H χορογράφος Ίρις Καραγιάν εμπνέεται από τον Βόρειο Πόλο – Το έργο «Alaska» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Από τις ανερχόμενες χορογράφους στον ελληνικό σύγχρονο χορό, η Ίρις Καραγιάν επιστρέφει με τη νέα της δουλειά, λίγα χρόνια μετά την τελευταία της παράσταση «Mothers», στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στις 26 Φεβρουαρίου. Με τίτλο «Alaska» και σε συνεργασία με την ομάδα Ζήτα, το έργο παραπέμπει αμέσως σε συγκεκριμένα στοιχεία και αισθήσεις, άμεσα δανεισμένες από τον Βόρειο Πόλο: το άπλετο λευκό και η αντανάκλαση του φωτός πάνω στον πάγο.

Έτσι με βάση αυτόν

τον άξονα, οι θεατές βλέπουν να υπεισέρχονται θέματα που την έχουν απασχολήσει και σε προηγούμενες δουλειές της, όπως η βιαιότητα αλλά και η αρμονία της ανθρώπινης φύσης, η σχέση του ατόμου με την ομάδα, η κατασκευή της κίνησης και η εξέλιξης της, η εξερεύνηση της δράσης στο χώρο, αλλά και σήμερα, η διαρκής επαφή των σωμάτων.

Μέσα σε έναν άδειο λευκό χώρο, βλέπεις πέντε σώματα να κινούνται σε διαρκή επαφή, να γλιστρούν το ένα πάνω στο άλλο, δημιουργώντας στενούς, οριακούς χώρους και ενεργοποιώντας κινητικά ερεθίσματα. Πρωταρχικό στοιχείο της έρευνας του έργου είναι η εμπειρία της επαφής των σωμάτων και η αίσθηση της αφής. Η κάθε κίνηση προκαλεί την επαφή μεταξύ των σωμάτων, προεκτείνοντας και επιχειρώντας το κάθε σώμα να μπει στο σώμα του άλλου, μέσα από αυξομειώσεις εντάσεων, εναλλαγές στο ρυθμό και δράσεις ανάμεσα στο φανταστικό και το ρεαλιστικό.

Την ιδέα και τη χορογραφία της παράστασης υπογράφει η Ίρις Καραγιάν και τη μουσική ο Νίκος Βελιώτης. Την εικαστική εγκατάσταση έχει δημιουργήσει ο Γιώργος Μαραζιώτης ενώ σύμβουλοι δραματουργίας είναι η Μυρτώ Κατσίκη και ο Σωτήρης Μπαχτσετζής.

The post H χορογράφος Ίρις Καραγιάν εμπνέεται από τον Βόρειο Πόλο – Το έργο «Alaska» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ίρις Καραγιάν, Βόρειο Πόλο –, Alaska, Στέγη Γραμμάτων, Τεχνών,iris karagian, voreio polo –, Alaska, stegi grammaton, technon