Citi: Ο Τσίπρας είναι μέσα στους πέντε πολιτικούς καταστροφείς του 2015

Η Ευρώπη βρίσκεται σε άσχημη θέση αυτή τη στιγμή και αυτό διότι το «φάντασμα» της κρίσης φαίνεται να επιστρέφει και πάλι. Ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού αυξάνεται, οι συγκρούσεις στην Ουκρανία συνεχίζονται, η ανεργία μεγαλώνει και η ανάπτυξη δεν φαίνεται πουθενά, παρά τα μέτρα που έχει λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Και μέσα σε όλα αυτά, τα κόμματα-αντάρτες της αντιπολίτευσης εκμεταλλεύονται την απογοητευτική αυτή εικόνα της ευρωζώνης και κερδίζουν συνεχώς έδαφος υποσχόμενοι πως θα δώσουν ένα τέλος

στην κρίση.

Το ερώτημα ωστόσο, που τίθεται είναι θα καταφέρουν να κάνουν τις δεσμεύσεις τους πράξεις ή θα οδηγήσουν την ευρωζώνη στο χάος;

Οι αναλυτές της Citi κάνουν τις δικές τους προβλέψεις για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη και προβλέπουν ποιοι θα είναι οι πέντε ηγέτες που πιθανόν να φέρουν την καταστροφή το επόμενος έτος.

1. Μπερντ Λούκε

Είναι ο ηγέτης του κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία» το οποίο είναι υπέρ της ένταξης της Γερμανίας στην ΕΕ , αλλά δεν θέλει το ευρώ. Σύμφωνα με την Standard & Poors το κόμμα θέτει σε κίνδυνο την σταθερότητα της ευρωζώνης.

Οι Χριστιανοδημοκράτες συνεχίζουν να δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στην Άνγκελα Μέρκελ, ωστόσο, ορισμένοι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι στρέφονται τώρα στο εναλλακτικό αυτό κόμμα του Μπερντ Λούκε. Σε περίπτωση που η γερμανική οικονομία επιβραδυνθεί το επόμενο διάστημα, τότε ίσως οι Χριστιανοδημοκράτες αναγκαστούν να υιοθετήσουν πιο αντι-ευρωπαϊκές πολιτικές, σε με προσπάθεια να κερδίσουν τους χαμένους ψηφοφόρους.

2. Αλέξης Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να θριαμβεύσει σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις στις πρόωρες εκλογές που θα μπορούσε να έρθει στις αρχές του 2015. Η προοπτική όμως αυτή έστειλε τις ελληνικές μετοχές στα... τάρταρα την περασμένη εβδομάδα, δημιουργώντας τις περισσότερες ρευστοποιήσεις σε περισσότερα από 25 χρόνια.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί μια πολιτική πλατφόρμα που τον φέρνει σε σύγκρουση με τους σημαντικότερους θεσμούς της Ευρώπης.

Η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης της ευρωζώνης από το 2010 και μετά, και θα μπορούσε ακόμα να είναι το επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής το 2015.

3. Νάιτζελ Φάρατζ

Ο ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), αποτελεί απειλή για την Ευρώπη. Αν και δεν θεωρείται πιθανό να κερδίσει τις επερχόμενες γενικές εκλογές της Βρετανίας τον Μάιο του 2015, η σκιά του συνεχίζει να πλανιέται πάνω από την βρετανική πολιτική.

Αλλά ακόμη και αν λάβει μια σχετικά μικρή πολιτική εξουσία, αποκτώντας λίγες έδρες στο κοινοβούλιο πιθανότατα να ήταν ζωτικής σημασίας αφού κανένα κόμμα δεν φαίνεται να κερδίζει την πλειοψηφία και έτσι η δημιουργία συμμαχιών θα κριθεί απαραίτητη και ο ρόλος του UKIP θα είναι καθοριστικός.

4. Πάμπλο Ιγκλέσιας

Ο ηγέτης του αριστερού ισπανικού κόμματος Podemos, βλέπει τους υποστηρικτές του να καταγράφουν κατακόρυφη αύξηση το τελευταίο διάστημα με αποτέλεσμα να έχει γίνει το πιο δημοφιλές κόμμα στην Ισπανία αυτή τη στιγμή.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας είναι ο μεγαλύτερος φαν του Αλέξη Τσίπρα, αλλά η Ισπανία είναι πολύ μεγάλη για να απομονωθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Παρόλα αυτά θεωρείται πολύ πιθανό να ψηφίσει η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης έναν άνθρωπο ο οποίος διαβάζει Βλαντιμίρ Λένιν αναφέροντας πολλές από τις ατάκες του στους πολιτικούς του λόγους.

5. Μαρίν Λεπέν

Η ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Εθνικού Μετώπου έκανε αισθητή την παρουσία της στις φετινές εκλογές. Η ίδια έχει μια πολυετή παρουσία στην πολιτική αναλαμβάνοντας τα ηνία του κόμματος διαδεχόμενη τον πατέρα της Ζαν- Μαρί Λεπέν.

Το 2002 ήρθε στη δεύτερη θέση στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας ενώ το επόμενο έτος θα διεξαχθούν στη χώρα δημοτικές εκλογές, όπου το Εθνικό Μέτωπο, είναι πιθανό να αυξήσει την δυναμική του, έπειτα και από τη νίκη τους στις ευρωεκλογές τον περασμένο Μάιο.

The post Citi: Ο Τσίπρας είναι μέσα στους πέντε πολιτικούς καταστροφείς του 2015 appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα