Γιατί η Βουδαπέστη είναι ο πλέον ρομαντικός προορισμός

Η Βουδαπέστη είναι ο καταλληλότερος προορισμός για κάθε τύπο ταξιδιώτη. Είναι η πόλη που σου δίνει με ευκολία πολλές ευκαιρίες να την ανακαλύψεις, να την απολαύσεις περπατώντας και να γνωρίσεις ένα ικανοποιητικό ποσοστό της ακόμη και σε ένα weekend away.

Η μαγεία του Δούναβη, τα αυτοκρατορικά κτίρια και τα διαφορετικά αρχιτεκτονικά στιλ, τα περίφημα spa και η γοητευτική αντιπαράθεση του παλιού με το καινούριο που είναι διάχυτη παντού, είναι κάποιοι από τους πολλούς

λόγους που έχουν αναδείξει την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας σε αγαπημένο προορισμό ιδίως για ρομαντικές αποδράσεις.

Το ελκυστικότερο στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας είναι το easygoing πλαίσιο. Η πόλη χωρίζεται στα δύο από τον Δούναβη, στην αριστοκρατική Βούδα με το μεσαιωνικό στυλ και την κοσμοπολίτικη και συνεχώς αναπτυσσόμενη Πέστη. Ένας ιδανικός περίπατος κατά μήκος του ποταμού ξεκινά από την ανατολική όχθη και τη Γέφυρα της Ελισάβετ (Erzsebet hid) και φτάνει μέχρι την πολυφωτογραφημένη Γέφυρα των Αλυσίδων (Szechenyi Lanchid), που ήταν η πρώτη που ένωσε τις δύο πλευρές της πόλης. Περπατήστε από τον έναν πύργο της γέφυρας μέχρι τον άλλο, χαζεύοντας τα πλοιάρια και την υπέροχη αρχιτεκτονική της ουγγρικής πρωτεύουσας. Το βλέμμα σας θα σταθεί στο εντυπωσιακό παλάτι Gresham, στην νεοαναγεννησιακού ρυθμού Βασιλική του Αγίου Στεφάνου -τη μεγαλύτερη εκκλησία και το τρίτο ψηλότερο κτίριο της χώρας- αλλά και στο επιβλητικό Κοινοβούλιο, ένα κτίριο-σύμβολο της πόλης, που είναι εμπνευσμένο από το Παλάτι του Westminster και εκτείνεται σε 250 μέτρα κατά μήκος του ποταμού. Συνεχίστε με περίπατο στην κεντρική λεωφόρο Andrássy, με τις αστραφτερές βιτρίνες, τις επαύλεις και το υπέρκομψο κτίριο της Όπερας, (Andrássy út 22) που αξίζει για να φτάσετε στο πάρκο της πόλης (Varosliget) με την τεράστια τεχνητή λίμνη, που το χειμώνα μετατρέπεται σε πανέμορφο παγοδρόμιο, και τον αρ νουβό ζωολογικό κήπο.

Στην απέναντι όχθη, σε αυτή της Βούδας, μια βόλτα στη γοητευτική συνοικία του Κάστρου θα σας χαρίσει μερικές από τις πιο ρομαντικές στιγμές του ταξιδιού σας. Αφού διασχίσετε την Γέφυρα των Αλυσίδων, μπορείτε να πάρετε το τελεφερίκ Siklo που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, και να ανεβείτε. Εκεί θα συναντήσετε το Βασιλικό Παλάτι, όπου στεγάζεται μεταξύ άλλων, η Εθνική Πινακοθήκη της Ουγγαρίας (Szent György tér 2), και η νεογοτθική εκκλησία Matyas, στο εσωτερικό της οποίας θα χαζέψετε εξαιρετικής ομορφιάς βιτρό και τοιχογραφίες (Szentháromság tér 2). Λίγα βήματα πιο πέρα, από τον παραμυθένιο Πύργο των Ψαράδων με τους 7 πυργίσκους (συμβολίζουν τις 7 φυλές των Μαγυάρων που κατέκτησαν την Ουγγαρία) θα απολαύσετε μια μαγευτική θέα στην Πέστη. Αφήνοντας το λόφο του Κάστρου, κατευθυνθείτε νότια προς το λόφο Gellert, για καρτποσταλική θέα του Δούναβη και όλης της πόλης, που προσφέρεται για πολλά φωτογραφικά κλικ. Μην παραλείψετε να κάνετε και μια βόλτα στην περιοχή Vizivaros, που είναι γεμάτη μπαρόκ κτίρια, εκκλησίες, εστιατόρια και cafe.

