Όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για την 28η Οκτωβρίου και ίσως να μην σας τα έχουν πει

Όλη η Ελλάδα, κάθε χρόνο, γιορτάζει την 28η Οκτωβρίου, με τιμή, υπερηφάνεια και σημαιάκια στα μπαλκόνια. Λίγες μέρες πριν από αυτή την ιστορική ημερομηνία, στις βεράντες των ελληνικών σπιτιών κυματίζουν πανιά, με εννέα ισοπαχείς, οριζόντιες, λευκές και κυανές λωρίδες και μέσα σε ένα κυανό τετράγωνο, στο προΐστιο μέρος υπάρχει ένας λευκός σταυρός. Η σημαία αυτή, έχει οριστεί από τον Δεκέμβριο του 1978, ως η επίσημη εθνική σημαία της Ελλάδας

και οι εννέα λωρίδες αντιστοιχούν στις συλλαβές της ιστορικής φράσης, «Ελευθερία ή Θάνατος». Σε όλα τα σχολεία έχουν γίνει οι απαραίτητες πρόβες από τους μαθητές, για να παρελάσουν με καμάρι στην εθνική αυτή εορτή. Πολλές πόλεις όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και άλλες, ορίζουν τους δρόμους όπου θα κλείσουν, για να διεξαχθεί όλος ο εορτασμός σωστά. Και όλα αυτά για εκείνη την ημέρα, πίσω στο παρελθόν, όπου ο ελληνικός λαός αντιστάθηκε και πολέμησε με πυγμή και με θάρρος, για να υπερασπιστεί την γη του, δηλαδή την Ελλάδα.

Η ημέρα αυτή, είναι η επέτειος του «ΟΧΙ», δηλαδή η άρνηση της Ελλάδας στις Ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε στον Έλληνα διδάκτορα που έφερε τίτλο Πρωθυπουργού, Ιωάννη Μεταξά, στις 28 Οκτωβρίου του 1940. Η κίνηση αυτή, σηματοδότησε την είσοδο της Ελλάδας, στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου. Οι μεγάλες νίκες των Ελλήνων εις βάρος των Ιταλών, διαδόθηκαν παντού και από την επόμενη κιόλας χρονιά, το 1941, ξεκίνησε να γιορτάζεται αυτή η συγκεκριμένη ημέρα.

Όλα αυτά τα ξέρετε και τα ξέρουμε!

Υπάρχουν όμως και λεπτομέρειες γι αυτή την ιστορική επέτειο, που ίσως να μην ξέρετε και είναι αρκετά ενδιαφέρουσες, για να τις μάθετε. Αλήθεια ξέρατε ότι…

Ο Ιωάννης Μεταξάς απάντησε στον Ιταλό πρέσβη, που του είχε δώσει το τελεσίγραφο, στα γαλλικά λέγοντας την φράση «Αlors, c’est la guerre» («Αυτό σημαίνει πόλεμος»), γιατί ήταν η επίσημη διπλωματική γλώσσα της εποχήςΜέχρι την 28η Οκτωβρίου, η Ελλάδα κρατούσε ουδέτερη στάση στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμοΗ λέξη «ΟΧΙ», για πρώτη φορά παρουσιάστηκε ως τίτλος στο κύριο άρθρο της εφημερίδας «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ», του Ν. Π. Ευστρατίου, στις 30 Οκτωβρίου του 1940Στα ελληνοαλβανικά σύνορα, ο πρώτος Έλληνας στρατιώτης που έπεσε νεκρός από ιταλική σφαίρα, λεγόταν Βασίλειος Τσιαβαλιάρης και από εκεί ξεκίνησε το γνωστό «Έπος του 40»Η επέτειος του «ΟΧΙ», γιορτάζεται από την πρώτη χρονιά, παρότι η Ελλάδα τελούσε υπό Ιταλό – γερμανική κατοχήΟ πρώτος επίσημος εορτασμός και η πρώτη παρέλαση, παρουσία του τότε Πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου έγινε την 28η Οκτωβρίου του 1944 και συνεχίζει από τότε μέχρι σήμερα, κάθε χρόνοΗ Ελλάδα κάθε χρόνο γιορτάζει την είσοδο στον πόλεμο, ενώ σε άλλες χώρες οι Έλληνες γιορτάζουν τις επιτυχίες – νίκες της χώραςΤο 1945, ο Ιταλός πρέσβης Εμμανουέλε Γκράτσι, περιγράφει στα απομνημονεύματά του όλη την σκηνή, που δίνει το τελεσίγραφο, και συγκεκριμένα περιγράφει τα συναισθήματα του Έλληνα διδάκτορα όταν απάντησε το «ΟΧΙ», λέγοντας την φράση «Παρακολούθησα την συγκίνηση εις τα χέρια και εις τα μάτια του»Στον πόλεμο του 1940, είχε καταταχθεί ο μικρότερος δεκανέας του κόσμου, ο 13χρονος Αναστάσιος Χαραλαμπόπουλος, σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της τότε εφημερίδας «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ»Το 1952, η εκκλησία της Ελλάδος αποφάσισε η γιορτή της Αγίας Σκέπης από την 1η Οκτωβρίου να μεταφερθεί στις 28 Οκτωβρίου, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης της Παναγίας, για τη σκέπη και την προστασία της στον αγώνα των Ελλήνων απέναντι στους Ιταλούς.

Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία που ανήκουν στην ιστορική ημέρα της 28ης Οκτωβρίου του 1940 και εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα, απολαύστε όλη μέρα από τις 07.30 μέχρι τα μεσάνυχτα το αφιέρωμα του OTE HISTORY στην εθνική μας επέτειο. Εμείς όλο αυτό το μήνα βλέπουμε πάντως κάθε Κυριακή στις 21.00 το αφιέρωμα του μήνα «Η Ελλάδα στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – Θρίαμβος και Τραγωδία»!

Keywords
Τυχαία Θέματα