Comic Trades and Crosswords: Όλα τα παλιά κόμιξ που αγάπησες, σε μια ιστοσελίδα!

Άλλο ένα σαββατιάτικο απόγευμα κι ο Γιώργος Κοσκινάς κάνει την καθιερωμένη βόλτα με τη γυναίκα του στον πεζόδρομο με θέα τη θάλασσα.

Σταματά μπροστά από ένα περίπτερο και βλέπει ένα τεύχος «Περιπέτεια», σκονισμένο και ξεχασμένο ακόμα κι από τον περιπτερά.

Ο Γιώργος παίρνει το περιοδικό και το ανοίγει. Ξαφνικά μεταφέρεται σε μια άλλη εποχή… Είναι 9 χρονών και έχει μαζέψει όλο το χαρτζιλίκι της εβδομάδας για να αγοράσει τα αγαπημένα του κόμικς.

Τηλεόραση μόλις πρόσφατα αγόρασαν στο σπίτι και το μόνο που δείχνει είναι τα κινούμενα του Γουόλτ Ντίσνεϊ και της Γουόρνερ. Καλοί

ο Μίκι και ο Μπαγκς Μπάνι, αλλά με τους ήρωες των κόμικς και τα κατορθώματα τους δεν συγκρίνονται. Περιμένει πώς και πώς να πάει σπίτι με τα τεύχη στην αγκαλιά του και να διαβάσει τις περιπέτειες του Καπετάνιου Μπλεκ, το Λοχαγού Μαρκ, του Μικρού Ήρωα και του Όμπραξ.

Ο Καπετάνιος Μπλεκ, με το γούνινο καπέλο και τις καστόρινες μπότες του, τιμωρεί τους Άγγλους αποικιοκράτες με μόνο όπλο τις σιδερένιες γροθιές του. Μαζί του ο Ρούντι και ο Καθηγητής Μυστήριος να τον συντροφεύουν στις περιπέτειές του.

Ο Λοχαγός Μαρκ, διοικητής των Λύκων του Οντάριο, παρέα με τον μόνιμα γκρινιάρη Ινδιάνο Θλιμμένο Μπούφο και τον γενειοφόρο γόη Μίστερ Μπλουφ μάχονται κατά των Άγγλων από το θρυλικό φρούριό τους.

Ο κοκκινομάλλης πιστολέρο Όμπραξ με μια απίστευτη (για μια ακόμη φορά) μεταμφίεση του παραλίγο να μπερδέψει τον αριστοκράτη και χαρτοπαίχτη Βαρόνο, και τον μονίμως πεινασμένο και άξεστο Φαγάνα, οι οποίοι είναι συνεργάτες του. Καταφέρνει όμως να συλλάβει τον επικίνδυνο εγκληματία στα σύνορα του Μεξικό.

Αυτό που τον μαγνητίζει όμως πιο πολύ είναι ο Μικρός Ήρως. Ο έφηβος Γιώργος Θαλάσσης έχοντας άριστη γνώση πολεμικών τεχνών, μαζί με την πατριώτισσα Κατερίνα, και τον αφελή και αλτρουιστή Σπίθα μάχονται κατά των Γερμανών, Ιταλών και Βούλγαρων φασιστών, την περίοδο της Κατοχής…

Ο Γιώργος Κοσκινάς είναι διαχειριστής της ιστοσελίδας Comic Trades and Crosswords, η οποία ασχολείται με τα κόμικς που εκδίδονταν στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 1950. Έχει γράψει και τρία βιβλία με θέμα την καταγραφή του εικονογραφημένου παρελθόντος της Ελλάδας.

Όπως λέει, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, «το Comics Trades δημιουργήθηκε σαν μια εσωτερική ανάγκη, προκειμένου να θυμηθούμε όλοι μας, χρόνια, συνήθειες, παιχνίδια, τρόπους με τους οποίους ξοδεύαμε τον ελεύθερο μας χρόνο, αξίες και καταστάσεις με τις οποίες μεγαλώσαμε. Ήταν και είναι μέχρι σήμερα, ένα καταφύγιο μνήμης για όλους όσοι νοιώθουν την ανάγκη να βρουν μέσα δύναμη και να αντλήσουν αισιοδοξία. Ρομαντικά, θα πει κανείς; Ναι και αυθόρμητα συγχρόνως. Ανεπιτήδευτα όπως κάναμε κάποτε, τότε που ο χρόνος δεν είχε κανένα νόημα».

Η σελίδα μετράει 4 χρόνια και κάτι μήνες, ύπαρξης. Σκοπός είναι να μείνει για πολύ περισσότερο, πάντα με τα κουράγια που παίρνουν οι δημιουργοί από τους αναγνώστες και τις προσπάθειες όλων των μελών και συντακτών.

«Είναι παλιομοδίτικο, αλλά αισθάνομαι ότι το έχουμε ανάγκη για να απαλύνουμε, σε καθημερινή βάση, τις σκληρές σημερινές εικόνες» επισημαίνει.

Η σελίδα δίνει τη δυνατότητα στα μέλη της, ώστε να μπορούν να ανταλλάσσουν μεταξύ τους τα διπλά τεύχη κόμικς της συλλογής τους. «Κι όλα αυτά δίχως την παραμικρή σκέψη κέρδος από μέρους μας. Είναι μια ευκαιρία να αποκτήσουν τεύχη κόμικς χωρίς να ξοδεύουν χρήματα σε δημοπρασίες διαδικτυακές, ή σε καταστήματα πώλησης», τονίζει.

Σύμφωνα με τον Γιώργο, η ιστοσελίδα δεν έχει να κάνει μόνο με κόμικς, αλλά με κάθε μορφή τέχνης. Χαίρεται πάρα πολύ όταν βλέπει εφήβους να γίνονται μέλη της ιστοσελίδας και να γίνονται κοινωνοί με τον τρόπο διασκέδαση μιας άλλης εποχής, όπου δεν απεικόνιζε βίαιες σκηνές όπως οι σημερινές ταινίες και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Η χαρά του γίνεται μεγαλύτερη όταν τα παιδιά καταφέρνουν να ξεφύγουν από τα αρνητικά γεγονότα της καθημερινότητας μέσα από τα κόμικς.

«Η ανταπόκριση των αναγνωστών είναι μεγάλη, ίσως και μακριά από τις αρχικές μας προβλέψεις. Η προσπάθεια που γίνεται στο Comics Trades δεν αποσκοπεί σε οικονομικά οφέλη, γι αυτό και δεν έχει την επισκεψιμότητα άλλων σελίδων. Έχουμε κάνει και συνεργασίες με το εξωτερικό, όπως το TOP COMICS από την Αργεντινή, ή το site των καλών φίλων Dadomani από την Ιταλία και άλλες ιστοσελίδες. Επιβάλλεται η εξωστρέφεια, ώστε να μπορέσει κανείς όχι απλά να προβάλει αυτό που κάνει, αλλά και να αντλήσει γνώση, να αποκομίσει εμπειρίες, να έχει μια πιο ευρεία οπτική», δηλώνει.

Η προσπάθεια που γίνεται στο Comics Trades έχει καθαρά «χομπίστικο» χαρακτήρα για τον Γιώργο. Γράφει με κέφι και ζωντάνια για κόμικς και αναμνήσεις ή ερεθίσματα, ξεκλέβοντας λίγο χρόνο από την καθημερινότητά του. Ήδη ετοιμάζει το έδαφος για τη δημιουργία άλλων ιστοσελίδων που θα ασχολούνται με το βιβλίο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Ο ίδιος έχει εργαστεί στο παρελθόν ως ραδιοφωνικός παραγωγός και συντάκτης εφημερίδων. Γέννημα θρέμμα της Κέρκυρας, ζει μόνιμα στο νησί μαζί με τη γυναίκα του και την έφηβη κόρη του, η οποία δεν συμμερίζεται το πάθος του για τα κόμικς. Δεν το βάζει κάτω όμως και πιστεύει ότι θα φέρει την κόρη του στον «ίσιο δρόμο».

Keywords
Τυχαία Θέματα