Χαλάρωση στα λουτρά
Μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις που προσφέρει η Βουδαπέστη είναι τα μοναδικά ιαματικά λουτρά της. Με περισσότερες από 120 πηγές, φημισμένες από τα βάθη των αιώνων μέχρι και σήμερα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, η Βουδαπέστη θεωρείται η «πόλη των spa». Ακόμη και αν δεν είστε fan του spa, μπείτε στον πειρασμό και αποτινάξτε την ένταση της ημέρας με μια επίσκεψη στα νεομπαρόκ λουτρά Széchenyi, που βρίσκονται στο πάρκο της πόλης. Με ένα επιβλητικό σκηνικό που αποτελείται από 18 συνολικά υπαίθριες και εσωτερικές πισίνες, 10 σάουνες και θαλάμους χαμάμ, είναι το μεγαλύτερο spa θερμών πηγών της Ευρώπης και κορυφαίο αξιοθέατο της Βουδαπέστης (kerület Állatkerti körút 9-11). Πολύ γνωστά και εντυπωσιακά είναι και τα λουτρά Gellert (Kelenhegyi út 4, www.gellertbath.hu) στη Βούδα, καθώς και τα αυθεντικά τουρκικά λουτρά Rudas στη βάση του λόφου Gellert (Döbrentei tér 9, en.rudasfurdo.hu), ενώ μία πιο μοντέρνα επιλογή αποτελούν τα Lukacs (Frankel Leó utca 29, lukacsbaths.com) που ανακαινίστηκαν πριν από μερικά χρόνια.

Józsefváros: Η πιο ανερχόμενη γειτονιά της Βουδαπέστης
Το πρώην κακόφημο 8ο διαμέρισμα της Βουδαπέστης (οι ντόπιοι το ονόμαζαν «Σικάγο») αποτελεί αυτή τη στιγμή την πιο ανερχόμενη συνοικία της πόλης. Εναλλακτικά cafe, χαριτωμένα μπιστρό και μπαράκια, γκαλερί και χώροι τέχνης δημιουργούν ένα μοδάτο μικρόκοσμο σε αυτό το αναγεννημένο κομμάτι της Πέστης. Λίγο πιο πέρα, επιβλητικά κτίρια και επαύλεις, ήσυχες πλατείες με εσωτερικές αυλές, ερειπωμένα σπίτια με υπέροχες προσόψεις και παλιά μαγαζάκια δίνουν ιδιαίτερο χρώμα στις βόλτες σας. Θα πιείτε καφέ δίπλα σε καλλιτέχνες, θα ψωνίσετε vintage ρούχα και δημιουργίες νέων Ούγγρων σχεδιαστών, θα γευτείτε αυθεντικό street food και θα επιστρέψετε το βράδυ για ντόπια βαρελίσια μπύρα, χαλαρό ποτό και μουσικά lives.

Έχετε στη διάθεσή σας από παραδοσιακά cafe και ταβέρνες για ουγγαρέζικες σπεσιαλιτέ μέχρι νέα μπιστρό, gourmet και βραβευμένα με αστέρι Michelin εστιατόρια, αλλά και πολλές επιλογές για ρομαντικό δείπνο με φόντο τα ήρεμα νερά του Δούναβη. Χαρακτηριστικό της τοπικής κουζίνας είναι η λατρεία για την πάπρικα- απαραίτητο συστατικό στα περισσότερα πιάτα. Δεν γίνεται να φύγετε από τη Βουδαπέστη χωρίς να δοκιμάσετε την περίφημη σούπα γκούλας (θα τη βρείτε σε πολλές εκδοχές- από παραδοσιακή μέχρι «πειραγμένη»), ενώ ένα άλλο διάσημο πιάτο που σερβίρεται παντού είναι το κοτόπουλο με πάπρικα. Οι wine lovers θα ενθουσιαστούν με τα ουγγρικά κρασιά όπως το δημοφιλές Tokaji.

Where to dinner
Δύο καλές προτάσεις για φαγητό από μύστες της πόλης είναι οι ακόλουθες. To εστιατόρια Kiskakukk (Pozsonyi ut 12) είναι ένα μέρος βγαλμένο από τις αρχές του προηγούμενο αιώνα. Η εξαιρετική κουζίνα του και η ενημερωμένη wine list του θα σας προσφέρουν ένα αληθινό ουγγρικό γεύμα άλλου επιπέδου. Δοκιμάστε οπωσδήποτε και επιδόρπιο και αφεθείτε στην περιποίηση του εξαιρετικού προσωπικού.

Το δεύτερο tip για καλό φαγητό είναι το εστιατόριο Lucas, απέναντι απο την εκκλησια του Αγ. Στεφάνου. Εκεί θα δοκιμάσετε το πιο νόστιμο γκούλας της πόλης και θα φάτε πολύ καλά και οικονομικά.

Η βραδινή βαρκάδα στον Δούναβη, με θέα τις φωτισμένες γέφυρες της πόλης και τους λόφους της Βούδα, είναι ίσως η πιο ρομαντική εμπειρία που μπορείτε να ζήσετε στη Βουδαπέστη. Τα πλοιάρια εκτελούν καθημερινά συχνά δρομολόγια και η βόλτα διαρκεί περίπου 2 ώρες. Από μίνι κρουαζιέρες με ζωντανή μουσική και δείπνο στο φως των κεριών μέχρι budget tours, υπάρχουν επιλογές για όλα τα γούστα, ενώ οι τιμές περιλαμβάνουν ηχογραφημένες ξεναγήσεις και ποτό. Μην παραλείψετε λοιπόν αν ταξιδεύετε με το ταίρι σας να ζήσετε αυτή την ρομαντική εμπειρία καταμεσής του Δούναβη.

Παίρνοντας ένα από τα πλοιάρια μπορείτε να σταματήσετε με το έταιρον ήμισυ στο νησί της Μαργαρίτας που αποτελεί μοναδικό προορισμό για ρομαντικούς περιπάτους. Πρόκειται για μια πράσινη όαση με υπέροχους κήπους και μικρές λίμνες στη μέση του Δούναβη. Στα 2,5 χλμ. του θα συναντήσετε διάφορα αξιοθέατα- από τον οκταγωνικό πύργο νερού με τον εξώστη που προσφέρει πανοραμική θέα, απομεινάρια μοναστηριών και το Εκατονταετές Μνημείο μέχρι «μουσικό» σιντριβάνι και συγκρότημα με πισίνες και θερμά ιαματικά νερά. Μια βόλτα εδώ σίγουρα θα σας χαλαρώσει. Στο νησί θα πάτε εύκολα και με το λεωφορείο 26 από το σταθμό Nyugati.

Βόλτα για shopping
Από τη διάσημη κεντρική πλατεία Vorosmarty θα ξεκινήσετε τον περίπατο στον περίφημο πεζόδρομο Vaci όπου θα νιώσετε το σφυγμό της πόλης. Εκεί θα βρείτε μαγαζιά που πωλούν από αντίκες μέχρι πορσελάνες και αντικείμενα λαϊκής τέχνης. Στο τέλος του δρόμου, οι μυρωδιές από πάπρικα θα σας οδηγήσουν στους πάγκους της Κεντρικής Αγοράς (Vámház krt. 1-3). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αγορά της Βουδαπέστης, που στεγάζεται σε ένα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής κτίριο και προσφέρει μια τεράστια ποικιλία από φρέσκα προϊόντα και τοπικές νοστιμιές. Πέρα από φρούτα και λαχανικά, δοκιμάστε ουγγαρέζικο σαλάμι και ονομαστά ντόπια κρασιά. Πάρτε μαζί σας ένα σακουλάκι πάπρικα, οπωσδήποτε πικάντικο σαλάμι και χαριτωμένα candies από το Sugar, ένα μαγαζί με ευφάνταστα και πεντανόστιμα γλυκά.

Τα όμορφα ταξίδια θέλουν λίγη οργάνωση, πολύ όρεξη και κέφι για ανακάλυψη και βόλτες και αφού κλείσετε τα αεροπορικά σας εισιτήρια σας, όλα είναι έτοιμα για μια αξέχαστη νέα εμπειρία. Η Aegean έχει φροντίσει για αυτό με απευθείας πτήσεις σε βολικές ώρες για να μην χάνετε καθόλου από τον πολύτιμο χρόνο σας. Κάντε λοιπόν έκπληξη στο άλλο σας μισό κλείνοντας δύο θέσεις σήμερα.

Info
Πώς θα πάτε από το αεροδρόμιο στην πόλη: H λεωφορειακή γραμμή 200Ε εκτελεί τη διαδρομή μεταξύ του Terminal 2 του αεροδρομίου και του τερματικό σταθμό του μετρό Kőbánya-Kispest (γραμμή Μ3 του μετρό), απ” όπου θα συνεχίσετε με το μετρό με κατεύθυνση προς την Deák Ferenc tér για το κέντρο. Αν προμηθευτείτε την Budapest Card θα έχετε απεριόριστες δωρεάν μετακινήσεις με τα μέσα μεταφοράς, αλλά και δωρεάν ή μειωμένη είσοδο σε 60 μουσεία και αξιοθέατα, εκπτώσεις σε εστιατόρια και spa και ταξιδιωτική ασφάλιση (€16 για 24 ώρες, €25 για 48 ώρες και €32 για 72 ώρες. Περισσότερες πληροφορίες: www.budapestinfo.hu).

Keywords
βουδαπεστη, μεσα μαζικης μεταφορας, weekend, spa, ουγγαρια, στυλ, westminster, unesco, cafe, fan, πιείτε, vintage, food, νέα, gourmet, michelin, κοτοπουλο, wine, list, lucas, εκκλησια, φως, budget, χλμ, sugar, εισιτήρια, aegean, μετρο, εκπτωσεις, κινηση στους δρομους, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, εθνικη πινακοθηκη, γλυκα, δωρεαν, εθνικη, μνημειο, μουσικη, νησι, πλαισιο, πτησεις, ρουχα, φρουτα, φως, aegean, αγορα, αεροπορικα, αεροδρομιο, αξιζει, αρχιτεκτονικη, βλεμμα, βραδυ, βρειτε, φαγητο, γειτονια, γεφυρα, γινεται, δευτερο, δρομολογια, ευκολα, εισιτήρια, εκκλησια, ελισαβετ, εστιατορια, ζησετε, χαμαμ, ημισυ, θεα, ηρεμα, κουζινα, κρασια, κτιριο, κτιρια, λαχανικα, λεωφορειο, μαγεια, μηκος, μινι, μπυρα, μπορειτε, οπωσδηποτε, οχθη, πιατα, πιείτε, πισινες, πρασινη, σιγουρα, σπιτια, στυλ, ταβερνες, ταξιδια, τοιχογραφιες, φτανει, φοντο, χλμ, χρωμα, οαση, ομορφα, ωρες, αυλες, budget, βηματα, cafe, εκκλησιες, fan, food, gourmet, ιδιαιτερο, κηπο, κομματι, list, lucas, michelin, πηγες, πληροφοριες, ποτο, spa, sugar, θεσεις, unesco, υπεροχη, vintage, βουδας, weekend, westminster, wine
Τυχαία Θέματα