Emma Delta και Third Point οι «μνηστήρες» για τον ΟΠΑΠ

«Μάχη» για το 33% του ΟΠΑΠ θα δώσουν οι δύο «μνηστήρες» που κατέθεσαν χθες το απόγευμα στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) τους σφραγισμένους φακέλους δεσμευτικών προσφορών. Emma Delta και Third Point βρίσκονται στην τελική ευθεία για την απόκτηση του οργανισμού.

Δύο «μνηστήρες» για τον ΟΠΑΠ

Η διαδικασία εισέρχεται πλέον στο τελικό στάδιο και το μόνο που απομένει είναι να

γίνει ο τεχνικός έλεγχος των προσφορών και κυρίως αν έγιναν με βάση την προκήρυξη του διαγωνισμού. Το επόμενο βήμα, που θα καθορίσει και τον νέο ιδιοκτήτη του Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου, είναι το τίμημα.

Σύμφωνα με στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, τα χρήματα της προσφοράς θα καθορίσουν τον πλειοδότη του διαγωνισμού.

Οπως ανακοινώθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ, για την αγορά του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ υποβλήθηκαν δύο προσφορές: α) από την Emma Delta και β) από την Third Point. Προστίθεται ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα αποφασίσει στην επόμενη συνεδρίασή του για την εγκυρότητα των προσφορών, μετά από εισήγηση των χρηματοοικονομικών και νομικών συμβούλων. Και καταλήγει η ανακοίνωση επισημαίνοντας ότι στη ίδια συνεδρίαση θα αποσφραγισθούν οι οικονομικές προσφορές των έγκυρων υποψηφίων και θα κατακυρώσει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού.

Στην κοινοπραξία της Emma Delta συμμετέχει ο Τσέχος επενδυτής Γίρι Σμετζ και ο Ελληνας εφοπλιστής Δημήτρης Μελισσανίδης.

Σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες, στη σύμπραξη είναι πιθανή η συμμετοχή του ομίλου Lottomatica και της εταιρείας Helvason, που ελέγχεται από τον επιχειρηματία Δ. Κοπελούζο.

Η δεύτερη προσφορά υποβλήθηκε από το αμερικανικό hedg – fund Third Point. Να σημειωθεί ότι το αμερικανικό κερδοσκοπικό Fund έκανε γνωστή την παρουσία του στην ελληνική αγορά κατά τη συμμετοχή του στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, όταν είχε αποκομίσει κέρδη έως 500 εκατ. ευρώ από την πώλησή τους.

Ξεκίνησαν επτά

Αρχικά στη διαδικασία είχαν επιδείξει ενδιαφέρον συνολικά επτά μνηστήρες. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν η BC Partners, η κοινοπραξία Primross Treasure Limited, θυγατρική της κινεζικής εταιρείας FOSU international, η κοινοπραξία των εταιρειών Intralot Holding Luxemburg και Intralot Investments και η κοινοπραξία των εταιρειών Gauselman, Playtech και η Helvason.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, οι οικονομικές προσφορές θα κρίνουν τον τελικό νικητή. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει αναθέσει σε ανεξάρτητο οίκο να αποτιμήσει την αξία του ΟΠΑΠ και ειδικότερα του 33% των μετοχών που είναι προς πώληση.

Με βάση το κλείσιμο της μετοχής του ΟΠΑΠ στη συνεδρίαση της Τετάρτης 18 Απριλίου, το τίμημα του 33% προσδιορίζεται κοντά στα 700 εκατ. ευρώ. Η τιμή της μετοχής σημείωσε πτώση 5,44% και υποχώρησε στα 6,61 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του Οργανισμού διαμορφώθηκε στα 2,11 δισ. ευρώ.

Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι οι προσφορές θα κινούνται ανάμεσα στα 5,5 έως 6 ευρώ ανά μετοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η υψηλή φορολογία στα επίπεδα του 35% που επέβαλε το υπουργείο Οικονομικών στα προ φόρων κέρδη απομείωσαν την αξία του ΟΠΑΠ αλλά εξασφάλισαν σταθερά έσοδα στο κράτος.

Τα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ για το 2012 ανήλθαν στα 505,4 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση του Οργανισμού σε εκτιμήσεις για τη φετινή χρονιά τα είχε προσδιορίσει κοντά στα 100 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Έθνος

Keywords
Τυχαία Θέματα