόσμο να ασχοληθεί με τη φιλανθρωπία, να δει τις ανάγκες και με τον τρόπο και ως εκεί που μπορεί ο καθένας, να προσφέρει.

-Πώς μπορεί κανείς να βοηθήσει;

Κάποιος που θέλει να βοηθήσει μπορεί να μπει στο http://www.philanthropoli.com , να ενημερωθεί για τα νέα και τις ανάγκες των κοινωφελών οργανισμών και να κάνει δωρεά στον οργανισμό που επιθυμεί ή σε μία καμπάνια. Επίσης, μπαίνοντας στην πλατφόρμα μας μπορεί να γίνει χρήστης και δημιουργήσει τη δική του καμπάνια για τη συγκέντρωση χρημάτων, επιλέγοντας την οργάνωση που επιθυμεί, και επικοινωνώντας την στα social media. Η εταιρεία μας παροτρύνει τον κόσμο να δοκιμάσει την υπηρεσία μας και να ενισχύσει κάποιον κοινωφελή οργανισμό.

Η Philanthropoli υλοποίησε την πρώτη της επιτυχημένη καμπάνια συλλογής χρημάτων, με σκοπό τη συγκέντρωση 1.000€ για την ενίσχυση του έργου της «Αντιμετώπισης Παιδικού Τραύματος». Η καμπάνια είχε διάρκεια 25 μέρες και συγκέντρωσε τελικά 1.043€, έχοντας 17 δωρητές.

-Μπορεί η φιλανθρωπία να γίνεται πλέον με την βοήθεια της τεχνολογίας;

Η τεχνολογία τα τελεταία χρόνια έφαρμόζεται σε όλο και περισσότερους τομείς με απόλυτη επιτυχία. Πιστεύω ότι η τεχνολογία έχει να δώσει πολλά στη φιλανθρωπία και να κάνει όλο και περισσόερους ανθρώπους να πρσφέρουν. Μέχρι πριν χρόνια για να κάνεις μία δωρεά σε κάποια οργάνωση, έπρεπε να πας στην τράπεζα και να κάνεις κατάθεση στο λογαριασμο του οργανισμού.

Αυτό απαιτούσε χρόνο και λειτουργούσε αρνητικά στον περισσότερο κόσμο. Πλεόν μπορείς μέσω κάρτας, από το σπίτι σου, να κάνεις την προσφορά που επιθυμείς και φυσικα να επιλέξεις κάθε φορά ποιον οργανισμό θέλεις να ενισχύσεις. Επίσης, τα social media βοηθούν πολύ τη φιλανθρωπία, διότι δίνουν τη δυνατότητα να μοιράζεται μία πληροφορία και να εμφανίζεται ταυτόχρονα σε πολύ κόσμο. Έτσι, ενημερώνονται και ευαισθητοποιούνται όλο και περισσότεροι με αποτέλεσμα αυξάνεται η προσφορά σε φιλανθρωπίες.

Ποιος είναι ο Στέργιος Τσαλής

Ο Στέργιος Τσαλής είναι 28 χρονών και είναι απόφοιτος Λογιστικής. Από το 2012 ασχολείται με τον τομέα των Start-up. Έχει παρακόλουθήσει πολλά σεμινάρια για την επιχειρηματικότητα, τη στρατηγική και το marketing. Ασχολείται με το Business Development, το Management και το Team Building.

Τον Μάρτιο του 2013 ίδρυσε την πρώτη του επιχείρηση για την ανάπτυξη και δημιουργία ιστιοσελίδων. Τον Ιανουάριου του 2014 συμμετείχε στο πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας του Σ.Ε.Β. «Μαζί στην εκκίνηση Κύκλος Β’» και στη θερμοκοιτίδα του Σ.Ε.Β. «EkinisiLab» με την επιχειρηματική ιδέα «Eco-Waster» μίας μηχανής οικιακής ανακύκλωσης και διαχωρισμού απορριμμάτων. Τον Νοέμβριο του 2014 συμμετείχε με την επιχειρηματική ιδέα GivingBox στον διαγωνισμό του IST College «Crazy Business Ideas» λαμβάνοντας την 4η θέση.

Από το Δεκέμβριο του 2014 έχει ενταχθεί στην Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας (Θ.Ε.Α.) του Ε.Β.Ε.Α. με την επιχειρηματική ιδέα «GivingBox», που στη συνέχεια έγινε Philantrhopoli. Τον Οκτώβριο του 2015 συμμετείχε με τη Philanthropoli στην «1η Εβδομάδα Επιχειρηματικής Επιτάχυνσης» του Ideatree ως μία από τις εφτά καλύτερες ομάδες του διαγωνισμού. Από τον Νοέμβριο του 2015 είναι διευθύνων σύμβουλος της Start-up Philanthropoli, όπου και έχει ξεκινήσει την επίσημη λειτουργία της.

«Η σχέση μου με τη φιλανθρωπία ξεκινησε από μικρή ηλικία, λόγω της συμμετοχής της οικογένειάς μου. Ανέκαθεν ήμουν ευαισθητοποιημένος και ήθελα να βρω κάποιο τρόπο να βοηθήσω όσο μπορώ και να κινητοποιήσω κόσμο να προσφέρει. Ελπίζω με τη Philanthropoli να τα καταφέρω και να υπάρξει θετικός αντίκτυπος στην κοινωνία» λέει στο koolnews.gr.

The post Philanthropoli: Η πρώτη φιλανθρωπική πόλη στο Διαδίκτυο appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα