Οι πολυσύχναστες παραλίες μέσα από τα μάτια του Massimo Vitali

15:54 1/8/2015 - Πηγή: Jenny.gr

Ο Ιταλός φωτογράφος Massimo Vitali είναι ο καλλιτέχνης εκείνος που μέσω της φωτογραφίας παράγει τέχνη συνδυασμένη με υποδόριο κοινωνικό σχολιασμό. Οι πολυσύχναστες παραλίες στις οποίες συρρέει μαζικά ο κόσμος έγιναν αντικείμενο μελέτης του. «Όταν ξεκίνησα πριν από 20 χρόνια, κανείς δεν φωτογράφιζε παραλίες», δήλωσε.

Μετά από μια «ευεργετική» κλοπή του εξοπλισμού του στο Μιλάνο το 1994, αναγκάστηκε να φωτογραφίζει με μια ογκώδη μηχανή και με συγκεκριμένο αναγκαστικά τρόπο. Αυτή η στιγμή ήταν που

διαμόρφωσε την τεχνική του και του έδωσε τη δυνατότητα να προσδιορίσει το στίγμα που έμελλε να αφήσει στην φωτογραφική του συνέχεια.

Οι μορφές του Vitali είναι σαν χρωματιστές κουκίδες σε pale καμβά και θα μπορούσαν με μια φευγαλέα ματιά να εννοηθούν ως ζωγραφικοί πίνακες. «Έχω βέβαια επηρεαστεί πολύ από τον Andrea Gursky, που και εκείνος βλέπει τους ανθρώπους σαν κηλίδες, απλά μικροσκοπικά στίγματα. Έχει ακόμα επηρεάσει την αντίληψή μου γύρω από την απόσταση μεταξύ μηχανής και θέματος. Αποκτάς έτσι την ικανότητα να βλέπεις τον κόσμο με πιο καθολικό τρόπο. Παρόλα αυτά εγώ διατηρώ με τα θέματά μου μια πιο «ιταλική», πιο κοινωνική και πιο στοργική σχέση».

«Πήγα σε αυτά τα μέρη του μαζικού τουρισμού», λέει ο ίδιος, «γιατί τότε, μόλις είχε εκλεγεί ο Μπερλουσκόνι και ήμουν περίεργος να δω όλο αυτό τον κόσμο, τις ορδές που τον είχαν ψηφίσει. Οι παραλίες είναι ένας κοινός τόπος, συναντάς το καλύτερο, το χειρότερο, το μπανάλ, όλες τις συγχωνεύσεις που μπορεί κανείς να φανταστεί. Στην παραλία Ιταλοί αντιπροσωπεύουν παραδόξως την αθώα γυμνότητα, μια συμφιλίωση με τη φύση, μαζί με την αξιολύπητη ηδονισμό. Είχα μια βαθιά Περιέργεια για τους ανθρώπους, το ποιοί είναι και τι σκέφτονται».

1 ΑΠΟ 15 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ >

«Η άποψή μου συνοψίζει τη χώρα μου, τους ανθρώπους της, το τοπίο και το χαρακτήρα του. Υπάρχει αυτό το χάος, το οποίο γνωρίζω καλά και έχω γεννηθεί μέσα σε αυτό. Φωτογραφίζοντας τις μάζες δίνεις στη φωτογραφία μια πιο περίπλοκη υφή. Είναι ένας συνδυασμός δράσης με τα πρόσωπα, τα είδη ένδυσης και τις χειρονομίες».

Δείτε περισσότερα Galleries

«Ωστόσο, όταν φωτογραφίζω, επιχειρώ να διατηρήσω την ατομικότητα στη μάζα, ακόμα και αν ό ένας στέκεται ακριβώς δίπλα στον άλλο. Προσπαθώ να κάνω μια διάκριση. Να κάνω να φανεί ότι προσπαθούν να διατηρήσουν την ατομικότητα και την προσωπικότητά τους».

Δείτε περισσότερα Galleries

«Η κάμερα είναι η παλέτα του φωτογράφου».

Δείτε περισσότερα Galleries “Catania Under the Volcano” (Catania, Sicily) 2007

«Για μένα η φωτογραφία, ακόμα και όταν έγινε μέρος της τέχνης, δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί ένα κοινωνικό σχόλιο. Η φωτογραφία είναι σαν ένα ποτάμι με χιλιάδες ρέματα που δε συγκλίνουν ποτέ».

Δείτε περισσότερα Galleries Δείτε περισσότερα Galleries Δείτε περισσότερα Galleries Δείτε περισσότερα Galleries

«Η σύγχρονη φωτογραφία έχει αποδομήσει και μετατοπίσει τη στιγμή της δημιουργικότητας. Το καλλιτεχνικό, εννοιολογικό, δημιουργικό κομμάτι συμβαίνει πριν από τη στιγμή της λήψης μιας φωτογραφίας».

Δείτε περισσότερα Galleries Δείτε περισσότερα Galleries Δείτε περισσότερα Galleries Δείτε περισσότερα Galleries Δείτε περισσότερα Galleries Δείτε περισσότερα Galleries Δείτε περισσότερα Galleries Δείτε περισσότερα Galleries < > Δείτε περισσότερα Galleries TAGS: Massimo Vitali, Ιταλία, κόσμος, παραλίες, φωτογραφία

Keywords
Τυχαία Θέματα