Τσικνοπέμπτη: Τι πρέπει να φάτε ώστε να μην ανέβει η ζυγαριά

10:12 3/3/2016 - Πηγή: Jenny.gr

Η Τσικνοπέμπτη έφτασε και οι περισσότεροι θα βγείτε να τσικνίσετε. Και ενώ πριν λίγες μέρες είχατε βουτηχτεί στη σοκολάτα λόγω του Αγίου Βαλεντίνου, σήμερα θα φάτε ψητά, λόγω της περίστασης. Αν και δεν θέλω να σας χαλάσω τη σημερινή ημέρα, ωστόσο πρέπει να γνωρίζετε ότι η Τσικνοπέμπτη είναι μια

προετοιμασία για τη νηστεία της Σαρακοστής. Αν λοιπόν δεν ανήκετε σε εκείνους που νηστεύουν, δεν υπάρχει λόγος να το παρακάνετε. Παρακάτω θα δείτε μερικές συμβουλές ώστε να μην ανέβει η χοληστερίνη σας στα ύψη, αλλά και να μη στερηθείτε τη γεύση.

Εάν έχετε σκοπό να ψήσετε στο σπίτι τότε να κάνετε ένα καλό μαρινάρισμα. Γιατί εκτός ότι δίνει γεύση, προστατεύει επίσης από τις χημικές ενώσεις που δημιουργούνται από την υψηλή θερμότητα, κυρίως κατά το μαγείρεμα στη σχάρα. Οι ενώσεις αυτές είναι καρκινογόνες και είναι οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH) και οι ετεροκυκλικές αμίνες (HCAs). Να προτιμάτε μαρινάδες που έχουν σαν βάση το λεμόνι και το ξύδι.

Είτε μείνετε σπίτι είτε βγείτε, καλό είναι να διαλέξετε κρέατα που έχουν λίγα λιπαρά, όπως κοτόπουλο ή χοιρινό. Αλλά και στις δυο περιπτώσεις να αφαιρέσετε τη πέτσα και το ορατό λίπος αντιστοίχως. Αν όμως, φάτε παιδάκια, τότε αποφύγετε το μέρος κοντά στο λαιμό γιατί έχει πιο πολύ λίπος. Όσοι καταναλώσετε λουκάνικα, τότε προτιμήστε τα λουκάνικα γαλοπούλας ή κοτόπουλου, αντί για χοιρινό.

Πόσες θερμίδες έχουν τα ψητά;

Μπριζόλα χοιρινή: 175 θερμίδεςΛουκάνικο (100 γραμμ.): 345 θερμίδες.Παϊδάκια αρνίσια : 444 θερμίδες. Αν αφαιρέσετε το λίπος, υπολογίστε 160 θερμίδες λιγότερες.Άπαχη μοσχαρίσια μπριζόλα αποδίδει λιγότερες από 200 θερμίδεςΚοτόπουλο, στήθος, ψητό χωρίς πέτσα (95 γραμμάρια): 130 θερμίδεςΚοτόπουλο, μπούτι, ψητό, τεμάχιο (65 γραμμάρια): 101 θερμίδες

Συνοδευτικά

Ο καλύτερος τρόπος για να συνοδέψετε το κρέας είναι μια πράσινη σαλάτα, χωρίς σος ή μαγιονέζα, αλλά με ελαιόλαδο και μπαλσάμικο. Μια άλλη υγιεινή και νόστιμη επιλογή είναι τα ψητά λαχανικά, που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Αν από την άλλη μεριά είστε λάτρεις της πατάτας, τότε προτιμήστε αυτές του φούρνου αντί τις τηγανιτές, οι οποίες είναι πλούσιες σε θερμίδες. Για την ακρίβεια 100 γραμμάρια τηγανιτές πατάτες προσδίδουν 240 θερμίδες.

Τέλος, όσοι υποφέρετε από στομαχικές διαταραχές, όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, καούρες ή έλκος, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί τη σημερινή ημέρα. Καλό είναι να αποφύγετε τα λιπαρά κρέατα, συμπεριλαμβανομένων το κοκορέτσι, το γύρο, το κοντοσούβλι και ότι έχει βελτιωτικό γεύσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα